dalgaardpaaeventyr.dk

 

"Livet er som en bog, hvis du bliver hjemme og aldrig rejser, ser du kun omslaget", Michael Adolph

 

 

                                            

Hanoi den 22. juli 2010,
Turen til Vietnam, Johnny:

 

Vi afgik fra Nanning til tiden igen med tog og sagde dermed farvel til  Kina for at sige godmorgen til Vietnam. Vi havde fået "Softsleeper", altså luxus kupe med fire køjer og betjening.

 

I kupeen ved siden af os fik vi danske naboer. Andreas, Sarah og Vitus. De to voksne, Sarah og Andreas, var studerende og Andreas læste kinesisk. Han gav os svar på mange af de spørgsmål vi havde vdr. Kina. Bla. fortalte han, at der var 30000 forskellige kinesiske tegn i anvendelse, men at der formentlig var 80000 forskellige tegn i alt.

 

Vi delte 2 øl med dem, hvorpå der blev serveret mad, ris og grøntsager. Det var ok mad, og det kostede ingen ting, ca. 15 kroner. Derpå hørte vi over højttaleren, at vi kl. ca. 2215 skulle krydse grænsen. Grænsepassagen ville tage halvanden time, og vi skulle alle forlade toget medbringende vores bagage i forbindelse med udrejse fra Kina.                                                       

 

Vi gjorde som de bad os om, og de         studerede Asbjørns pas meget nøje. Dette formentlig fordi han både havde sit eget pas og også var indskrevet i Kristinas pas. Vi blev lidt nervøse for, om det kunne give problemer, og var klar til at betale dem, hvad det skulle være, hvis der opstod problemer. Det gjorde der heldigvis ikke.

Jeg forsøgte at tage et billede af stationen, men en betjent kom farende i mod toget og signalerede tydeligt, at den slags fotos var ulovlige at tage. Jeg skyndte mig at slette de to lidt utydelige billeder, jeg havde fået taget, før han opdagede min kriminelle handling, og det gav os ingen problemer. Bortset fra, at Kristina hold skarpt øje med, hvad jeg fotograferede resten af natten.

 

I blandt toldbetjentene var der en kvinde ud af 12 betjente. Hun kom tilbage og udleverede passene og var den eneste af disse ordenshåndhævere, der kunne smile. Det roste vi hende for. Man behøver da ikke se sur og fornærmet ud, bare fordi man går i uniform. Man kan da godt holde sig til reglerne med et smil ;-)

 

Efter halvanden time kørte vi i ca. 20 minutter. Børnene og jeg faldt i søvn og blev vækket af Kristina, da vi ankom til indrejsekontrollen i Vietnam. Vi blev gennet ud og ind i "politibygningen". Der stod togpersonalet linet op og indrejsekontrolleret. Derpå skulle vi udfylde indrejsepapirer og fik tjekket vores pas. Bortset fra ubekvemmeligheden ved at blive vækket for at skulle vise pas og udfylde papirerne, var der ingen problemer, og indrejsen her var også lettere end indrejsen til USA. Underligt, at amerikanerne har så stort behov for at sikre sig, at danskere er ordentlige mennesker, når man så langt borte og uden alliancer i øvrigt, har tillid til at "det nok skal gå".

 

Vi lagde os til at sove ved 1 tiden, og kørte så videre sydpå mod Hanoi. Det var en dejlig kupe og vi sov nogenlunde, men sådan et tog i Kina og Vietnam dytter hele tiden. Jeg ved ikke, om der er køer eller andet godt på kørebanen, men lokoføren dytter ca. hver 20 sekund, så det med en sovevogn, skal man ikke gøre så meget for at få sovet, som for at have et meget komfortabelt sted at opholde sig.

 

Vi ankom til Hanoi "Main Station", der mindede mest om en station, der i Danmark ville være nedlagt for 30 år siden. På den anden side af stationen var der 20 ventende taxaer og jeg var klar til at tage den første, den bedste, idet de alle var autoriserede taxaer, men Kristina fortsatte sin vandring frem til den første. Det var en Daewo, magen til den vi kørte i i Dubai. Denneher var bare mere slidt og, viste det sig, kunne kun køre i 3 gear. Chaufføren fik sedlen med vores hotels navn og lod til at vide, hvor det var. Han viste os en 200.000,- seddel, hvilket angav, at det var prisen. Vi var næsten sikre på kursen og regnede ud, at det var 60 kroner. Jeg forsøgte at pege på taxameteret og sige "meter", men han sagde "no" og blev ved med at holde sedlen frem. Vi accpeterede og han kørte gennem byen med 40 km/t og kørte meget forsigtigt. Han holdt sig vågen hele tiden og var meget venlig. Han pegede en gang imellem på nogle knallerter, der overhaldede os inden om med bagage bestående af døde, nyslagtede dyr, grøntsager og andre varer, der formentlig skulle sælges på markedet eller lignende.

 

Vores danske venner, der medbragte den 2 årige Vitus, han skal nok også blive opdagelsesrejsende, som sin navnebror og sine forældre, havde ingen bookninger, men så vidt vi så, tog de en taxa. Mon ikke de bad om chaufførens bud på et overnatningssted.

 

Vi var på hotellet kl. 0500 lokal tid. Hanois tidszone er dansk tid plus 5 timer, hvor Kina var dansk tid plus 6 timer. Vi satte os uden for hotellet, idet der jo var lukket for natten, men kl. ca. 0545 blev vi lukket ind af receptionisten, der havde ligget og sovet på en seng i hall-en.

 

Vi fik dejlig morgenmad, 3 gange continental og 1 american break fast. Det hele med sort kaffe. Dejligt. Kl. ca. otte fik vi vores værelse. Børnene og jeg fik et hurtigt bad. Kristina mente, at hun var dejlig som hun var, og kl. ca. halv ni skulle vi sove. Vi ville sove til kl. 1400, for den frivillige guide kommer kl. 1400. Men kl. 10 kunne Asbjørn og jeg ikke sove mere og vi forlod stille værelset. Vi kom d på gaden, og den gade, der i morges var stille og desserted, var her kl. 10 så vild og uforudsigelig, at vi holdt os på fortovet. Vi gik til højre, til højre, til højre, til højre og så var vi tilbage. En gang krydsede vi vejen, og det tog os ca. 2 minutter at tage mod til.

 

Vi vendte tilbage ved 11 tiden, og der var Sol og Kristina klar til også at gå en tur. Vi gik ud og spiste det lækreste mad, spaghetti bolognese, spaghetti carrabonara, croissanter og en gang brunch med det hele for ca. 120 kroner, 392.000,- dong.

 

Det begyndte at p...e ned. Det er jo regntid, og vi gik tilbage til hotellet. En gadehandler ville sælge os nogle regnslag for 1 $ pr. stk, men vi afslog, lidt efter købte vi dem i en butik for 3 kroner pr. stk, så man skal passe på gadehandlerne.

 

Tilbage på hotellet talte vi med receptionisten. Hun ville arrangere vores Halong Bay tur. Det kommer til at koste os 1.800,- for det hele med tre dage og to overnatninger på det, hun kalder en "luxus" tur. Der er også både fiskeri, svømning og tracking med, og på den trackingtur garanterer hun, at man ser vilde aber. Jeg håber ikke de er for vilde.

 

Nu sidder vi og venter på vores guide, som Kristina tilfældigt fandt på nettet, de kalder sig Hanoikids og er studerende der gratis tager besøgende rundt på tur. Børnene spille Y8.com på internettet og jeg opdaterer hjemmesiden. Kristina pakker vasketøj, det koster os 9 kroner pr. kg. vi skal have vasket. Det afleveres i receptionen og genudleveres efter vask igen i receptionen (samme dag!)

 

Vores guides fra vietnamese kids kom kl. 1400 som aftalt. De talte OK engelsk, og ville gerne røre ved Sol og Asbjørn. Asbjørn accepterede det, men Sol afviste det. Hun er blevet lidt reserveret af alle de mennesker, der hele tiden vil fotografere og røre ved hende.

 

Vores to guides, tog os med til det gamle Confusius Universitet, der var meget flot. Det var ikke det oprindelige, idet amerikanerne og franskmændende havde gjort alt for at smadre Hanoi, og dermed også havde bombet Hanoi sønder og sammen. Jeg spurgte dem, hvordan de havde det med amerikanere og franskmænd i dag, og de svarede, at det lå i deres kultur at tilgive og samarbejde, og det gjorde de. Fantastisk egenskab. Den kunne vi lære meget af, både på det personlige, professionelle og personlige plan, så det vil jeg øve mig på. Hvis vietnameserne kan tilgive amerikanerne og franskmændene på 30 år, så er der vist ikke noget, man ikke kan tilgive.

 

Kongfusius Universitetet var grundlagt af en eller anden konge. (Det var ikke alt det engelske vi fattede, og vi ville ikke afbryde hele tiden og spørge om "genudtalelse" af ordene, så det er ikke en fyldestgørende og nødvendigvis korrekt gengivelse, men det var den vi forstod, og som vi har besluttet er den vi holder os til ind til videre). Universitetet uddannede kun læger og den dygtigste læge fra hver afgangsklasse blev tilbudt (tvunget) til at gifte sig med en prinsesse, så dem må der have været nok af.

 

Der var mange fordelagtige regler for mænd på den tid og der er stadig nogle "fordelagtige" regler. Fx er det acceptabelt for en mand, at finde en ny kone, hvis den kone man har ikke kan føde en søn.

 

Efter besøget spiste vi is fondue på Fannys Ice Cafe, 100 kroner for to gange fondue. Der var rigeligt til alle.  Derpå en tur i det franske kvarter. Man drømmer ikke om, hvor specielt og film-kulisse og autentisk det er. Der er særlige huse i forskellige farver og de er alle udstyret med nærmest en skov af planter i potter, så det nogensteder ligner en regnskov, selv på 2. og 3. etage. Hanoi er virkelig et besøg værd, og der er måske ikke direkte rent, men der er ikke ulækkert, som vi oplevede det i Kina med spyt og, undskyld mig, pis og lort over alt.

 

Aftensmaden var fra den franske restaurant og kl. 2200 gik vi trætte i seng efter endnu et bad. I Hanoi er der så varmt, at man er fugtig hele tiden.

 

I øvrigt tog det kun ca. 5 timer fra vi afleverede vasketøjet, til det var retur, velduftende og pertentligt lagt sammen. Det var opvejet til at veje 3,7 kg. og ikke 4 og det var det vi betalte for. Meget ordentligt og korrekt.

 

Vi erfarede dog, at den taxa, vi havde kørt i fra stationen til morgen og som vi betalte 200.000,- dong, ca. 60 kroner, for, skulle have kostet 20.000,-, atlså 6 kroner. Men vi var ikke i en gunstig forhandlingsposition kl. ca. 0500,- og det sparede os for en masse besvær, og i København ville den tilsvarende afstand have kostet mindst 150,- så et godt råd. Se stort på den slags bagateller, det sparer os for så mange problemer, at 54 kroner kl. 0500 ikke har afgørende indflydelse på vores valg.

 

 

Vietnameserne er i øvrigt smadder flinke, selv om Hanoi er overrendt som Tivoli med turister.

 

 

Hanoi fredag d. 23. juli 2010, Kristina:

 

Lidt historie: Efter krigene og indtil begyndelsen af 1990'erne forsvandt Hanoi næsten fra landkortet. De få besøgende blev mødt af en stilfærdig, lidt gammeldags og meget provinsiel by præget af fremadskridende forfald. Når der ikke var råd til udskejlelser, var der heller ikke råd til at ændre bybilledet eller det samfundssind, der var opbygget under krigene. Nu er Hanoi for alvor kommet op i gear, vi har set rigtig mange vesterlinge i forhold til i Kina, hvor vi næsten ingen så, men selve udseendet af bygningerne er stadigvæk det samme forfald som fra krigenes tid. Vi bor i Hoan Kiem, den gamle bydel, her er helt fantastisk, her er folk og butikker overalt. Tæt ved denne bydel er Hoan Kiem - søen, det gamle Hanois romantiske centrum, af vores guider i går fik vi at sagnet omkring skildpaddetårnet, for hvis man ser en skildpadde i søen betyder det lykke (Asbjørn mente han så en skildpaddehale). Den gamle bydel har alt lige fra hjemmetemplet til barbiedukker, tørrede svampe, dameundertøj, sølv og guld, sko, maling og nudler, you name it.

 

I morges brugte vi en del tid ved computeren for at planlægge vores videre rejse, det resulterede i at vi via vores receptionist fik booket en 3-dages tur til Halong Bay, nattog til Hue, hotel i Hue og sidst hotel i Hoi An. Fedt at have styr på det, eftersom det åbenbart godt kan være lidt svært at få hotel idet de studerende i Vietnam ligesom i DK, har sommerferie på nuværende tidspunkt, så vi er glade for at det lykkedes for os.

 

Dagen brugte vi igen til at udforske den fantastiske by, vi snakkede om at det nok ikke var sidste gang at vi besøgte Hanoi, men at næste gang ville vi kun medbringe tomme kufferter (det er lidt svært at købe ting her, i og med at vi skal rejse rundt med alt vores bagage i over 2 måneder, så det må blive en anden gang med alt det køberi). Så tænker I nok, at vi bare kan sende det via posten til DK, men det er en STOR videnskab at sende post herfra, i går sendte vi fødselsdagsgave til Mette, vi skulle udfylde 6 formularer og betale mere end selve gaven (trods det at den ikke var ret stor), så den mulighed har vi ligesom udelukket.

 

Vi startede med at gå til søen, da vi havde lovet Asbjørn at han måtte få en frisk kokosnød, han var vildt spændt og nød den også, vi andre fik fantastik frokost på første parket lige til søen, og jeg behøver jo ikke at sige at prisen var fantastisk, mad super og vejret perfekt.

Dernæst havde læreren indlagt dagens aktivitet, vi skulle besøge det Etnografiske museum (Johnny fulgte "frivilligt" med). Det etnografiske museum er moderne museum og giver en god introduktion til traditioner og levevis hos de mange forskellige befolkningsgrupper i Vietnam. I museets have er indrettet frilandsmuseum med traditionelle bygninger fra forskellige dele af landet. Det var uvirkeligt at tro at folk stadigvæk bor i sådanne "stenalder"-huse den dag i dag, men ikke desto mindre var det god måde også at se den virkelighed af Vietnam. Sol og Asbjørn synes det var en god oplevelse og mente at vi godt kunne bytte huset i Guldborg ud til denne indianerhytte 5 meter oppe i luften (Johnny tog billeder og forholdt sig mere eller mindre i ro :-))

 

Senere gik vi tur i selve Hanoi, og var vidne til 2 ulykker med alle disse motorcykler, så lidt respekt har vi fået med alle disse "sindsyge" traffikanter. Det er ikke sjældent at der er 2 voksne og 2 børn på en motorcykel, og det er desværre ej heller sjældent at det KUN er de voksne der har hjelm på, man undres.

Efterfølgende spiste vi igen på den fantastiske franske restaurent, vi tog 3 retters med øl, vin og kaffe. Børnene fik det de ville have og dertil sodavand til den svimlende sum af ca. 250 kr. God oplevelse.

 

Sidst men absolut ikke mindst arbejder vi lidt på at flyve ud til en Robinson ø, hvor vi vil kunne bo i bungalows på stranden..... det håber vi vil kunne lykkedes for os, meget spændende. Øen ligger i Sydvietnam.

 

 

Hanoi d. 24. juli 2010, Johnny:

 

Op ved 9 tiden. Dvs. jeg vågnede ved 630 tiden og forsøgte at sove, men det var umuligt, så jeg stod op og gik ned til morgenmaden. Vi bor på værelse 404, der ligger på 5. sal.

 

Jeg medbragte bogen "Platon" og forsøgte at komme videre, men efter endnu 2 siders bavl fra Sokrates, og efter ca. 270 sider i alt med bavl, besluttede jeg, at Sokrates er fuldstændig outdatet. Manden påstår at han ingen svar har, men han bruge al sin tid på at føre folk ind i blindgyder, så de tilsidst giver manden ret, eller rettere bilder sig ind, at de selv har fundet det rette svar med hans hjælp.

 

Det minder mig lidt om coaching i de forkertes hænder.

 

Vi startede med at booke fly og hoteller til vores videre færd. Phu Quoc kom på plads inkl. flybilletter og det hele. 15 dag skal vi have der, startende den 25. august og tilbge til Vietnam den 9. september. Vi glæder os alle vildt til at komme ud og fise den af. Nok mest børnene, der er ved at have fået nok af byen. Deres drøm om en ferie er nok mest noget med swimmingpools og is.

 

Vi gik igennem byen og Kristina fik købt sige en meget flot sort/hvid kjole og sidst på dagen, fik jeg taget mål til et jakkesæt. Jeg havde egentlig tænkt mig at få lavet et i silke, men det var ikke så flot som jeg havde tænkt mig, så jeg endte med at bestillet et par jakkesæt i Kashmir med skjorter (tayler and handmade) hos en skrædder, der også har lavet jakkesæt til så fremtrædende personer som Prins Joakim og den tidligere franske præsident Mitterand, så det kan vel ikke gå galt. Det kommer til at stå mig i den svimlende sum af 250$ ink. bowtie.

 

Hun målte mig hurtigt og proffesionelt og tegnede skitsen i hånden, så jeg var helt imponeret. Jeg kan hente tøjet den 28. kl. 1400, hvor det lige skal tilpasses og så tager jeg det med i toget samme dag, når vi ved 19-tiden drager mod syd og byen Hue.

 

På vores byvandring, kom vi forbi et sted, hvor man kunne få lødig massage. Det er ikke noget for mig, men Kristina og Asbjørn ville absolut bruge 70 minutter der. Det kostede den svimlende sum af 10$ pr. stk. Sol, der var for lille til at få massage, måtte følges med mig rundt i gaderne og se på diverse handcrafts. Imponerende, hvad vietnameserne laver på ingen plads. En butik på størrelse med Asbjørn og Sols værelse (ca. 10 kvm) kan være både værksted, udstilling og kontor. Så bruger man godt nok noget af fortovet til at hamre og pakke ind på, men det fungerer.

 

Ved 1630 tiden vendte vi tilbage til vores kvarter. Vi satte Asbjørn af på hotellet og han strøg direkte ind og spillede på hotellets pc-ere. Kristina, Sol og jeg gik ud for at finde en gang eftermiddagskaffe og is. Det lykkedes næsten. Kristina og jeg fik et par velvoksne baileyer med is og Sol fik en sodavand. Det kostede den svimlende sum af ca. 14 kroner. Det er altså dejlig med de priser.

 

I morgen skal vi op kl. 0730 og spise morgenmad. Derpå skal vi køre i 3 timer for at komme til Halong, hvorfra vi skal på 3 dages cruise på Halong Bay. Vi glæder os meget, for vi trænger til at slippe væk fra knallerter. Man tror det næppe, men der er flere knallerter her, end der ved grillen i Nexø.

 

 

25. juli, Halong Bay, Johnny: 

Turen startede med bus fra hotellet. Vi blev samlet op som de første og uden at tænke os om, fik børnene lov til at bestemme, hvor vi skulle sidde. Der var 4 pladser bagest i bussen og det virkede OK. VI kørte herpå rundt i byen og samlede yderligere 17 passagerer op, hvorpå vi efter en times kørsel lige omkring vores hotel, begyndte at køre ud af Hanoi mod Halong Bay.

Turen var en begivenhed i sig selv. Vores guide Lucky havde mange platte vittigheder, men turen var lang, så det var ok.

Færdselsloven i Vietnam er vist nok med højrekørsel, og de kører også som udgangspunkt i højre side. Men de kører også i venstreside, hvis der er bedre plads der, eller hvis de alligevel skal krydse vejen på et eller andet tidspunkt.

Overhaling kan ske uanset om den man overhaler i forvejen er ved at overhale, og det kan ske højre eller venstre om. Hvis der ikke er plads nok og man kører i en bus, overhaler man. De mindre køretøjer, knallerter med op til 4 personer eller pakket som en mindre flyttebil, skal så se at finde et sted på kørebanen, hvor der kan være plads til dem, for bussen skal nok holde.

Efter ca. 4 timers kørsel kom vi til Halong Bay. Kajen var fyldt med mennesker. Lucky skaffede vores billetter. Vi havde booket et luxuscruise, og det viste sig også at holde stik. Vi blev hentet af båden, ”Christinas” mindre turbåd, der havde plads til 20 passagerer. Den blev vi sejlet ud til Christina i og efter en dejlig vietnamesisk frokost, fik vi vores værelse, der var virkelig smukt indrettet i maritim vietnamesisk stil med mahoniudskæringer og silke. Der var både et værelse til børnene og til os og vi havde toilet, bad og aircon på begge værelserne.

Vi skal i øvrigt aldrig have aircon i DK, selv om jeg sommetider har tænkt på det i soveværelset. Kristina er så glad for aircon at der er 11 grader eller sådan noget på værelset om natten og jeg er blevet godt forkølet af al den kulde. (Johnny har svært ved tal, jeg kan godt lide at den står på 23 grader, han har det der med tal og størrelser, men det har alle mænd vel!!)

Ved 13 – tiden sejlede vi ud i bugten og lagde for anker ved nogle af de pukkelklipper, der stikker op af havet flere hundrede steder i Halong Bay og som er årsagen til, at det er på listen over Unescos World Heritage. Der lå ca. 10 andre skibe her og vi blev sejlet ind til en af pukkeløerne, vor vi skulle ind i en grotte. Jeg tænkte, at jeg har set mange grotter, og jeg er egentlig lidt kold over at se den slags. Det er lidt på niveau med frilandsmuseer, vikingemuseer og frimærkemuseer. Har du set den ene, så behøver du ikke flere. Men der var ingen vej uden om, så vi måtte af sted. Kristina glædede sig naturligvis og også børnene så frem til det.

Da vi kom ind på øen, begyndte det at regne. Vi begav os op ad klipperne på nogle stier og ca. 100 trin. Derpå kom vi ind i en grotte. Det begyndte med det sædvanlige vås om, at klipperne lignede det ene og det andet. En, jeg troede lignede en ørn, lignede Buddah, and so on. Men sådan er det over hele verden. Hvem kan se at løvehovederne ved Hammeren, ligner løvehoveder.

Da vi kom videre ind i grotten, viste den sig at være kæmpe stor. Det er svært at sige hvor mange m3 den var, idet der var forskellige højder mellem loft og gulv, men 3 – 4 fodboldbaner kunne der da ligge derinde.

Et sted, hvor vi stod og gættede på, hvad stenene lignede, fløj der pludselig en flagermus rundt. Jeg har aldrig set så stor en flagermus før. Den var på størrelse med en sløvmåge og vingerne var kæmpestore. Meget imponerende.

Vi gik rundt i grotten i ca. 45 min, hvorpå turen gik videre med at sejle i plastik kajakker. Jeg sejlede med Asbjørn og Kristina sejlede med Sol. Turen udgik fra en af de flydende landsbyer, der ligger flere steder ved pukkelklipperne. Her sejlede vi ca. 30 min og kom helt tæt på klipperne og den sejlende landsby, og hilste på indbyggerne. De var høflige, men de lever i høj grad også af turismen. Flere kvinder sejler rundt i både, der er sejlende kiosker. De har alt med. Vin, øl, sodavand, chips, cigaretter. You name it. Vi købte en flaske rødvin for at støtte ”projektet”. Det er virkelig seværdigt, både at besøge stedet, men også at opleve de flydende landsbyer – og kiosker, der som sagt består af en kvinde, to årer og en træbåd, der er pakket til bristepunktet. Nogen af dem, sejler rundt og taler lidt i deres mobiltelefon en gang imellem.

I landsbyerne er de primære aktiviteter for mænd i øvrigt at passe børn og hænge i hængekøjer. De har hunde og et-værelses kolonihavehuse. Det ser langt fra forarmet ud, snarere ser det ud til, at livet går stille og roligt uden den store komfort. 

Vinen kostede 30 kroner, og det er selvfølgelig meget dyrt hernede, men turen ville ikke være den samme uden de sejlende kiosker, så det er OK.

Derpå sejlede vi tilbage til Christina, hvor vi badede fra båden. Man måtte springe i fra både ræling og tag, og vi sprang alle i fra forskellige højder. Jeg måtte selvfølgelig prøve hovedspring fra taget, ca. 6 meter, mens Kristina og Asbjørn holdt sig til 2 etage, nok 4 meter og Sol nøjedes med 1. etage, ca. 2 meter. En dejlig oplevelse for os alle. Nej vent lige, den bedste familie oplevelse på ferien. Jeg filmede det hele, med vores medbragte dykkerbrillekamera, men havde vendt op og ned på, hvornår det var på stand by og hvornår det var på optagelse, så vi fik ikke meget ud af de billeder. Husk, blåt blink er standby video, fast blåt er videooptagelse. Rødt blink er kamera fastbillede standby, og rød fast lys er optagelse af fotos.

Aftensmaden var dejlig. Vietnameserne laver god mad. Man skal bare huske, at der skal soya på alt. Ellers mangler det lidt. Der er stortset ikke salt i maden. Måske derfor sveder vi som svin, og måske også af den grund, skal der soya på, idet vi nok er vant til, at salt giver smag i maden.

Kl. 2200 gik vi alle til ro.

 

26. juli, Halong Bay og øen Cat Ba, Johnny: 

Vi stod op kl. 0730 og spiste morgenmad på Christina. Det var OK, scrambled eggs, marmelade, toast, kaffe og langtidsholdbar mælk, der var blevet surt, så det drak vi ikke op.

Efter morgenmad blev vi sejlet til øen Cat Ba, hvor vi skulle på trecking / hiking. Vi skulle ind  i et reservat, hvor vi skulle gå op på det højeste punkt og kigge ud over øen. I reservatet skulle der også være mulighed for at se aber. Vi kørte i bjerge i ca. 20 minutter, hvorpå vi kom til reservatet eller nationalparken, som det vist hed. Der forlod vi bussen og begav os op. Turen skulle vare en time hver vej og vi begyndte. Flere fra selskabet blev ved foden af bjerget og på vej op gav flere op, men efter ca. 1 time var vi oppe. Vi svedte alle som svin og turen havde ikke været helt let. Stien var flere steder både smal og stejl, og man hørte ofte Kristina hvine, ikke af fryd, men af frygt. Den var heller ikke gået i DK. Den sti ville have været lukket og under reparation, men i Vietnam var det åbenbart en fin sti. Og sandt at sige, så er alle de forbud vi har i DK jo fine for at forhindre ulykker, men den danske forbudspolitik her i Vietnam ville have medført, at man ikke kunne gå turen, at da der ikke lå lig overalt, ja faktisk så vi slet ingen lig, så antager jeg at de vakkelvorne stier og gelændere bare medfører, at folk opfører sig varsomt og fornuftigt, i stedet for at fare rundt som idioter. Da vi kom til toppen havde vi view ud over hele øen, men vi kunne kun se skovtoppe. Vi besluttede efter ca. 10 minutter at begynde vores nedstigning. Stien var blevet værre pga. de mange mennesker, der efterhånden havde betrådt den i dag og på flere af de stejle stiger og sten, tog jeg Sol på ryggen mens jeg selv kravlede baglæns ned. Efter ca.45 minutters gang nåede vi ned. Asbjørn sagde på et tidspunkt, at han kunne se en abe, og at jeg skulle skynde mig hen til ham, men det nåede jeg ikke. Senere så vi noget, der nærmest kan beskrives som en metalblå stålorm, der bevægede sig i stiens ene kant.

En af årsagerne til, at vi ikke så nogen aber var nok den larm, som turister laver, når de går i skoven. Guiden havde sagt, at hvis vi var stille og holdt godt øje, kunne vi være heldige at se nogle aber. Men når så mange mennesker, grupper af ca. 20 personer, og nok i alt 200 mennesker på en så smal sti, bevæger sig gennem skoven, så er den rimelig befærdet. Når så mange af ”vandrerne” hele tiden laver abelyde, fortæller vigtige detaljer om dem selv, englændere er rigtig gode til at gå og tale om ingenting og fortælle vittigheder, så tror jeg, at aberne har opdaget, at der er fremmede i skoven og holder sig væk.

For foden af bjerget, fik vi vasket vores ben og skov. Vi var blevet ret mudrede på turen. Vi købte en øl, en halv liter, en is og en cola for den svimlende sum af 18 kroner. Sol og Asbjørns bedrifter aftvang mange rosende ord og anerkendende blikke fra de øvrige hikere, der havde gennemført turen. De vidste godt, at det ikke var alle børn, man kunne få til at gennemføre / udføre en sådan bedrift.

Derpå ind i bussen og ud til vores hotel, der lå i en bugt på den modsatte side af øen, end der hvor vi lagde til. Et hurtigt bad, en frokost, og så blev vi kl. 1400 hentet af bussen og kørt til en havn, hvorfra vi sejlede til en ø, der hed ”Monkey Island”. Der var nu heller ikke så mange aber, at vi faldt over dem, men der var en dejlig strand, hvor vi badede i 1½ time, før vi sejlede tilbage.

Badningen på Monkey Island var en blandet fornøjelse, for der var en del vietnamesere, der opførte sig som om, de aldrig havde set hvide mennesker før. Sol blev flere gange løftet op, og selv om hun skreg som en stukket, satte de hende ikke bare tilbage i vandet igen, men vi måtte råbe efter dem, for at de lod hende være. En anden flok indfødte, forsøgte at ”lege” med Asbjørn. De forsøgte at fange ham, og han legede lidt med dem, men holdt sig meget tæt til mig. Det virkede som om disse voksne vietnamesere var retarderede, men jeg er ikke sikker. Sol havde fået en veninde. En fuldvoksen kineser, bosiddende i Hongkong, der er med samme båd som os. De legede en eller anden fægteleg med de forsteninger der var i vandet. Der var rigtig mange, og flere af dem lignede grene, der var forstenet, og dem kunne de jo meget vel fægte med. Det kan selvfølgelig også være et kinesisk teater de havde gang i, men de hyggede sig gevaldigt. Kineserveninden taler OK engelsk, og selv om Sol ikke er skarp til engelsk, virkede det som om de hyggede sig godt.

Der var i øvrigt stinkende varmt, både i vandet og på stranden og det var den første gang i vores 21 dage lange ophold i Asien, at vi havde klar blå himmel. Desværre kunne vi ikke tage billeder af den sædvanlige gode kvalitet, idet vores SLR digitalkamera er gået i stykker, så vi får lige en ekstraudgift til et kamera, når vi kommer tilbage til Hanoi i morgen.

Turen hjem gik fint. Vi sejlede forbi en stor flydende by, som jeg gennemfotograferede og filmede.

På hotellet så vi Disneychannel, ”The Incredibles”, efter endnu et bad og kl. 19 stod den på aftensmad. I øvrigt viste det sig i dag, at jeg havde optaget korrekt i går, da vi sprang i vandet fra båden. Jeg havde bare ikke fået kopieret billederne ordentligt. Til gengæld, er den video vi så har taget i dag på Monkey Island så ikke blevet til noget, idet vi nu troede, at tænd var sluk og omvendt. Nogle billeder blev det dog til i vandet.

Efter maden gik vi en tur på promenaden. Der var fantastisk smukt med lys og restauranter, både langs havet og på flydende restauranter på tømmerflåder i havnen. Der var aktiviteter for børn og voksne, således var der både børneradiobiler, fiskedam og andre kendte aktiviteter. På promenaden fandt vi en isbar, hvor man også kunne købe cocktails. En perfekt kombination for et forældrepar, der elsker drinks og børn, der accepterer, at de skal spise is mens mor og far drikker Pina Colada. Vi bestilte is og drinks. Isene kom efter to min og efter 20 minutter signalerede bartenderen, at der nu kun var 1 minut til pinaen kom. Den kom ikke, og da vi mistede tålmodigheden og gik op til bartenderen og betalte, var de næsten færdige med at tilberede ananassen, men isen var for længst borte og børnene trætte, så vi betalte de 18 kroner for de to isdesserter og efter lidt diskussion accepterede bartenderen, at vi ikke ville have eller betale for pinaerne, hvorpå vi gik hjem.

På værelset erfarede vi, at der stadig ikke var blevet lagt lagen på den ene seng, selv om vi havde bedt receptionisten om at sørge for dette, mens vi var på bytur efter middagen. Jeg ringede og talte med ham. Han sagde ”jæjæjæ”, men der kom ingen. Jeg ringede igen 5 min efter, og fik samme besked ”jæjæjæ”. Tredje gang jeg ringede, var jeg ikke særlig høflig, og da jeg fik samme svar, ”jæjæjæ”, sagde jeg ”NOW” og han svarede igen ”jæjæjæ”. Efter 5 min venten, gik jeg ned i receptionen med røg ud af ørerne. Receptionisten kom ud af sit kontor, og jeg sagde ”Sheets, room 705”. Han svarede ”jæjæjæ”, jeg sagde ”now” med et meget bistert blik, han fandt et lagen, og gik med op på værelset. På vej mødte han en ”maid”, som han instruerede, og hun fulgte med det sidste stykke, men Kristina og jeg overvågede, at hun gjorde det ordentligt. Receptionisten skulle ikke nyde noget af vores selskab, så han stod af under vejs.

Nå, alt i alt, er det kun teknik, og vores oplevelser er helt fantastiske og Vietnam er et meget dejligt land.

 

27. juli, øen Cat Ba og Halong Bay, Johnny:

Vi stod op kl. 0700 og gik ned til morgenmaden. Den var fantastisk, continental. Vi spiste meget mad, kaffe, toast, scrambled eggs, spejlæg, jordbærmarmelade, smør og dertil dejlige frugter.  Det viste sig, at vi havde været heldige, for andre fra vores rejsegruppe var indkvarteret på et andet hotel, og de havde fået vietnamesisk morgenmad. Vietnamesisk morgenmad er det samme som vietnamesisk aftensmad, nudler, ris, fisk, kylling, dampede grøntsager og soya. En engelsk kvinde, vi talte en del med, og som ikke er særlig tilfreds, havde haft fornøjelsen af den vietnamesiske morgenmad, og hun var temmelig sulten til frokost.

Kl. 0845 blev vi hentet af bussen og kørt til havnen, hvorfra vi skulle sejle til Halong City. Turen var endnu engang fantastisk smuk. Man drømmer ikke om, hvor fascinerende disse klipper er, og så er der måske 1000 eller flere af dem og den ene er smukkere end den anden. Denne ”verdens arv” er virkelig et must og klart nummer 1 over de steder jeg har set og den hører virkelig til World Heritage.

Vi sad sammen med Sols veninde, kineserdamen, der hed Emma, den lidt utilfredse kvinde og en fyr fra England ved navn Nicolas. Vi talte om de forskellige oplevelser og Kristina fik dem alle til at fortælle deres inderste hemmeligheder og hvorledes deres privatliv var. Det er en sjov oplevelse, at komme så tæt på andre mennesker på så kort tid. Bøger som ”Mordet på Orientekspressen” og ”Hercule Poirot” bliver pludselig meget livagtige, idet man hurtigt kommer i en gruppe, der får et særligt forhold, og hvor man taler indforstået om alt og intet. Fx havde vi meget sjov med at gøre nar af vores meget dygtige og venlige guide ”Lucky”, der hele tiden indleder sine informationer med :”Please listen up ANYBODY”, i stedet for det korrekte, som du kære læser naturligvis ved er:”Please listen up EVERYBODY” og forskellen i betydningen er jo enorm og er lidt sjov i forskellige sammenhænge.

Mens vi gjorde grin med vores guide, var han i færd med at underholde Asbjørn og Sol og legede gemmeleg på skibet, hvilket fik tiden til at gå hurtigere for de to børn. Asbjørn syntes godt nok, at der var meget flot, men han var skuffet over, at vi ikke fik tid til at bade, og det lovede ”cuttlefish” – fiskeri, blev ikke til noget. Lucky forklarede, at det skulle have været gjort den første aften på skibet, men pga. fuldmåne og den deraf følgende kraftige belysning af Halong Bay var det ikke blevet gennemført, idet cuttlefish-fiskeri foregår ved at oplyse havet med en kraftig lampe i den mørke aften, og det er åbenbart ikke særlig godt, når havet er oplyst af måneskin.

Vi lagde til i Halong City ved 1130 tiden og gik til en restaurant for at spise. Vi fik god mad (igen) og vi er holdt op med at tænke så meget over hvordan det ser ud og mere på, at vi spiser det, der bliver serveret. Således spiste vi blækspruttearme uden at tænke over det, eller fotografere det, vi er blevet helt vant til at spise det særprægede mad, de serverer for os, og det smager godt.

Kl. 1245 samlede den samme bus som kørte os fra Hanoi til Halong Bay os op, men med en anden chauffør, så turen mindede ikke om træruchebanen på Bakken, men mere om en tur på bagsædet af en Berlingo. (Ikke den slags tur, men som passager under transport).

Hjemturen i bussen blev brugt til at sove til middag. Sol havde sikret et sæde, hvor hun kunne sidde ved siden af sin ven Emma, og jeg sad bag dem og havde fornøjelsen af at høre dem tale sammen under hele turen. Jeg tror dog godt at Emma kunne have undværet noget af det, men hun var høflig og holdt ud.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28. juli, Hanoi, Johnny:

 

Asbjørn og jeg var nede og spise morgenmad 0730. Morgenmaden var bedre end på Holidays her på vores nye hotel i Hanoi. Hotellet, Charming er virkelig anbefalelsesværdigt, ligesom også Holidays er. Kristina og Sol kom efter en time, og jeg er begyndt at skrive min bog om ideen ”1:1”. Asbjørn tog en times tid ved hotelgæste PC-en med Y8.com før Kristina og Sol kom ned. Vi pakkede, bar bagagen over på Holidays og gik ud for at finde et nyt kamera. Jeg havde tjekket på internettet, at det ønskede kamera i Danmark ville koste mellem 4000 og 5000. Vi havde fået en ”vej”, ”Hai Ba Trung” mellem nr. 16 og 44 eller på modsatte side, fra Lucky, Ha Long Bay guiden, hvor der lå billige kamerabutikker, så forventningen var høj, da vi gik ind i den første på Hai Ba Trung. Skuffelsen var lige så stor, dag vi erfarede, at de billigste SLR kameraer kostede ca. 15.000 kroner. Vi begyndte at diskutere alternativer. Kristina ville gerne have et minikamera, og så kunne vi altid købe et slr i DK. Jeg havde sat næsen op efter enten et Nikon, Kanon eller Pentax kamera på baggrund af min søgen på danske internetsider over priser på kameraer og var noget skuffet. Vi besluttede os for at gå rundt og undersøge, hvilke muligheder vi havde. Vi kom ind i en bix, der solgte lidt af hvert inden for elektronikgenren og der var et Nikon 5000D,som hun krævede 750 $ for. Vi spurgte om det var best price, og vi fik banket hende ned på 725 $. Vi gik videre. Vi fandt et Nikon 3000D til 695 $ i en rigtig forretning, altså noget lignende Bingo Foto eller Elgiganten. Vi gik videre. Ind i et stormagasin, hvor Asbjørn fik et nyt digitalur, idet det hans første var blevet væk på hotellet. Det kostede 200 for et dejligt vandtæt Casio med det hele. Vi drak iskaffe og spiste pommes frites for ingen penge. Videre i jagten på et kamera, og vi fandt et 5000D i stormagasinet til 763,- vi var overvejede at købe det, idet det var en ”rigtig butik”, men prisforskellen var for stor, så jagten fortsatte. Vi røg ind i endnu en ”rigtig butik”. Ekspedienten sad og så noget i TV-et, der mindede om en blanding af Shogun og Dollars. Han var helt væk. På en udstillingshylde stod et Nikon 5000D og det kostede ifølge prismærkningen 12.900.000,-, dong, hvilket omregnet er ca. 3.500 kroner. Dertil skulle lægges 2,5% i gebyr for anvendelse af Mastercard ved betalingen. Vi fik pruttet gebyret væk og købte kameraet. Det undrer mig altid, at når man laver aftalen med banken om at have et Mastercard eller et Visa, så står der, at der ikke tillægges gebyrer i forbindelse med anvendelse af kortet ved indkøb, kun ved hævning (ca. 30 kroner pr. hævning), og så er der mange steder, både i Europa, USA og også her i Asien, hvor man alligevel skal betale for at bruge det ved indkøb, men der er jo ikke meget at gøre, når man står i forretningen.

Ud af butikken med kameraet. Det er virkelig lækkert og vi kan nu fortsætte turen med dejlige digitalfotos.

Videre ind i den katolske kirke, hvor vi fotograferede ”forsvindingspunkter” og mosaik. Kristina skal nok få den matematik-hjemmeside med spændende og inspirerende opgaver og billeder. Kl. 1430 stod hos skrædderen og jeg prøvede mit jakkesæt. Det var virkelig flot. De havde dog ikke været så heldige med skjorterne, så jeg ville ikke købe den hvide. Den sorte var OK og butterflyen var noget tangelværk, men vi endte med at købe jakkesættene, den sorte skjorte og butterflyen for 225 $, hvilket jeg var meget tilfreds med. Derpå til hotellet og spille lidt på Y8.com og se lidt footballbloopers på youtube. Ved 1630 tiden gik vi en tur i byen for at spise det sidste måltid i den dejlige by Hanoi. Vi var inde et par steder, der så OK ud, men de var dyre. Vi er blevet nærrige her i Hanoi. Ølpriserne var helt oppe på 9 kroner, og det er ikke sjovt, når vi plejer at betale 6. Efter et par 100 meter fandt vi et pizzaria, hvor vi spiste forskellige slags pasta til en fornuftig pris, pasta, øl og sodavand for 90 kroner. Det er kanon med de priser. Vi skyndte os tilbage til hotellet, for det havde taget længere at få spist, end vi havde regnet med, og receptionisten havde bestilt taxa til kl. 1800, idet han mente at det var tids nok. Taxaen kom og receptionisten betalte regningen og vi kørte af sted. Vi kom til stationen ca. 10 min efter i den hektiske trafik og med vores billetter, som vi havde fået af receptionisten idet de havde sørget for indkøbet af disse i hånden, gik vi ind og forsøgte at komme ind på perronen til spor 1, hvorfra vores tog skulle afgå. Imidlertid viste det sig, at det ikke var billetterne vi havde, men noget der lignede, men som blot var et billede af den kupe vi skulle sove i samt kvittering for betalingen. Vi blev henvist til en agent, der gik rundt på banegården. Vi fandt hende, og hun havde en ordentlig stak billetter i en plasticpose. MEN IKKE VORES. Hun kunne ikke en lyd engelsk, og vi hidsede os op og bad hende ringe til hotellet. Hun var lidt tungnem, men da vi begge stod bøjet ind over hende og flåede i hendes mobiltelefon, fik vi vores receptionist i røret og forklarede ham situationen. 10 minutter kom der en fra hotellet. Han kunne nu ikke stille meget op, for rejseagenten havde simpelthen booket forkert. Det eneste de havde var billetter til et tog, der skulle afgå en time senere. Vi ønskede ikke dette, men ville have billetter som aftalt, men kl. 1900, afgik toget planmæssigt, og vi var ikke på det. Vi måtte acceptere at få billetter til toget, der afgik kl. 2010. Agenten fortalte os, at det også var VIP billetter, og skønt vi havde mistillid til plattenslageren, måtte vi jo acceptere, ellers var vi jo nødt til at blive i Hanoi, og selv om det var en dejlig by, havde vi jo pakket, og endnu en rejsedag, hvor man er sådan lidt i rejsemode og på stand by, var vi ikke interesseret i. Kl.2010 kørte toget ”TIL TIDEN TRAFIKMINISTER OG DSB DIREKTØR”.

Vi havde tre sengepladser i fire – sengs kupeen. Kristina spurgte togføreren / billetkontrolløren, om vi kunne få en ekstra hovedpude til børnene. Han smilede og nikkede, men gjorde intet. Hun forklarede endnu engang, hvad hun ønskede, viste ham en hovedpude, pegede på de to børn, pegede på hovedpuden og hver ende af sengen. Viste ham to fingre og han smilede og nikkede, men blev stående. Jeg sagde ”thank you” og gjorde tegn til, at han kunne træde af, hvorefter han gik. Børnene fik min hovedpude.

Toget var nu ikke et VIP tog, men et som dem, der kører mellem Nykøbing og København, altså dem, der kørte mellem Slagelse og Århus da jeg var soldat i 1983 og da var de ca. 100 år gamle. Vi kom i en kupe med en amerikansk dame, der ikke længere ville bo i USA, idet befolkningen efter krisens indtog var blevet meget konkret indbyrdes fjendtlige overfor hinanden med republikanere på den ene side og demokrater på den anden side. Hun underviste nu i engelsk litteratur i Kina og ville aldrig vende tilbage til USA. Hun havde solgt sit hus i Nevada og givet sin bil og sin hund til sin søn, der boede i Arizona. Vi fortalte hende, at vi havde været i USA nogle måneder før det amerikanske præsidentvalg, og at vi havde forsøgt at få nogle Obama stickers, som kampagnemedarbejdere uddelte på gadehjørnerne, men at det ikke var lykkedes for os. Hun ville sørge for, at hendes søn ville sende os nogen, idet hun havde været en af de kampagnemedarbejdere, der uddelte disse og hun havde nogen liggende hos sønnen.

Kupeen var rent skod og lyset gik ud engang imellem.220 volt stikket var uden strøm, men vi var kommet af sted og vi glædede os til at komme videre til Hue, men er fast besluttet på at klage til den gode receptionist over skodtoget. Ved 2230 tiden lagde vi os til at sove. Vi sov on/off til kl. ca. 0630 og ved 7 tiden ledte Kristina og Sol efter en spisevogn. De fandt den dog ikke, den ville have været i det tog, vi oprindelig var blevet lovet, men nu var i altså blevet anbragt i en slavekonvoj.

 

Hue den 29. juli, Johnny

Vi ankom til Hue kl. 1025, DSB tid, hvilket vil sige, at vi var 25 minutter forsinket ude forklaring. Til gengæld stod der en fra hotellet Holiday i Hue med et skilt med tekste ”Christina Johnny” og vi gik hen til ham. Han skaffede en taxa og vi blev kørt til hotellet, en tur på ca. 10 minutter for 9 kroner.

Efter indtjekning på et virkelig klargjort værelse med ekstraopredning og rosenblade på sengene, giv vi i byen og spiste en dejlig morgenmad for 90 kroner inkl. alt hvad hjertet kunne begære på restaurantetn "Bloom". Derpå en rundtur i byen, for lidt vild, men hvad gør det, når man nu er her for at se på byen. Kl. 1330 havde vi alle været i bad og tre af os sov til middag, men Asbjørn, der havde sovet hele natten og lidt af formiddagen i toget, tog et par timer på PC-en i stedet.

Da vi vågnede bestilte vi en udflugt til den "de militariserede zone", der ligger ca. 100 km. nord for Hue. Her skal vi se 4 - 5 sights med en lokal guide, der er opvokset på stedet, og som så vidt vi har forstået, har boet i den underjordiske landsby, der var bo-området for mange vietnamesere under Vietnam - krigen, der her hedder Amerika - krigen. I denne by kunne beboerne være i sikkerhed for bomber og napalm.

Ved 17 tiden gik vi igen ned på Bloom og spise traditionel vietnamesisk middag. Kanon. Vi drak et par øl til, bla. HUDA, der er lavet på et bryggeri i Hue, som er opført af byen Hue, Tuborg og Danida. Øllen var ligeså kedelig som alm. dansk pilsner, men bryggeriget har været med til at give byen et løft, og hvor er det en dejlig by. Den er nærmest Nice-agtig med aftenbelyst havnepromenade og legende mennesker.

Vi gik rundt i byen og nød livet og udsigten. Vietnameserne er ikke hygiejne - hysteriske. På steder man ikke lige ser, fx bag den ca. 1 meter højre mur mod Parfumefloden, ligger der meget affald, både mad og plastik.

Dette svineri uden for synsfeltet gjorde, at Asbjørn og Sol fik set store sorte rotter flere steder. Når vi gik hen i mod dem, kunne vi godt se, at rotter er mere bange for mennesker, end vi er, for det lykkedes os kun at tage et billede på lang afstand af dyrene. Når vi gik på tæt på, løb rotterne. Kristina synes ikke, at det var så spændende, men børnen og jeg var også glade for denne oplevelse.

Oplevelserne med forskellige dyr, firben, hunde og rotter er nok noget af de børnene er gladest for, ud over badning, der klart tager førsteprisen hos børnene.

Ved 20 tiden købte vi nogle sodavand og øl, fakstisk en bærepose fuld, i en kiosk. Det kostede 27 kroner. Hvorpå vi lagde os op på hotelværelset og så TV og drak div. drikke.

En dejlig dag i Hue afsluttedes med TV, sodavand og is-kaffe.

 

 

30. juli, Hue, DMZ, Johnny:

 

Vi havde købt chauffør og privat guide for at besøge ”Den Demilitariserede Zone”, DMZ, der ligger ca. 100 km nord for Hue. Zonen blev indført for at adskille nord og syd Vietnam i 1954 og den forløb i et bælte på 5 km. på hver side af Ben Hai Floden. Ifølge vores guide, var årsagen til at landet skulle opdeles en magtkamp mellem kommunisterne under ledelse af Ho Chi Ming i Nordvietnam og Bai Dai i Sydvietnam.

Vi kørte derop kl. 0900 i en dejlig MPV og chaufføren kørte rigtig pænt. Ingen vilde overhalinger, men med en gennemsnitshastighed på 60 km/t, så det tog sin tid. Morgenmaden havde vi fået på hotellet og den var helt perfekt. Kaffen smagte nærmest som i DK, og det undrede mig lidt, idet den blev lavet ved, at køkkendamen hældte noget ekstrakt i koppen og tilsatte varmt vand fra en termokande. Men kaffen var altså i orden trods denne procedure.

Ca. 5 km. Før DMZ samlede vi guiden op. Hun var medejer af firmaet, web: www.dmztours.net og som sådan selvstændig. Hun fortalte, at skatteprocenten i Vietnam er 10 %, der er gratis og obligatorisk skolegang til 7. Klasse, derpå skal man selv punge ud, hvis man har råd, hvis man er fattig, og børnene skal fortsætte i skole, kan de gøre det gratis. Sygehus og lægebehandling koster en årlig forsikring svarende til 10$ pr. person, og det har alle råd til. Hvis man ikke har råd, indhentes erklæring fra den stedlige statsforvaltning, og man får det gratis. Her i det kommunistiske Vietnam virker de nu meget liberale. Det hele ser ud til at fungere lige så godt som i vesten og skattetrykket er ikke højere end i USA, og kun 1/5 af i DK, hvor vi som bekendt har en ”liberal regering”.

Da vores guide hørte, at vores skatteprocent er 50 % havde hun en meget klog kommentar. Det må være en rig regering, og det er nok mere rigtigt end hun lige regnede med, får når man tænker på, hvordan administrationen i København og de store kommuner smider penge ud på rejser, konferencer og undersøgelser, der absolut intet fører med sig, så må det jo være fordi, de har for mange penge. Det er jo intet problem for Københavns overborgmester Frank Jensen at bruge over 1500,- på en middag, når han ikke selv skal betale, eller Lars Løkke at bo på dyre hoteller med Moviechannel på værelset og fadbamser, når pengene betales af hårdt arbejdende danskere.

Det med sygeforsikringen er lidt sjovt. For vores amerikanske veninde fra toget fortalte, at den sygeordning der netop var blevet vedtaget i USA, og som efter hendes mening kun var en politisk sejr for Obama (hun var selv demokrat og havde arbejdet som frivillig for at få ham valgt) kostede hver amerikaner mindst 500 $ om måneden og mange havde ikke råd til at tegne den. Selv om man ikke altid kan sammenligne direkte, virker det som om, at den vietnamesiske kommunisme fungerer bedre og mere liberal end den danske og amerikanske liberalisme, og i hvert fald den danske liberalisme er mere kommunistisk, end den vietnamesiske kommunisme.

Vi ankom til DMZ ved 11-tiden og startede med at se overgangen ved floden og en del af DMZ museet. Derpå fortsatte vi til den del af museet, vi egentlig var kommet for at se, de underjordiske landsbyer. Det var simpelthen gravede gange i tre lag. Et 12 meter under jorden, et 15 meter under og et 23 meter under jorden. I disse gange, der var hugget i lerlaget helt ud til kysten boede ca. 500 mennesker i 5 år og der blev både spist, sovet og i alt 17 børn blev født her. Om dagen kom menneskene op til overfladen og dyrkede jorden og hvis der kom luftangreb, skyndte de sig ned i gangene, og hvis luftangrebet var med ”borebomber”, altså bomber, der blev kastet ned fra flyverne og som havde to sprængninger, den første hjalp den med at grave sig ned i jorden, den næste detonerede, når den var kommet til et underjordisk kammer, skulle de gemme sig endnu længere nede i jorden, for at undgå denne sprængning.

Tænk at bo i en underjordisk landsby 23 meter nede i lerlagene under kummerlige forhold, og når der så kommer et luftangreb, skal du gemme dig endnu længere nede i en slags kælder og der bare sidde og vente på, om du bliver begravet i jord, eller du får lov til at komme ud og se solen igen.

Den amerikanske march-sang :”Ho Chi Ming is a son of a bitch, and napalm sticks to kids” er direkte klam, når man har set disse forhold og kan fornemme, hvor meget disse mennesker har gjort for at overleve.

Asbjørn syntes det var sejt at de havde boet der, men han synes også at våbnene og kamphelikopterne var seje, og det synes alle børn, og det er da også imponerende, hvad disse maskiner kan, men det gav os som familie alligevel årsag til at tale om, at det nok er sjældent der er nogen, der vinder en krig, og at det eneste tidspunkt man skal gå i krig på, er hvis man bliver overfaldet, altså som vi talte om i bilen, hvis svenskerne nu overfalder Danmark, så skal vi forsvare os. Men at tro, at vores engagement i fx Afghanistan på nogen måde kan gøre os tryggere eller forsvares i relation til Afghanistan er direkte fjendtlige over for os, er nok svært at argumentere for. Jeg tror ikke, at den krig gør en eneste almindelig afghaner mere lykkelig og jeg tror ikke på, at vores soldaters eller afghaneres liv på nogen måde er rimelige mennesketab.

Guiden fortalte, at hun ofte har ture til tunlerne med amerikanske pensionister, der besøger bestemte steder og genoplever krigen. Ofte bryder de ud i gråd over de oplevelser de havde på kampzonerne.  En gang havde hun oplevet, at en amerikansk turist på 60 år, havde mødt en vietnamesisk mand på 61 og det viste sig, at amerikaneren og vietnameseren havde været i flere kampe mod hinanden i 69. Vietnameseren inviterede amerikaneren hjem til sit hus, og de talte om kampene og livet og havde haft en hyggelig eftermiddag. Som vores guide sagde, så er det ikke de menige soldater, der er onde og skyld i krigen, det er regeringerne, lederne, der ønsker krigen og soldaterne og befolkningerne, der lider. Overført til i dag, er det svært andet end at mene, at den pokkers Afghanistan krig som Danmark fører, skal afsluttes straks, så det er hermed mit ønske.

Efter den meget lærerige oplevelse i den underjordiske by, kørte vi ned til havet og badede. Derpå en lækker frokost med nudler, nyslagtede blæksprutter og rejer med tilhørende drikkelse for 60 kroner på en restaurant helt nede på stranden, var turen overstået, og vi kørte igen nord på, for at sætte guiden af.

I øvrigt, har vietnameserne en sjov måde at spise på. Det smider det hele på gulvet, både peanutsskaller, ølflasker, servietter og andet. Når de så går, ligner det noget, der er løgn, og som kommer personalet og rydder af og sorter flasker og evt. service fra, hvorpå de fejer gulvet og lægger ny dug på bordet, og så er de klar til næste hold.

Kl. 1700 var vi tilbage på hotellet. Vi tog et par timer med TV og pc, hvorpå vi gik en tur i byen. Vi fandt en hyggelig restaurant ved 19-tiden og bestilte. Vi bestilte alt for meget mad endnu engang, og med 5 øl, 4 sodavand og alt det vi kunne spise, kostede det os 90 kroner. Vi lever for ”ingenting” her i Vietnam og vi lever godt. Måske er det her, man skal købe sig et hus, når man skal på pension om 40 år.

Vi gik tur i de dejlige gader. Der er meget flot her om aftnen, og varmen om aftnen efter solnedgang, der vel er ved 1930 tiden, er der stadig dejlig varmt. Der er åbne barer og bargæsterne står og drikker øl og drinks og vi selv fik lige en Tom Collins og Mohito for den svimlende pris af 12 kroner I ALT. Det er altså til at have med at gøre.

Overfor baren, var der en træskærer, der var ved at hugge et skib i noget ibenholt. Det var vildt imponerende, så dygtig han var. Han kunne simpelthen frembringe de mest imponerende former i træet, og så bare med en kølle, nogle stemmejern. Han sad på gulvet i sin forretning og formede træet, som han holdt fast med fødderne. Der skal ikke meget til, hvis man bare forstår at indrette sig og er talentfuld. Vi kunne i DK med vores regler og forkælethed lære meget af vietnameserne. Tænk et rend af arbejdstilsyn og andre uproduktive myndigheder vi kunne slippe for, hvis vi bare huskede på, at vi er mennesker med et starttidspunkt og et sluttidspunkt og inden for den tid, skal vi have tingene til at fungere.

Vi var nødt til at købe en lille Buddha statue for 3 $.

Før vi skulle sove, løb der en gecco eller et firben hen over loftet. Det er sådan med den slags dyr, at de kan løbe på undersiden af lofte. Jeg måtte fange den og Sol og jeg gik ned og slap den ud på gade. Kristina havde sagt, at hvis jeg ikke fik den ud af værelset, så ville hun ikke sove, så der var jo ingen vej uden om, så det var godt det lykkedes.

Kl. 22 lå vi i vores senge og så James Bond, ”Quantum om Solace” på en gratis filmkanal, der kun har reklamer mellem filmene og som alligevel viser kanonfilm og også de nyere. Jeg fik Skype-chattet med et par venner i DK via WIFI, det hele kører og virker her i Vietnam.  

 

 

31. juli, Hue, Johnny:

 

Kristina og børnene vågnede ved 8 tiden. Perfekt morgen mad på en bryllupsdag, vores 11. Jeg vågnede k. 0530 og var nede at bestille blomster hos receptionisten. Jeg havde ikke haft chancen i går til at gøre noget overraskende eller forberedelser til bryllupsdagen. 

Asbjørn og Sol var nede ved 0815 tiden og vi så at den ene af de hunde, som børnene ofte kæler med til Kristinas store fortrydelse, bed en rotte, så den havde svært ved at kravle, og senere døde den. Asbjørn syntes, det var så synd for rotten, at han var lige ved at græde. Men vi talte lidt om, at sådan er naturen, og så gik det.

Vi lejede herpå nogle cykler. Den ene havde fodhvilere bag på, den anden havde ikke. Vi forsøgte at køre over til slottet og "Den forbudte By" i Hue, men børnene fik enten fødderne ind i egerne, eller klagede over ondt i numsen, så vi returnerede cyklerne og legede i stedet to knallerter. Kristina var godt nok noget nervøs. Vi kunne kun få fingre i nogen med automatkobling og fodgear, men efter en halvtimes tid, var hun ret tilfreds med knallerterne og sin kørsel og vil have lavet sin Suzuki motorcykel til næste år, og vil så til at køre på den lejlighedsvis. Knallerterne var ikke perfekte, men vi gav 30 kroner pr. stk for en hel dag. Der var bare det problem, at vi kun kunne få en hjelm pr. knallert, og den skulle føreren have på og vi var ikke særlig vilde med at køre med børnene bag på, uden de havde styrthjelm på.

Vi startede i den forbudte by. Den var imponerende, men der var ikke meget tilbage af den. Derpå rundt i byen på knallert. Det var udfordrende. På et tidspunkt kom vi forbi en forretning, der solgte styrthjelme a la dem hele Asien kører med. Butiksejeren fortalte at de kostede  ca. 22 kr. pr. stk, og så ville både Kristina og jeg også have en. Vi prøvede styrthjelme i et godt stykke tid, og mens vi prøvede det, var der to knallerter, der kørte sammen. De skændtes lidt, hvorpå den ene forlod stedet, og det lod til, at være den måde man gør den slags på. Ingen erstatning eller samtale om skyldsmål, bare videre. Den ene knallert havde haft en fører og en gammel kone bagpå. Hun havde slået sig lidt, men ikke alvorligt.

Vi købte 4 hjelme for 90 kroner og vi glæder os vildt til at bruge dem i DK, for de er kanonlækre og meget anderledes de kedelige hjelme man kan købe hjemme.

På et tidspunkt gav jeg min knallert noget øre, for at komme foran og tage et billede af Kristina. Det medførte nedbrud af motoren. Jeg kunne huske fra min egen knallertid, at lyden af den motoren og de eksplosioner, der kom før den gik død, var ensbetydende med, at der var lus på tændrøret. Men der var ikke noget værktøj med, så jeg kunne ikke gøre noget. Nogle knallertkørende vietnamesere kom forbi og standsede. De forsøgte at starte den, men det kunne de selvfølgelig ikke. Så vi fik dem til at ringe til udlejren. Kristina havde heldigvi taget min telefon med vietnamesisk sim-kort i, så vi kunne få vietnameserne til at ringe til ham. Efter 17 minutter på Asbjørns digitalur, kom han. Han trak knallerten ned til nogle mekanikere, der fiksede den. De fuskede strømmen og rensede tændrøret og vi kørte videre efter en halv times ufrivillig pause.

Vi kørte ind i vors ynglingsgade og spiste frokost ved 1500 tiden, derpå til hotellet for at få noget solcreme på. Blomster, rødvin og bryllupskage var blevet bragt op på vore værelse, og Kristina var synligt tilfreds, og det var jeg også.

Vi spiste kage i receptionen og delte ud. Der var langt mere end vi kunne spise, og den smagte ikke så godt, at børnene ville spise deres.

Derpå ud vi byen igen. Vi kørte til markedet, og selv om jeg har set mange markeder, har ingen af os nogensinde set noget lignene. Man kunne få alt fra svinetryne, andehoveder og pillede friske løg til styrthjelme, tæpper, dyner, ure og guldkæder.

Nogen steder stank det så man tror det er løgn, og nogen steder var der et svineri, så man tror det er endnu mere løgn.

Vi kørte efter ca. ½ time på markedet til pladsen ved borgen. Her så vi nogen unge mennesker der spillede baseball. De var meget dygtig og det var meget underholdende. Der var også mange der satte drage op og nogen, der spillede fodbold. Det ser ud somom vietnameserne kommer meget ud og leger.

Kl. 1800 fik vi alle, på skift, et bad og derpå røg vi i byen for at spise.

 

Hue og turen til Hoi An, den 1. august, Johnny

Vi vågnede kl. 7. Det var Sol-ens 5 års fødselsdag og hun lå og sov rævesøvn. Kristina fik vækket Asbjørn og vi sang alle fire vers af ”I dag er det Solens fødselsdag”. Hun fik to gaver, et par højhælede træsko vi havde købt i Hanoi og som mange kvinder går med her i Vietnam og et ur, vi havde købt i Guangzhou.

Vi skrev tillykke til Mette på hendes wall på facebook. Hun fyldte jo også år i dag. Hun blev 16 år og er til Brøndby Cup og går og venter på svar på, hvor hun skal bo i USA til næste år, hvor hun skal gå på High School et eller andet sted i USA.

Vi gik ned og spiste morgenmad med flag og det hele og morgenmaden var endnu engang en succes. Hotelpersonalet kom og ønskede tillykke. Derpå spillede børnene pc og Kristina og jeg gik op og pakkede. Vi skulle videre i dag til Hoi An en by ca. 3 timers kørsel, altså mellem 150 og 200 km syd for Hue. Byen står i ”Turen går til Vietnam” som Vietnams svar på Skagen.

Vi havde bestilt en chauffør og bil til at køre os turen. Det kostede 60 $, altså ca. 360 kroner. Toget ville have kostet 250 kroner og så skulle vi have fundet en taxa fra Da Nang for at køre os det sidste stykke. Vi havde bestilt transporten med ”sights”, hvilket medførte, at vi skulle stoppe og se på marmor – stenbrud og en silkefabrik, samt have mulighed for at bade og fotografere. Samtidig ville vi blive kørt over passet også kaldet ”Passet med skyer og hav”, den lokale folkekomité ønsker alle, der kommer fra Hue-siden held og lykke. På den ene side af af vejen sand, fyrretræer og stranden Lang Co, på den anden den store blå lagune og bjergne, der flimrer i soldisen, der skulle være en imponerende udsigt og resterne af en gammel fransk befæstning. Den ordinære tur ville have ført os en mere direkte vej og i stedet for over passet, ville vi have kørt gennem bjerget i en tunnel.

Da vi kom ned og afregnede, fik vi penge tilbage for togrejsen fra Hanoi til Hue, 16 $, hvilket var meget rimeligt, vi havde jo ikke fået den bestilte afgang og kupeen var helt til rotterne. Til gengæld havde de ikke charged os for bryllupsdagskagen, rødvinen og blomsterne, selv om jeg havde bedt dem gøre det, da jeg bestilte det. Receptionisten, havde godt nok sagt, at det skulle jeg ikke betale for, når det var vores bryllupsdag, men selvfølgelig mente jeg selv, at det skulle jeg, men altså sådan blev det ikke. Vi fik bryllupsdagsarrangementet gratis.

Derpå gave de Sol en fødselsdagsgave, som hun blev meget glad for. Det var et tøjdyr. 

Vi fik slæbt vores bagage ud i den ventende Mazda 323, der havde set bedre dage. Vi gav for en gangs skyld drikkepenge og i vietnamesiske forhold, gav vi mange, 6 $ og de virkede da glade for drikkepengene, men man kunne ikke mærke forskel på dem før og efter vi havde givet drikkepenge. Vietnameserne på disse hoteller er helt fantastiske og selv om vi har været på mange hoteller, hvor de har været serviceminded og venlige, har vi aldrig oplevet noget lignende.

Vi kom af sted og chaufføren kørte pænt. Ca. 50 km/t hele vejen. En enkelt gang var han oppe på 80, og det føltes som om vi tæskede af sted. Vi holdt ind nogle steder på turen og tog fotos, men da vi kiggede billeder her til aften viste det sig, at de utrolig smukke steder, slet ikke lod sig forevige på fotos. Det er helt ubeskriveligt, så flot der er i Vietnam med blåt hav, hvide strande, bjerge og himmel.

Da vi var på toppen af passet, holdt chaufføren ind og vi blev overfaldet af vietnamesere, der ville sælge kulturperler. Vi købte intet ud over fire Cola Light. Ejeren af stedet var egentlig rigtig flink i starten, men da vi klart undlod at vise interesse for hans tingeltangel, var hen venlig men korrekt.

Derpå fortsatte turen mod bestemmelsesstedet Hoi An og hotellet Hoi An Trails Resort Spa.

Ved 13 tiden kom vi til marmorbruddet, hvor vi blev vist rundt af en ansat, mens chaufføren tog sig en slapper. Det var et rent drømmeland for vores naboer, Anitta og Poul – Erik. Der var skulpturer i alle størrelser, former og farver. Poul – Erik ville have købt det hele! Noget jeg fandt vildt imponerende, var krystalkugler af rent sten. Jeg har aldrig set noget lignende. Det var helt gennemsigtigt som glas. Noget var som farvet glas, og jeg vidste faktisk ikke, at man kunne få sådan noget i virkeligheden.

Vi købte intet, men fortsatte efter 15 minutter sydpå. Efter ca. 20 minutters kørsel, kom vi til silkefabrikken. Vi blev modtaget af en personlig guide, der fulgte os rundt. Silke bliver lavet af en puppe fra en møl, altså en ”ulækker natsværmer”. Først så vi larverne, der var 2 dage gamle. Derpå larverne som 12 dage, så pupperne med larver i, så pupperne uden larver, men med et hul i den ene ende, hvor den færdige møl havde forladt reden, som pubben jo egentlig er.

Fra hullet tog vores guide en tråd. Den fortalte hun kunne blive 1 kilometer lang. Derpå så vi, hvordan en silketråd blev lavet, faktisk som en spinderok. Der lå 15 pubber i et vandbad, og en tråde blev så samlet ved, at tråde fra de 15 pubber blev samlet til en tråd. Derpå videre til væven, hvor de lavede stof og videre rundt og se de færdige produkter som var jakker, trøjer, lamper og billeder.

På fabrikken arbejder mange kvinder med at lave tøj, og mange mænd med at lave træskærerier. De er meget dygtige til håndværk.

Jeg var fristet til at købe både jakkesæt, lamper og al mulig andet i silke, men Kristina holdt hovedet og mastercardet koldt og vi kørte efter ca. 20 minutter hen til hotellet.

Vi tjekkede ind, og det var et vildt flot værelse. Desværre havde vi fået et med kingsize seng i stedet for det med to queensize senge, men vi fik et andet værelse, der var endnu flottere og med to egnede queensize senge.

Personalet flyttede al vores bagage, mens vi gik ud i byen og spiste. Vi er jo noget nærrige, og på hotellet ville det have kostet os mindst 200 kroner at spise frokost, men vi fandt en lokal snask, hvor det kostede os 32 kroner at spise. Thats more like the Dalgaard budget family.

Efter frokosten svømmede vi til huden var ren rosin. Ungerne er i vandet hele tiden og vi gamle kan ikke helt holde til det. Man drømmer ikke om, så lækkert hotellet er. Vi havde egentlig ikke meget lyst til at booke det, da vi så det på internettet. Billederne af stedet er rent skod på nettet, men gæsteanbefalingerne var i orden, 9,5 u af 10, så vi tog chancen. Det var en godt beslutning, for de har simpelt lagt de ”lousies pictures” på nettet men stedet er simpelthen ren luksus og meget indbydende. Det eneste minus er, at det er et ret dyrt sted, men vi har jo fået opholdet til vennepris over nettet, men leveomkostningerne i restauranten er nærmest røveri.

Ved 19 tiden gik vi mod byen for at spise middag og ca.400 meter fra hotellet fandt vi stedet. 1 pizza, 2 steaks og en gang spaghetti bolognaise for 120 kroner. Det kunne lige gå. Ejeren kom og gav os en gratis dessert, bestående af et glas risvin eller rissnaps, det smagte godt og en kvart vandmelon. Lækkert.

Vi t

Kl. 21.30 ringede det på vores dør og udenfor stod en ansat til hotellet med en buket roser og en flot fødselsdagslagkage til Sol, det må have læst på hendes pas, at hun fyldte år, til forskel fra bryllupskagen som var lidt tør i det men flot udenpå, så smagte denne super godt af banan og var også flot udenpå.

Dernæst så vi lidt moviechannel og derpå gik vi alle ud.

 

Hoi An, den 2. august, Johnny

Vi vågnede ved 7 tiden og gik direkte over og spiste. Morgenbordet var buffet, og der manglede absolut intet, og jeg har tabt håbet om at tabe mig 10 kg i løbet af vores rejse. De andre vesteuropæere, der er her, er heller ikke for slanke, så der er nok ingen af os, der får synlige ribben, mens vi er her. Derpå direkte i poolen. Asbjørn især, men til dels også Sol, er mere fisk, end mennesker her.

Dagen gik herpå til kl. 1700 med at bade i hotel-poolen. Sol måtte have en middagslur ved 12 -tiden og Asbjørn var helt afkraftet kl. 1500 og tog sig lige en halv time på øjet der. Jeg gik til kiosen overfor hotellet og købet 24 øl, 24 sodavand og 2 rør Pringels for den nette sum af 400 dong, i alt 120 kroner. Lidt dyrt af vietnamesiske forhold, men da hotellet som beskrevet ovenfor er sindsygt dyrt, er det ok. Kl. 1700 tog vi bussen til det gamle bycentrum. Vi starteee med at gå igennem et grønt - og kødmarked. Det stank ganske forfærdeligt noget steder. Vi fandt en restaurant, hvor vi sad på 1 sals balkon, helt alene og kiggede ud over floden. Her indtog vi vores aftensmad for 75 kroner. Alle fik, hvad de ville have, og indeholdt i prisen var noget, der hed "Fresh Beer", som vi drak 5 af. Det viste sig at være fadøl, og de kostede 1 krone stykket for ca. 3 dl. Kanon, jeg kunne bo i den restaurant. Vi tog hjem og ungerne faldt omkuld. De har begge fået lidt for meget sol og aktiviteter i dag, så vi burde nok undgå så meget sol og pool i morgen, men det er jeg bange for, bliver meget svært at forklare dem, så vi ender nok i poolen eller på stranden. 

 

 

Asbjørn med ekstra solbeskyttelse. Han var ikke meget for den, idet den nedsatte svømme - og dykkehastigheden.

 

Sol og Kristina med en øl til 1 krone

 

Udsigten fra restauranten med de gode øl og den gode mad

Asbjørn og Johnny på balkonen i restauranten

 

Hoi An, den 3. august, Johnny

Vi spiste fremragende morgenmad, derpå ved 10 -tiden tog vi bussen de ca. 1 km til hotellets private strand. Der var stinkende varmt, men vi kunne heldigvis opholde os på nogle dejlige drømmesenge under nogle parasoller. Vi badede og dykkede og fik set fisk, små krabber og søstjerne under vandet, og det lykkedes at filme nogen af dyrene.

Når vi opholdt os på land, blev vi kontaktet af revolversælgere, der enten ville sælge smykker eller frugt. De gav mig gode ideer til hvordan sælgere kan opretholde kontakten til kunden, men også hvordan man som sælger samtidig kan sikre, at den potentielle kunde bliver så træt af en, at man intet køber.

- Hello sir, where you from?
- Buy something?
>> NO
- First time in Vietnam?!
- You like?
- Whats your name?
- How long you stay?
- Buy something now?
- Perhaps later?
>> NO
- Perhaps you change mind!
>> NO
- You never know what happen
- If you change mind, you call me!
>> OK
- My name Li

Kl. 1600 tog vi bussen til byen. Der er ca. 4 km og egentlig skulle vi have taget den gratis bus kl. 1500, men Sol og Asbjørn sov til middag, og de trængte virkelig. De har fået meget sol, og de knokler hele dagen, enten i poolen eller på stranden.

Vi tog i stedet en taxa til den djævelske pris a kr. 12. Chaufføren var lige ved at glemme at give Kristina byttepenge, men det mindede hun ham om. Det var trodsalt et par kroner.

Derpå ind at spise og kl. ca. 1730 kom Nicholas, vores engelske ven vi mødte på cruiset på Halong Bay. Han rejser rundt et års tid, mens han forsøger at komme sig over sin skilsmisse. Vi spiste og drak øl og det røg op i 90 kroner i alt og vi spiste og drak lige det vi ønskede.

Sol var på toilet, og Kristina skulle ud at tørre hende, men der gik ikke lang tid, så kom hun tilbage, og jeg måtte gøre det. Ikke fordi, det var specielt ulækkert, men fordi, der var en kæmpe edderkop på toilettet. Jeg gik ud og nedkæmpede den med mine sandaler. Det tog et par forsøg, og det var lidt ligesom at træde på et stykke vingummi og krævede et par forsøg.

Vi gik tur i byen og kiggede på skræddere. Kristina ville gerne have en smuk festkjole, men intet faldt i hendes smag, jeg selv vil gerne havet et jakkesæt mere, og jeg er jo noget nemmere end Kristina, så jeg fandt noget, som jeg lige vil sove på, og måske bestille i morgen. Man skal jo passe på før man smider næste 500 kroner ud på et jakkesæt i kashmir. Et par bukser i DK koster alligevel 600 kroner, og dem de store børn går i koster vel 1.000,- men så står der også G-star på dem og de er lavet af noget gammelt overskuds  og halvvejs nedslidt stof.

Da vi ventede på den gratis bus, der skulle tage os til hotellet kl. 1915, var det blevet mørkt, og vi prøvede at skræmme nogle af firbenene, der sidder på lysskiltene og spiser insekter. Det er godt nok et let liv de har. Insekterne tiltrækkes af lyset og firbenenes tunger farer frem og tilbage som trommestikker. Bortset fra, når familien Dalgaard forsøger at tage dem i halen, så er de væk. Vi må forsøge igen en anden dag. Det kunne være sjovt at se et firben tabe halen.

Da vi kom hjem, tog vi en dukkert. Den startede lidt uheldigt med at Sol ikke hoppede i vandet så hurtigt som os andre, men pludselig stod og skreg som en stukket. Hun blev ved og ved, indtil hun til sidst hoppede i. Hun sagde, at hun var blevet overfaldet af en græshoppe, og det var da også rigtigt, for græshoppen, der var på størrelse med en lille fugl, eller ca. 15 cm lang og 4 cm høj, sad ved poolsiden og kom sig efter mødet med Sol, der havde fået den børstet af sig. Jeg smed en sten på den, og den blev mere groggy, og endlig fik den et par stykker mere og døde en trist død i rensefiltret i poolen.

Godnat til endnu en dejlig dag i Vietnam. Der er stinkende godt vejr og det med regntid er intet at frygte. I forhold til det, der her hedder regntid og vejrudsigten fra www.dmi.dk og internationale vejrprofeter, er der absolut om dette. En dansk sommerdag giver væsentlig mere regntid, end der er her, men når der kommer vand, kan det fylde  en gulvspand på 10 sekunder.

 

Hoi An, den 4. august, Johnny

Vi vågnede ved 7 tiden, dvs. jeg vågnede ved 0530 tiden. Jeg sover aldrig så længe om morgenen, og da en eller anden lokal/indfødt nabo havde fået nye højttalere, der absolut skulle spille noget, der lød som en blanding af radioavis og gudstjeneste samtidig med at vores nabo har et par haner, der åbenbart også skal gale som sindssyge, var der ikke meget at blive i sengen for. Jeg skulle jo også besvare et par mails og skrive lidt på min kommende bog, der helt sikker bliver en sællert af de helt store, så der var nok at lave.

Vi spiste frokost ved 9 tiden og derpå strøg vi i poolen efter at Asbjørn og Sol var blevet smurt ind i faktor 30 og havde fået t-shirt og badetøj på. De kan ikke tåle mere sol lige nu, så vi er forsigtige. Vi skal dog spare lidt på solcremen, for den er ret dyr hernede. Det er nok ikke noget de importerer i store mængder endnu. Jeg har også manglet en deodorant i næste 2 uger, men jeg er alt for nærig til at købe den. Der er ligeså dyre som i DK, og der synes jeg de er dyre nok. Kristina har en neutral, som jeg anvender. Det går nok.

Mens ungerne badede, læste Kristina og jeg lidt. Jeg har måttet overgive mig og læse i den bibel jeg har taget med. Hvad skal man lave ved poolside, hvis ikke læse? Det er helt umuligt for mig bare at ligge stille. Den er nu ok, den udgave af biblen. Jeg kan forstå, hvad der står. De gange, jeg har forsøgt at læse almindelige udgaver, er det gået helt galt, idet jeg intet fatter af vers, rim og gamle ord. Men denne udgaver er på ”hverdagsdansk” og det kan jeg godt klare.

Det er nu meget sjovt at læse biblen. I sær morer jeg mig over at der er mennesker, nulevende og med almindeligt arbejde, TV, bil, stemmeret og endda også nogen, jeg har arbejdet sammen med i politiet, der havde lov til at bære våben og den slags, der for alvor mener, at alt, hvad der står i Biblen er sandt og skal tages bogstaveligt. Den slags mennesker skulle jo ikke have lov til at færdes frit og slet ikke have lov til at bære våben. Jeg husker det ikke helt præcist, men jeg synes der stod at Noah blev 930 år gammel og det var ikke ualmindeligt på den tid. Der var mange, der nåede samme alder. Der må have været noget af en ældrebyrde den gang, eller sagt på en anden måde. Dansk Folkeparti ville have haft kronede dage med deres uendelige leflen for de ældre. Tag lige de aldre det bogstaveligt! 930 år, og så taler vi ikke engang om nisser, der også når den alder. Nej, der er vist sket noget siden, men det er nu meget underholdende at få indsigt i, hvad de ortodokse og rettroende kristne går og tænker på.  

Ved 1230 gik vi på værelset for at undgå den alt for kraftige sol. Den stod på Cartoon Network, og jeg fik en skraber. Kristina surfede efter hoteller på vores næste destination, Nha Trang, og det lykkedes os at få booket værelser på La Paloma. Der var ingen online bookning, men vi ringede dertil, og har booket værelset pr. mobiltelefon. Det kommer til at koste 30 $ pr. døgn for 4 personer inkl. fri transport, morgen og aftensmad, det er til at forstå. Jeg har købt et vietnamesisk taletidskort, og det koster 30 øre i minuttet at ringe indlands.

Eftermiddagen gik med et besøg i bycentret. Vi startede med aftensmad samme sted som vi drak Pina Coladas i går. Vi talte i går godt nok om, at tjeneren var det mest sure væsen, vi har set her i Vietnam, men i dag opdagede vi, at alle de ansatte var sure. Vi grinte ad det, for det er lidt komisk. Vi bestilte æggesalat, burgere, spaghetti bolognaise, nudler og oksekød, hvidløgsbrød og omelet. Dertil 3 øl, 2 sodavand og til at slutte med en Mojito. Det løb op i næsten 90 kroner og det var rigtig god mad. Vi får kun to måltider i døgnet. Den gode morgenmad på hotellet og aftensmad. Børnene får noget brød til frokost og det fungerer fint.

Derpå røg vi ind til en skrædder og købte to jakkesæt i kashmir med frækt silkefor og to nederdele. Det hele efter mål og skræddersyet og vi skal inde og prøve det i morgen, så det kan blive endeligt justeret og syet færdig. Det hele kostede den betydelige sum af 220$ efter ”prutning”, altså ca. 1320 kroner. Nu skal jeg ikke have nye jakkesæt den næste måneds tid.

Vi forsøgte endnu engang at fange firben. Jeg løftede Sol og Asbjørn op til lystavlerne, men de kunne ikke nå at røre dem, før de var væk. Jeg selv fik fat i halen på en, men blev så befippet over det var lykkedes mig, at jeg kom til at give slip. De er nu ellers meget sjove de firben, der er hernede. De ligner små krokodiller, samme farve og med nogle takker på ryggen og halen.

På hotellet fik vi lige en halv time i poolen. Den er 33 grader varm om aftnen og luften er vel ligeså. Derpå så vi moviechannel. Der er to gratiskanaler med gode amerikanske film, så det er en fornøjelse. Nu glæder vi os til endnu en dejlig dag i Vietnam med pool, sol og dejlige oplevelser.

 Hvis du klikker her, kan du se filmene:

- Familien i poolen

- Fisk i havet

- Krabber slås om fisk 

- Søstjerne i havet

 

Hoi An, den 5. august, Johnny

Hurtigt op og over at spise den gode mad på hotellet. Vi spiste i ca. 30 min, før den stod på poolen. Vi mødte Mick, fra Australien, der skulle rejse tilbage til Australien i dag. Kristina lokkede noget sunscreen fra ham, faktor 30, vi fik hans visitkort og lovede at besøge ham. Vi mødte ham den første dag på hotellet. Han var på tur med sin datter Laureen, som han havde givet turen i 18 års fødselsdagsgave. Han var selvstændig plummer i Australien og tjente OK. Han havde stor 4-hjulstrækker, stort hus, en ny Harley Davidson, som han godt nok havde givet for meget for. Den stod ham som ny i ca. 180.000,- kroner, men i USA skulle man kun havde givet 90.000,- for den, men pga. den urimelige afgift på importvarer i Australien, var han altså blevet flået af staten! Jeg har aldrig set en HD i DK til under 360.000,-, selv det gamle lort som mange minerockere kører på og som er 20 – 30 år gamle shufleheads koster 100.000,- og så kan de kun køre fra det ene værksted til det næste. Australien lyder ok. Vi mødte derpå nogle andre australiere, de var også meget flinke. De havde en gang være ti DK. De kunne dog ikke huske, hvad de havde set. Det forstår man godt. Hvad kan man lige huske fra DK? Jeg kan kun huske rækken af skatteministre og svindlende og plattenslagerpolitikere, men det lægger udlændinge jo ikke mærke til. Jo for resten, så kan jeg huske mange gode venner. Kristina og jeg taler om at holde et homecomming party, som det vil holdt før vi skred, men vi kombinerer det nok med julegløgg.

Vi sov til middag et par timer og kl. 1700 tog vi bussen til byen og prøvede tøj og spiste. Tøjet var perfekt, det skulle bare lige justeres lidt. Jeg bestilte et par skjorter mere. Kristinas nederdele, var perfekte, og måske vil hun købe nogle flere.

Aftensmaden var dejlig og kostede den svimlende pris af 75 kroner. Alle havde frit valg, og det er altså prisen for frit valg på alle hylder.

Vi fik bestilt billetter til toget fra Hoi An til Nha Trang, hvortil vi rejser den 9. August, så nu er næste hele turen fra nu af arrangeret. Vi ved ikke, hvad vi skal i Ho Chi Ming City, det tidligere Saigon og hvad vi skal mellem Phu Quoch og Bangkok.

Vi tog tilbage på hotellet og ungerne så lidt tv mens Kristina og jeg gik i baren og drak et par drinks og spiste noget dessert. Intet af det, var høj kvalitet, men det var hyggeligt at være lidt alene uden børn.

Hoi An, den 6. august, Johnny

Vi er kommet i feriemode, så dagene ligner meget hinanden. Vi hygger os og tager livet og tingene i det tempo det kommer til os i. Vi startede med at se en film i TV, drengen i den stribede pyjamas, der handlede om to venner på 8 år. Den ene en jødisk dreng i en tysk koncentrationlejer, den anden sønne af kommandanten i koncentrationslejren. Den endte meget sørgeligt, men vi fik endnu engang lejlighed til at tale om venskab og krig med vores børn. Efter morgenmaden, tog vi til stranden med bussen kl. 1000. Vi badede og fik varmen og sov til middag. Kl. 1700 tog vi bussen til byen, hentede togbilletterne, de rigtige, så vi ikke skal opleve den forvirring det var at rejse fra Hanoi. Derpå hen og spise på restauranten ved floden. Vi fik balkonplandser og sad ved siden af familiens 4 årige dreng, der sad og øvede sig i at skrive 2 taller. De var meget flotte. Asbjørn sagde med en blanding af gru og imponerethed i stemmen: "Hver gang han laver en lille fejl, skal han lave det om, og hans mor visker det hele ud". Det så nu ud til, at drengen havde det meget godt med disciplinen og selv om han kun var 4 år, kunne han alligevel koncentrere sig med tilskuere. Imponerende. Vi gik hen til skrædderen. Mit tøj var perfekt. Jeg bestilte lige for en sikkerhedsskyld en kjole til mine bukser. Jeg bruge jo tit kjole i logen, og det kunne være sjovt at have et ekstra og mere elegang sæt, end det standard sæt jeg har. Kjolen kom til at stå mig i 30 $, så det klarer vi nok. Hjem i seng og se Peter Pan, ikke tegnefilmen og ved 22-tiden sov vi og var klar til endnu en dejlig dag i Vietnam. Vi besluttede, at vi i morgen vil tage til byen lidt tidligere, så Kristina måske kan koncentrere sig om at købe en kjole. Hun trænger også til noget tøj.

 

 Hoi An, den 7. august, Johnny

Vi er fortsatte som vi slap. Vi laver absolut intet. Vi spiste morgenmad kl. 9, badede til kl. 13, tog til byen kl. 14, spiste og drak hvad vi havde lyst til for 60 kroner, købte en vinterjakke, skræddersyet til Kristina fo 250 kroner, så min min tail-jakke, der skulle rettet, købte en kuffert på 55 x 35 x 40 cm til alt vores nyindkøbte tøj og lamper, og besøgte endnu engang vores stamrestaurant ved floden. Drak coaler, øl, coffeice og mojitoer for 20 kroner, hvorpå vi tog bussen hjem. En tur i poolen, skypesamtale med verdens bedste svigermor / mor / mormor og derpå en gang Ronja Røverdatter et par pils og så i seng. Vi er begyndt at tale om, om vi skal taget til Vietnam næste år i hele sommerferien. Det er et kanonland at være turist i . Vi sveder hele tiden uden at dyrke sport og en cocktail for 9 kroner, en fadøl for 1,2 kroner. Det er til at forstå.

Jeg kom videre med Biblen. Den er fantastisk. 2. og 3. mosebog giver en masse gode regler. Fx. den, der her sex med en menstrurende kvinde, skal dræbes og det skal hun også. I øvrigt må præstger gerne gifte sig, men det skal bare være med en jomfru. Så tror da fanden, at katolske præster ikke er gift. Jomfruer er ikke lette at finde, hvis det smatidig skal være lovligt!!.

Vi købte forresten en hængekøe af en sælger, der virkelig havde forstået det. En vietnameser sagde med mekanisk stemme: "b-i-l-l-i-g-h-æ-n-g-k-o-j-e". Vi købte den for 4 dollar. Vi forsøgte at prutte, men han gav sig ikke, og han havde også fortjent at få salget, for han var genial.

Se ham her på video, husk lyd

 

Hoi An, den 8. august, Johnny

Endnu engang hurtigt op og over at spise. Så lidt TV og ned i poolen. I dag skete det fantastiske, at Kristina lod Sol prøve at svømme uden badevinger, og Sol tog mod til sig og to chancen. Og sandelig om hun ikke i en alder af 5 år og 7 dage lærte at svømme. Vi tog noget video af det, og det blev godt. Hun kan altså gøre, hvad hun sætter sig for. Kl. 1400 tog vi bussen til byen. Kristina prøvede først sin frakke til 45 $. Den var perfekt. Vi gik derpå mod ”min skrædder” og på vejen gik vi lige ind og købte 4 isdesserter, 2 iskaffe og to sodavand, det løb op i 40 kroner. Så hen efter mine to jakkesæt, en svalehale (kjole for de indviede) og tre skjorte. Sammen med de 2 nederdele Kristina har fået syet, kostede det i alt 282 $ og det hele var perfekt. Der var nogle tyskere i ”min skrædder”, der beklagede sig, men jeg er tilbøjelig til at tro, det var kommunikationsvanskeligheder, for de har fulgt det aftaler vi havde med dem til punkt og prikke. Vi gik ned og spiste aftensmad ved 1630 – tiden på den sædvanlige med udsigt over floden. Vi spiste og drak, hvad vi havde lyst til. Det smagte perfekt og løb op i 60 kroner. Så tog vi bussen hjem. Børnene og jeg gik i poolen og Kristina pakkede. Kl. 2130 lå vi i sengen og kort efter sov vi.

 Se sol svømme her

 Hoi An, den 9. august, Johnny

Rejsedagen. I dag skulle vi til Nha Trang, der er beskrevet som en dyr badeby ca. midt mellem Hoi An og Ho Chi Ming City, også kendt som Saigon. Nha Trang ligger ca. 400 km. nord for Saigon. Morgenmaden var perfekt og da vi efterhånden har glemt alt om det ulækre kinesiske køkken, sætter man ikke på samme måde pris på det vietnamesiske køkken, men det er meget lækker. Både det vestlige mad de laver og det vietnamesiske. Taxaen var bestilt på restauranten ved siden af, idet den var ca. halv pris af hotellets pris for den samme transport. Vi betalte ca. 60 kroner for transporten til banegården, der lå ca. 45 km nord for Hoi An. Vi havde udviddet bagagen med endnu en kuffert, idet vi ellers ikke havde plads til alt det skrammel vi har købt af jakkesæt, nederdele, h-æ-n-g-e-k-o-j-e, spisepindesæt og andet u-undværeligt.

Taxaen satte os af på banegården kl. 0930 og toget skulle afgå kl. 1030, med ankomst i Nha Trang kl. 2026. Det hele viste sig at være en time forsinket. Da vi satte den nyindkøbte kuffert på hjulene og de støttende ben i ventesalen, gik benene løse. Vi vidste godt, det var noget klamp vi havde købt. Man kunne kun købe kopivarer og vi havde ikke chancen for at køben en ordentlig kuffert, men at de havde lavet den så udsøgt elendig, vidste vi ikke.

Vi sad i ventesalen og kiggede på livet og de andre ventende kiggede på os, og især interesseret på vores børn. Vi kom ind i toget i vogn 1. Vi kom ind og satte os på pladserne. Der var ikke god plads, men vietnameserne, der for både mænd og kvinders vedkommende har et rumfang på ca. ½ danskers, er der rigeligt med plads. Toget begav sig på vej, og det var en denlig afslappende tur. Vi læste lidt, så forskellige film. Voksenfilm på PC og børnefilm på den medbragte transportable DVD og både øvrige voksne og børn kiggede med i det omfang de kunne. Foran os sad en familie med en ca. 2 årig dreng, mor og far. De skule på et tidspunkt fodre drengen, og da han ikke gad at spise de kogte ris, råbte faren meget højt af drengen. Da det ikke hjalp truede han ham med at slå ham, og da det ikke hjalp, svingede han sin højre hånd højt op og gav ham et meget hårdt slag med håndfladen, så ungen skreg. Men kort efter spiste ungen den medbragte mad. Jeg tror, det var lidt hårdt for Asbjørn at se på, så der gik ikke længe, så begyndte han at lave gemmelge med drengen og drengen hylede ig hvinede af fryd, og kor efter sad han sammen med Sol og Asbjørn og så DVD.

Ved 19-tiden gik vi ned i spisevognen og fik noget ris og kylling. Det blev den svimlende pris af 60 kroner. Det må siges at være dyrt, for vi er vant til meget høj kvalitet og ingen penge. Dette var samme pris som normalt, men meget beskeden kvalitet. Det virkede da også som om de opfandt priserne til os, men det var jo ikke noget, der totalt ruinerede os, så vi tog det med et smil.

Spisevognen var meget spartansk indrettet med hårde træbænke og træ borde og lignede slet ikke det vi havde forestillet os ud fra de billeder vi havde set.

Kl. 2230 ankom vi til Nha Trang og hotelejeren afhentede os som aftalt på stationen. På vej en ad perronen, gik træk-håndtaget af den nye kuffert, men heldigvis gik ingen af lynlåsene i stykker.

Vi blev kørt til hotellet, La Paloma, og fik et dejligt værelse. Det er lidt dyrere, end vi er vant til. 350 pr. døgn for fire personer inkl. morgen - og aftensmad og det er dejlige senge med king size senge.

 

Nha Trang den 10. august 2010, Johnny

Vi vågnede ved 8-tiden og gik til morgenmad. Vi kunne bestille, hvad vi havde lyst til af en blanding af vietnamesisk og veslig mad og fik således lidt baguette, spejlæg, pandekager, kaffe, the og vietnamesisk kaffefløde, der er rimelig ulækker i konsistensen. Det minder lidt om æggehvide. Derpå ville vi til stranden, der ligger for enden af vejen, ca. 200 meter herfra. Vi havde medbragt det helt store udstyr, men hotelmutter så foruroliget ud og fortalte os, at vi ikke skule medbringe kameraer eller værdier, idet vi ville blive bestjålet. Vi fulgte hendes råd og efterlod alt af værdi bortset fra dykkerbrille kameraet på hotellet. Vi gik derned ad vejen og man må sige, at vietnameserene ikke behandler naturen særlig godt. Vejkanter og ubebyggede grunde anvendes kort og godt som affaldspladser. Der ligger plastik overalt. Men hvor de selv bor ogopholder sig, er der smukt og rent, men på den ubebyggede nabogrund smider alle alt det, de ikke elers ved, hvad de skal stille op med.

Havet var dejligt, og det lå i en bugt og der var meget smukt. Men lejlighedsvis er der også plastikposer i havet og på stranden, så mit råd til vietnameserne skal være, at hvis i vil tjene mange penge på turismen, og det kan i helt sikker, så skal i holde op med at svine naturen til.

Mens vi badede holdt vi godt øje med vores ting, og der var på intet tidspunkt nogen i nærheden af vores tasker, uden at vi var helt tæt på. Efter ca. 30 min badening, gik vi en tur. Op af et bjerg, for at komme ud på nogle klipper og bade. På toppen af bjerget så vi en brun gris, der gik rundt og spiste i vejkanten. Sjovt syn. Vi kom ned til klipperne, men der var så mange krapper, at vi opgav at bade der. Vi så "de der sjove krapper", der har så lange ben, at de kan løbe meget hurtigt hen over sandet. Jeg har kun set dem i tegnefilm før, men det var altså her de kom fra. Sikkert et Stillehavsfænomen. Vi så også nogle muslingeskaller, der lignede Shell - logoet på en prik.

Vi gik tilbage til hotellet ved 13 - tiden og sov til middag. Kl. 1500 kørte hotelfatter, der er en meget dygtig fotograf og som har vundet flere priser, os til byen. Der er fri transport med i værelsesprisen. Vi gik i supermarked og op og spiste på en burgerrestaurant. Derpå en timestid rundt i byen og kiggede. Det var en sjov by, men der blev desværre ikke fotograferet meget, idet strømmen på kameraet gik død. Kl. 1830 blev vi samlet op af hotelfatter og kørt hjem til dejlig aftensmad. Aftenen gik med DVD og TV. Vi købte Toy Story 3 til børnene. Den var næste gratis.

En dejlig dag i Vietnam var forbi.

11. august, Nha Trang, Johnny

Op ved 8-tiden og over at spise. Morgenmaden var endnu en a la carte. Dvs. vi kunne bestille, hvad vi ville, vi vidste bare ikke, hvilke muligheder vi havde. Der var ikke noget kort. Vi bestilte det samme som i går, kaffe, baguette, pandekager. Frugten og den frisk pressede juice kom automatisk. Vi tog en slapper på værelset indtil kl. 1300, hvor vi blev kørt til byen. Der startede vi med at købe togbilletter til Saigon. Vi tager dertil på lørdag den 14. Derpå gik vi rundt og kiggede på butikkerne og livet. Det er utroligt, så meget der sker af knallertkørsel og produktion på gaderne. Vi fik også set basketballspillerne igen. Asbjørn og Sol vil gerne sidde og kigge på dem, og jeg tror også gerne, at Asbjørn vil være med, men han tør ikke gå ind på banerne og deltager.

Aftensmaden var god og efter denne tog vi et bad. Jeg har fået vrøvl med ørene og især det venstre gør ondt. Så jeg gav det lige en ekstra skylning med bruseren. Det skulle jeg aldrig have gjort, for jeg sov meget dårligt om natten til den 12.

 

12. august, Nha Trang, Johnny

Vi spiste den sædvanlige morgenmad og Kristina ordinerede mig penicillin. Min hovedpude var fuld af gule pletter efter udflåd fra mit øre. Hun har et helt fantastisk rejseapotek med, så der var en kur mod ørebetændelse. Jeg er næste døv på det ene øre. Vi blev kørt til cablecar, en ski - kabinelift, der skulle tage os til Vinpearl en alt for overset forlystelsespark i Vietnam. Vi kunne næsten ikke finde noget om den på internettet, så vi tog chancen, idet hotelværten sagde, at børnene ville kunne lide det. Man kan kun komme til øen i cablecar og både. Vi tog turen i cable car. Man fik en cola med sig til turen, der tog ca. 15 min. Derpå ankom vi til et tivoli og vandland, der slår alt vi har prøvet på turen. Børnene mente også, at Disneyland Paris godt kunne pakke sammen, men det er jeg nu ikke sikker på. Men her var både det flotteste akvarium med tunneller, hvor man går under og i akvariet, vandland med ruchebaner og bølgebassiner og "vandspøgelsestog" og alm. karruseller, ruchebaner, luftgynger mv. samt to 4D biografer. Vi prøvede det hele.

Man måtte desværre ikke anvende blitz til fotografering, så billederne af de underlige fisk, blev ikke rigtig gode.

Kl. 1800 blev vi hentet af hotelværten. Vi skulle bare betale benzinen for transporten, og med en benzinpris på 5 kr. pr liter, kommer det nok til at koste os en tier.

Kl. 1900 spiste vi, så stod den på lidt TV og så sov vi ellers.

Turen koste inkl. burgere og colaer til froksot 300 kroner for os alle ! Det er gode priser og vi havde en dejlig dag i Vietnam.

 

Nha Trang, den 13. august, Johnny

Efter den sædvanlige morgenmad, gik vi på værelset. Sol og jeg slappede af, mens Kristina og Asbjørn læste lektier. Skole er begyndt, og selv om vi har tæsket noget matematik under rejsen, har det ikke været særlig struktureret. Det er det nu. De begyndte med morgenbønnen fra Skt. Birgitta, og derpå i gang med at læse og skrive. Vi havde kigget i de gamle matematikhæfter, og der var flere anmærkninger om ”sjusk”, og vi aftalte, at der fremover højst måtte være 1 side ud af 10, hvor læreren skrev ”sjusk”. De gik i gang og vi rettede. Han havde gjort sit arbejde godt, hvorpå vi kl. 1200 i den bagende sol, begav os til templet til fods. Det lå ca. 1 km fra hotellet og det tog ca. 15 minutter at gå derhen. Da vi kom derop, så vi endnu en af de smukkeste udsigter, vi nogensinde har set. Det var udsigten fra templet ud over fiskerihavnen og helt ud mod Vinpearl. Havet havde flere farver og kutterne var alle malet blå og midt i indsejlingen lå nogle store sten. Helt vildt malerisk. Efter denne dejlige oplevelse gik vi på restaurant på kajen. Vi spiste ikke meget, idet vejret var så varmt, at sulten ikke føles påtrængende. Det blev til et par øl og sodavand og to gange pommes frites. 30 kroner. På den anden side af kajen, tog vi lige et billede af den losseplads, som byen er på steder, der ikke bliver ”brugt”. Utroligt som de mennesker sviner deres by til og vi husker at beskære fotografierne, når vi tager dem, så der ikke er skrald i forgrunden på alle vores billeder.

Kl. 1500 var vi tilbage på hotellet og fik hotelværten, Bu, til at køre os til byen. Vi købte noget brød og noget at drikke, hvorpå vi satte os og så på basketball, børnenes ynglingsbeskæftigelse. I Nha Trang. Vi provianterede til rejsen i morgen til Ho Chi Ming City, og blev samlet op kl. 1800 som aftalt af Bu, hvorpå turen gik til hotellet og aftensmad kl. 1900. Det smagte kanon og bestod kun af ris med olie og 5 -6 rejer til hver, men for pokker det var godt. Kristina pakkede og vi var klar til afrejse i morgen. Morgenmad kl. 0730, afgang fra hotellet med Bu kl. 0815.

Kl.2000 lå vi i vores senge og så youtube.com klip. ”Oldemor” og andre fantastiske undersættelser og kl. 2200 lukkede og slukkede vi.

 

Nha Trang, den 14. august, Johnny

Det hele kørte perfekt indtil vi skulle betale. Vi ville betale med Mastercard, men Bu fortalte, at den var gået i stykker, så vi skulle betale kontant. 296$, hvilket var den korrekte pris, men der røg vores sidste kontanter, og det er ikke særlig fedt, når vores Mastecard bliver afvist her i Vietnam, trods det, at PBS har forsikret os om (i går) at det virker. Man må også sige, at det er et levende eksempel på ”asiatisk rettidig omhu”. Der var 40 minutter til togafgang, og hvis vi ikke havde været forsynet med dollars medbragt fra DK, havde vi ikke haft en chance for at betale manden, men så havde han måske fået sit maskineri til at fungere. Vi har både penge og den rigtige kode, men altså kan ikke bruge det til andet end småhævninger og på de forskellige bankmænds tillid til, at kortet er i orden, og derfor accepterer underskrift i stedet for kode. Det er selvfølgelig også bedst for Mastercard – organisationen, for på den måde får de jo mange hævegebyrer. Det koster nemlig 2% af hævebeløbet at foretage en hævning, dog mindst 50 kroner, og da vi max kan hæve ca. 600 kroner ad gangen, koster det os ca. 10% at hæve. God forretning, og så har banken endda fortalt os, at det hele virker efter hensigten. Nå den må vi tage med Mastercard når vi kommer hjem. Der er jo intet at gøre.

SVIN, det er hvad mange af de rejsende vietnamesere er. Vi kom ind i den ”luksus” kupe vi har købt billetter til. Toget var forsinket en halv time, og det er vel ikke så galt, når man tænker på, at det afgik fra Hanoi for ca. 36 timer siden. En forsinkelse på 30 minutter, kan DSB alligevel præstere på en 20 minutters afgang mellem Københavns Hovedbanegård og Kastrup Lufthavn. Så det er ikke sikkert, at DSBs direktør kan arbejde Vietnam, selvom det lyder sådan. Vi kom ind i toget og fik plads til meget af vores bagage, men da den er udvidet med den fantastiske souvenir-kuffert vi nu har på slæb med ca. 20 kg. lamper og tøj, var der naturligvis ikke plads til det hele, men ”man får jo plads til skidtet”. Vi kom af sted. Kristina og jeg i den ene side af vognen og Asbjørn og Sol i den anden. I hvert fald i starten, for Sol havde en af de gode dage, hvor hun hurtigt bliver sur, så Asbjørn og jeg byttede plads, og så gik det fint.

På vej ind i toget, hvor jeg gik bagest med min gule 300 L North Face rygsæk, som vi kalder gummibåden og souvenir-kufferten, kom jeg til at stå stille ud for en mand, der var bænket. Pludselig begyndte han at mærke mig på armen og løftede op i mit ærme og kiggede på min arm og tatovering. Han smilede og var tydeligt tilfreds med det han så. Dejligt at være eftertragtet. Senere tilbød en anden vietnameser, der mente han kunne både engelsk og fransk og som påstod han var ingeniør og byggede skibe til Danmark, at jeg kunne ryge hans smøger, vi kunne bare stille os ud ved toilettet. Det havde jeg nu ikke meget lyst til. Jeg er jo holdt op med at festryge, og da lokummet er et overpisset hul i togets gulv, hvor der lugter værre end hvis man stikker trynen direkte ned i en kattebakke, eller op i røven på en ged, var det heller ikke særlig interessant at følge med til rygerområdet.

Damen foran mig er ellers en rigtig pæn dame med noget, der ligner guldkæder og diamanter, men nok mest er BR-juveler, er noget af en historie for sig selv. Hun sidder hele tiden og spiser et eller andet. Lige før var det friske majs, som hun spiste af majskolben. Det var selvfølgelig lidt fugtigt, og da vi jo er i en førsteklasses kupe, er der flotte gardiner for vinduerne, og hvad er mere naturligt, end at lige tørre mund og hænder i dem. Bagefter rensede hun negle og tørrede den dejlige underneglsbelægning af i gardinet, og på et tidspunkt, da hun spiste et eller andet lækkert, men som ikke smagte hende, spyttede hun det bare ud på gulvet, ja hvor ellers.

Kristina er ved at gå ud af sit gode skind og vil sige noget til hende, men jeg har fået hende fra det. Hvad skal hun dog sige, og på hvilket sprog, og ingen af de andre finder det åbenbart særligt bizart, så der er jo ingen grund til, at 4 danskere, skal fortælle en ud af 84 millioner vietnamesere, hvordan man opfører sig i et tog.

Men som vi er blevet enige om. For pokker de har langt igen. Mange steder kører vi forbi noget i landskabet, der minder om den tidlige stenalder, og det er et sjovt samfund, der er et eller andet sted imellem tidlig stenalder og Iphonealderen.

Det er en sjov rejse vi indtil videre har taget. Hong Kong virkede så rent og hygiejnisk, at man kunne spise af gulvene overalt. Kina var fuldstændig belortet og ulækker og ren stenalder, og da vi så kom til Vietnam, føltes det som et rent land, hvilket det nok er i forhold til Kina, men for dælen, de har langt endnu, og jeg frygter, at de har svinet deres dejlige land til længe før, de opdager at de levr i en ren perle.

Vi har talt meget om, at vi i DK ikke behøver at frygte konkurrencen fra kineserne og slet ikke vietnameserne, for det meste foregår på cykler, knallerter eller med køer, men jeg er bange for, at den måde de forvalter ressourcerne på, vil opbruge alle ressourcer inden for kort tid og svine alt til, og så får de for alvor et problem her i Asien.

Vi skulle have været fremme kl. 1610, men da vi afgik for sent, forventede vi at være fremme kl. ca. 1645, men ca. 20 min før ankomst til HCMC kørte toget ind i oversvømmelse, og måtte køre tilbage. Vi kørte ca. 1 km retur, og kunne se, hvordan vandet løb hen over veje og var helt oppe ved togskinnerne, der ellers var hævet en del over niveauet.

Efter ca. 1 time kørte vi videre. Vi kom ud af toget, ud på vejen, tog en taxa til hotellet for 9 kroner, og indlogerede os i en suite for ca. 220 pr. døgn inkl. morgenmad. Aftensmaden tog vi på en fastfoodrestaurant lige ved siden oaf og kl. 2000 var vi tilbage på hotellet. Vi fik hver et bad, så TV og gik i seng og klar til en dejlig dag i Vietnam i morgen.

Billederne kommer på i morgen, men nu går vi altså i seng. Klokken her er 2200 og vi er trætte.

 

 

Saigon, HCMC, 15. oktober, Johnny

 

Byen er virkelig en myretue og vi er glade for, at vi startede i Hanoi. Vi ville aldrig have passeret gaden her, hvis det var den første by vi var kommet til i Vietnam. Der er knallerter og biler hele tiden og i begge retninger i begge sider af vejen. Altså kort sagt, der er både højre og venstre kørsel og der er ingen ophold i trafikken, så man går bare ud i den!

 

Vi forsøgte at finde rundt, for at finde "Warchrime" museet, men vi gik helt galt, og tog til sidst en taxa. Hverken vi eller de indfødte vi spurgte og viste vores kort i "turen går til Vietnam", kunne fotælle, hvor vi var og det viste sig da også, at vi var langt uden for kortet.

 

Vi kom til museet kl. ca. 1400 og det vr endnu en trist oplevelse. Museet var rigtig godt med triste billeder af krigens ofre og dokumentation af folkedrabet. Der var levende mennesker, der gik rundt med deformation som følge af bombeangrebene "Agent Orange", dioxinbombningerne, der havde nedbrudt regnskove og arvemassen i mange biologiske planter og væsner, hvilket nogle af de forkrøblede mennesker, der

i levende live på museet var vidnesbyrd om. Der fødes stadig børn uden arme og ben, øjne og sammenvoksede tvillinger som følge af disse tragiske begivenheder.

 

Vi talte om, at vi havde den samme triste følelse  da vi for nogle år siden besøgte Arlington Kirkegården i Washington. Der lå der bare tusinder af soldater fra USA. Jeg har tænkt meget på, hvornår det er OK at gå i krig, for man skal jo sommetider forsvare sig eller forsvare andre og er kommet frem til noget, der er meget svært at formulere kort på skrift, men jeg har en formulering, som jeg vil anvende, når jeg skal tale med mine børn om krig og det at være soldat.

 

Vi mødte tilfældigt vores engelske ven fra Halong Bay turen, Nicholas. Han har en fortid fra den engelske hær, og ingen af os vær særlig stolte af at have et vist medasvar for denne og andre krige. DK og UK holder jo altid med USA, og det vi så var ikke noget at være stolte af.

 

Aftensmaden var vietnamesiske pandekager med fyld, grøntsager, suppe, snegle i postej og vietnamesiske friske forårsruller. Det var en asiatisk kulinarisk oplevelse, men vi lovede børnene at spise på burgerbar i morgen aften.

 

Kl. 2200 lå vi i vores senge efter en lærerig dag i Vietnam.

 

16. august, Saigon, HCMC, Johnny

 

Dejlig morgenmad og lektier fra morgenstunden. Asbjørn spurgte, hvad vi synes han skal være, når han bliver stor. Vi svarede, at det må han selv om. Vi skulle nok påvirke ham lidt mere, for han svarede først soldat og derpå politibetjent. Kristina var ikke særlig tilfreds, og jeg selv har ikke meget lyst til at se nogen af mine børn i det danske forsvar, der som bekendt er hamrende dårlig ledet og absolut intet bevendt. Det skarpeste forskellige forsvarsministre og regeringer kan finde på at bruge det til, er at gå i krig i fjerne lande og påstå, at det forhindrer terrorisme. Det koster et par storebæltsbroer, og det eneste vi får ud af det er fjender i andre lande og døde soldater til ingen verdens nytte. Hvis disse minsitre og regeringer mener, at det er værd at gå i krig og ofre menneskeliv på begge sider, kunne de passende gå forrest på slagmarken og have deres egne børn ved deres side, og hvis det virkelig fandt det værd at kæmpe kampene med deres eget liv som indsats, så OK for mig, men de sidder jo trygt i ministrebiler og bag PET beskyttelse. Så er det jo ikke svært at tage beslutningen om "at bekæmpe terror". 

 

Ved 13 tiden gik vi ud på gaden. Det var som et slag i ansigtet at komme fra aircon nedkølet hotel på ca. 18 grader og ud på gaden i 40 graders varme, og så skulle vi jo som sædvanligt gå rundt. Børnene vil gerne køre i taxaer, men vi vil helst gå. Så ser man mere.

 

Vi ledte efter et sted, hvor vi havde hørt man kunne købe billetter til Mekong turen. De ture vi fandt på internettet kostede ca. 1000 kr. pr. døgn og varede ca. 5 dage, og vi var ikke meget for at bruge så mange penge på den tur. Vi havde hørt, at man kunne købe Mekongture for  omkring den halve pris. Stedet vi ledte efter var ifølge turistkontoret. Da vi kom, var det lukket og åbnede igen kl. 1430. Vi gik i stedet ned og så postkontoret og indkøbsmekkaet, hvor man skulle kunne købe vestlige varer til billige penge. Postkontoret var meget flot, både arkitektonisk og indretningsmæssigt. Det var ligesom at se en af den gamle banegårde i DK  da jeg var barn. Der var aflukkede trærum hvorfra der kunne ringes til hele verden fra telefonbokse.

 

Indkøbscentret der i mod, var ikke den store fornøjelse. Så billigt var det heller ikke at købe ”vestlige varer”, men vietnamesernes egne labels var meget attraktive og Kristina købte sig en ny bælteaske for 18 kroner, og den var af god kvalitet. De havde dog noget, de påstod var ægte North Face rygsække, 45 L til 60 kroner, men vi købte ingen. Det var nok ikke North Face og frygten for at få en toldsag på halsen ved indrejse i DK afskrækker også en del. Vi er derfor meget påpasselige med at undgå at købe kopivarer.

 

Vi var også en tur i ”Notre Dame”, der på ingen måder lignede den parisiske udgave af Notre Dame, men det var da OK, derpå gik vi til turiskontoret, der viste sig at være alt andet end et turistkontor. Det var snarere to damers kontor, hvor de sad og pakkede post. De påstod, at det var turistkontoret, men de kunne intet gøre for at vejlede os. Gad nok vide om forfatteren af ”Turen går til Vietnam”, nogensinde har været der. Og vi var på den anførte adresse!

 

Ved 16 tiden begyndte vi at gå hjem igen. Lige så langsomt gennem byen i den afsindige varme og heftige trafik. Da vi kom hjem, havde vi fået en SMS fra Nicholas, der gerne ville tage en taxa hen til os for at gå ud og spise middag sammen. Han kom ved 19 tiden og vi holdt vores løfte til børnene og spiste på fastfoodrestaurant, - burgere, pizza og suppe. Alt sammen for ingen penge. Kl 2100 tog Nicholas taxaen tilbage til sit hotel og vi gik trætte i seng.

 

 

 17. august, Saigon, HCMC, Johnny

 

Vi stod op ved 9 tiden og skyndte os ned at spise. Man skal nemlig have spist inden kl. 0930. Kristina, Sol og jeg gik op på værelset og Asbjørn blev siddende i lobbyen og spillede på den ene af tre pc-ere med nogenlunde internet.

 

På værelset kom vi til at tænde for filmkanalen og så to amerikanske 80-er film og kl. 1400 hankede vi op i Asbjørn, der stadig sad i receptionen og spillede. Hotelværten havde loaded et spil, som Asbjørn med hans velsignelse havde spillet i 2 timer og 37 minutter.

 

Vi bestilte den Mekongtur, som hotellet anbefalede. 200$ for 3 dage inkl. hoteller, transport, morgenmad og frokost. Det var simpelthen for uoverskueligt, at finde ud af, hvilken tur vi skulle tage. Vi skulle af sted den 19. August kl. 0730.

 

Derpå gik vi ud i byen. Endnu engang overraskede varmen os. Et hårdt slag i ansigtet med 40 graders varme. Dagens opgave bestod i at finde markedet, og vi gik rigtigt. Men efter ca. 20 minutters gang, var vi første gang på restaurant. Det var en flot restaurant på Le Loi og den var kold som en dansk sommerdag pga. aircon, så det var en ren fornøjelse. Herfra kunne vi se ind på midterrabatten, der var parkagtig. Mens vi spiste så vi en deling soldater træne kamptræning, kata, tørtræning, men i den varme var det alligevel imponerende, at de kunne gøre det, og da vi havde spist og kom ud, sad de og slappede af, og det var kun få af dem, der svedte. Vi svedte som svin, bare af at gå rundt, men disse små mennesker, må svede på samme måde som hunde, altså gennem deres udånding.

 

Asbjørn syntes lige, han ville have en løbetur, så han tog en omgang på den optegnede rute, 500 meter. Utroligt som de børn kan gå og løbe, og det er kun en gang imellem man hører dem beklage sig over, at være trætte i benene. Det kan de simpelthen ikke blive.

 

Vi gik videre gennem parken, og sad længere nede af Le Loi og kiggede på nogle gymnaster. Man dyrker simpelthen sport i den offentlige park. Vi fortsatte efter ca. 20 minutter her mod vores destination, men kom så til et torv, hvor mændene spillede fodbadminton. Der var mange gadehandlere, der ville sælge alt muligt, og på et tidspunkt købte vi en fodbandmintonfjerbold, og Asbjørn og jeg prøvede at spille. Det var sværere end man lige tror, og jeg tror jeg køber en stak med hjem til sportscollege, og Kristina kan passende tage nogen med hjem til sine gymnastiktimer på Skt. Birgitta.

 

Efter 10 min fodbadminton, som vi bla. Spillede med to vietnamesiske drenge, svedte jeg som et svin, og Asbjørn havde også lidt sved på læben, gik vi videre og kom derpå til destinationen, markedet. Også her kunne man købe alt. Vi købte intet, men var fristet mange steder, men vi kan næste ikke slæbe mere bagage og er blevet ret forsigtige med at gøre indkøb.

 

Vi fandt en fortovsrestaurant og der kom en tiggende far med bringende sit handikappede barn, en pige med et kæmpe hoved og næsten ingen krop. Vi er ellers ikke særligt generøse overfor tiggere, men vi kunne ikke lade være med at give 4000,- dong, hvilket for nogen arbejdere her i Vietnam er en halv dagsløn, skønt det kun svarer til 1 krone og 25 øre.

 

Ved 19 tiden gik vi hjemad. Da vi ved 20-tiden ankom til hotellet efter at have købt ind til aftensmad på hotelværelset, vi har jo en suite, så der er god plads, tilbød hotelværten, at vi kunne komme af sted til Mekong den 18, altså ”i morgen”. Hvis vi gjorde det, kunne vi spare 50 $. De ville flytte al vores bagage til et nyt værelse, som vi så ville få en overnatning på dagen efter vi kommer fra Mekong. Det var en meget fair aftale, og vi tog i mod den. Mens vi stod og talte med ham, opdagede vi, at der på en udstillingshylde stod to ”svaneke bryg” og det er jo lidt sjov, eftersom vi kender Tim, der har bryggeriet. Vi fortalte ham, at vi kendte bryggeriet og havde boet på Bornholm. Logoet på Svaneke Bryg, er et bornholmerkort, men det vidste han ikke, før vi efter nogle gange havde udpeget Svaneke og Bodilsker, hvor vi havde boet, på mærkaten.

 

Derpå strøg vi på værelset. Kristina pakkede, og vi andre lod være med at gå i vejen. Kort efter spiste vi brød, ost, sodavand og rødvin. Dejligt. Så nappede vi lige endnu en amerikansk actionfilm og faldt i søvn ved 2345 tiden.

 

18. august, Mekong, Johnny

 

Vi vågnede planmæssigt kl. 0615 og kl. 0645 var vi nede og spise morgenmad.  Bussen hentede os kl. 8 og kørte lidt rundt og samlede flere gæster op, og ved 10 tiden var vi ved Mekong. Der kom vi over på en flodbåd, der sejlede os ud til en ø, hvor vi skulle spise frokost og cykle en tur i ca. 20 minutter. Egentlig gad vi ikke at cykle. Vi havde troet, at bikes var knallerter eller motorcykler og havde været opsatte på en motorcykeltur, men det var altså en cykeltur, og cyklerne var dårligere end man kan forestille sig, men af sted kom vi. Asbjørn bagpå mig og Sol bagpå Kristina. Vi fulgtes med nogle australiere, og det var meget underholdende og joviale, men konen var lidt overvægtig, og var langtfra ”ørnen fra Herning” eller ”kyllingen fra Kalundborg”, men vi kom igennem. Herefter så vi Vietnams svar på Toms fabrikker i Ballerup. Vi fik på øen set, hvordan man udnytter en kokosnød til at lave noget, der smagte som Sneakers. Først knækker man den. Så tilfører man mælken noget honning og nødder, det varmer man op med ild fra brændende kokosskaller. Væsken tilsættes kokusolie, der kommer fra kokoskødet, som man har koldpresset på stedet. Det hele bliver til en karamelmasse, som pakkes. Det hele er ÆGTE håndlavet.

 

Vi smagte på det, og det smagte kanon. Bag efter så vi, at nogle høns gik i det kokoskød, der blev presset til olie, og var glade for, at vi først sø det det efter vi havde smagt på de søde sager. Der er ikke langt fra høns og afføring til det produkt man putter i munden.

 

Derpå frokost. Nogle flodfisk, og ris. Det var OK, men jeg må vel tabe mig, hvis det fortsætter sådan. Kristinas mad i DK er 1000 gange så god som det asiatiske køkken, selv om vi har fået lidt inspiration til forbedringer. (Det er nu mest på kagesiden, og der skal virkelig ske noget i det ”dalgaarske konditori”.)

 

Derpå blev vi sejlet hen til nogle kanoer, hvor vi 4 og guiden kom i en kano sammen. Asbjørn synes han så både krokodiller, der skulle også være nogle små og ufarlige af slagsen, men ellers var det kun ”mudfish”, som australieren fortalte os de hed, vi andre så. Det var nærmest nogle firben, men uden bagben, der boede i mudderet. Kristina udspurgte guiden om alt muligt. Kanoen blev sejlet af en mand, der stod op bagpå og roede lidt som man gør på gondolerne i Venedig, og foran padlede en dame. De fungerede som motor og styrmand på turen, mens Kristina stillede spørgsmål. Hvor gammel er hun? (hun så altså ud til at være oppe i årene). Hun var 51. Hvor meget tjener hun om dagen? På en god dag som denne, tjener hun ca. 10.000 – 15.000 dong, altså den svimlende sum af mellem 3 kroner og fireogenhalv krone. Da vi stod af gav Kristina hende 10.000,- i drikkepenge, altså lige en dagsløn ekstra, men det var godt nok fortjent. Tænk at vi i DK kan finde på at beklage os over en slidt kontorstol, en dårlig belysning, lidt for koldt vand, for små omklædningsskabe, for dårlige arbejdssko og mene at nogen ”lever under fattigdomsgrænsen”. Damen her knoklede hver dag med at sejle turister i en kano og har en årsløn på ca. 1.000,- kroner. Man kan godt forstå, at vietnameserne gerne vil sælge alt muligt ragelse og håndværk til os, når der er så stor forskel på, hvilken økonomisk ramme, vi arbejder inden for.

 

Vi gik rundt på øen. Første kom vi til et sted, hvor de serverede the og frugter, og sang for os. En plage var det at høre på, men Kristina bad mig filme det, så Asbjørn kan få det med til Musikundervisningen på Skt. Birgitta. Så Britta, nu ved du, hvad der venter dig. Det lød som alle klynkende forfædre var samlet og fik bank med morgenstjerne. Dernæst, men ondt i ørene, videre til en bi-farm. Her smagte vi på herlighederne, lavet af honning. På bifarmen var der også en pytonslange i et bur. Det var ikke verdens bedste bur, men slangen var åbenbart tilfreds, så den blev i det. Da jeg viste Kristina slagen, for hun op, for den var kun et par meter fra os, og hun havde ikke opdaget. Vores guide mente, at det var tegn på, at vi gerne ville prøvet at holde den, så han åbnede buret, og tog den ud. En new zealandsk gæst tog i mod udfordringen, og da jeg aldrig har prøvet at holde en slange, bad jeg også om at få den om halsen. Kristina forbød børnene at prøve. Jeg var nu heller ikke helt tryg ved at have sådan et kryb om halsen og holdt godt fat i slangen lige bag hovedet. Jeg tror den synes, at jeg holdt for stramt, for den forsøgte at arbejde imod mig, men jeg slap ikke mit tag. Men for pokker, hvor er den stærk sådan en fætter. Denne her var ca. 3 meter lang og nok 10 cm. Tyk på det tykkeste sted. Tænk, hvis man får en af de store på skuldrene, og de ikke vil gøre som man vil. Så kan man nok få sin sag for.

 

Ved 15 tiden blev vi sejlet tilbage til bussen, der tog os til en ventestation, hvor vi blev sat af og de øvrige fra vores bus, fortsatte tilbage, idet de kun havde købt en endags Mekong tur. Ved 16-tiden blev vi samlet op af den næste bus, der kørte os til vores næste destination, der hed Can Tho, og lå ca. 80 km. Fra ventestationen og Mekong Deltaet.

 

 

19. august, Mekong, Johnny

 

Vi vågnede planmæssigt. Børnene var svære at vække, for de havde set tegnefilm på hotelværelset til ved 2200-tiden. Det hotel vi boede på, var OK, aircon og fire senge, tv, wifi og eget bad, men ikke prangende, men prisen var 75 kroner pr. nat for os alle inkl. morgenmad, som vi indtog så vi var klar til afgang kl. 0700. Vi blev hentet af guiden og ført ned til en båd med plads til ca. 20 personer. Den sejlede os ad Mekong floden til det sejlende marked. Det er et slags grøntorv, som det i København. Transportbåde sejler bøndernes høst til markedet, hvorfra det videresælges til mindre både, der så tager dem til land og sælger dem videre til butikker og gadehandlere. Nå fx en dragefrugt har været igennem transport og div. Handelsled, koster den i enkeltsalg hos en gadehandler 1 krone og 20 øre. Det er ikke meget det første led, eller for den sags skyld, nogen led, kan tjene på tingene. Når man så tænker på, at den koster omkring 20 kroner i DK, så er der vist et eller andet sted, der kommer en god fortjeneste ind.

Efter markedet, skulle vi se en ”nudelfabrik”. Det var ikke så meget fabrik, som et sted, hvor man manuelt fremstillede nudler. Sikke en procedure. Først lavede de rismel, så tilsatte de vand og lavede dej, derpå lavede de nogle store pandekager, som de tørrede i solen, og endelig skar de dem i millimeter tynde skiver, og så var nudlerne klar. Sikke en omstændelig procedure, og det hele var / er håndlavet. Derpå skulle vi til monkeytrail, vi troede det betød, at vi skulle se aber, men det betød, at vi skulle passere en af bifloderne til Mekong på ca. 6 – 7 meter ad en bro, der var lavet af bambus, der var understøttet af to cementpiller. Ikke den vilde oplevelse, når man havde sat næsen op efter at se aber. Det var noget af en attraktion, måske har turister, der har rejst langt for at se ”Den lille Havfrue” i København det på samme måde. Mange forventer, de skal se noget stort og enestående, og så ser de kun et par sten med en lille bronzefigur på.

Nå, men selve sejlturen var nu ret god, og vi så en masse. Vietnameserne lever virkelig på og af floden. De vasker tøj, vasker sig, renser mad (høns og kyllinger) i den, smider affald i den, og vi antager, at de også har afføring i den, idet deres huse er bygget på piller i floden, og deres omgang med afføring er noget mere fri, end den vi er vant til.

Vi var inde og få en forfriskning på en af restauranterne i junglen på turen. Vi købte en klase bananer, en frisk kokosnød og nogle iskaffe. Det beløb sig til den svimlende værdi af 12 kroner, og det smagte dejligt. Derpå sejlede vi til vores hotel og guiden gav os 40 minutters frokostpause, hvorpå vi skulle videre. Vi ved ikke rigtig, hvad vi skal om dagen, for hendes engelsk er ikke prangende.

Hun anbefalede restauranten lige ved siden af hotellet, og vi tog den pga. tidspresset. Vi bestilte, og efter vi havde bestilt opdagede vi, at der også var et andet menukort, man kunne bestille efter. Det kiggede vi igennem, og i det var det også anført, at man kunne bestille slange, rotte, frø og suppe. Det havde vi nok ikke bestilt noget af alligevel, men det virkede lidt klamt. Især delen med rotte, det er klamt. Men så fandt vi ud af, hvorfor vi i aftes havde set nogle afklippe / afskårede rottefødder på havnen. De fanger dem sikkert, og så slagter de dem lige på stedet, og det er sikkert på molen / havnefronten.

Vi fik vores mad, spareribs, pommes frites, og 2 gange ris og oksekød. Kort efter kom maden ind til de spisende turister ved nabobordet, og de havde bestilt rotte, og det var virkeligt klamt at se, at de sad og guffede rotte i sig. Man kunne godt se kroppen, ribbenene, og benene, men poterne var der ikke (de lå jo på havnen).

Ved synet af rotterne, mistede Kristina fuldstændig appetitten, og det gik herpå ret hurtigt med at få spist og komme ud. Derpå ind i en 20 personers bus. Det viste sig, at vi skulle køre i 3 timer. Efter ca. 1,5 time skulle vi på en krokodillefarm. Det var dagens højdepunkt, på en dag, der skulle vise sig ikke at byde på de fedeste oplevelser efter middag. Der var 400 voksne krokodiller på ca. 300 kg og ca. 3 meters længde. De blev brug til avl og de små unger blev opfostret til de var ca. 3 – 4 år, hvorpå de blev lavet til kød og skind. Kødet kostede fra producenten ca. 60 kr. pr. kg. og det virker jo ikke dyrt. Dyrene havde langt mere plads en fx danske svin, og det selv om det så ud som om de mest lå og fes den af, gabte eller tog en svømmetur. Helt fantastiske forhold. Underligt, at man ikke må tage krokodilleskind med til DK fra Vietnam. Det er jo fra dyr, der er i besætninger, ligesom svin og køer i DK, og det er der vel intet galt i. Som det så ud her, var det langtfra en truet dyreart, snarere en værdifuld dyreart, der ikke blev misbrugt eller på denne krokodillefarm udrydningstruet.

Derpå havde vi ca. 1,5 time i 20 personers bussen igen. Vi sad elendigt på bageste række. Vi kørte op til et tempel, hvorfra man kunne se til Cambodjas grænse samt nogle rismarker. Ikke den store oplevelse, men vi var høflige og fik tiden til at går. 10 minutter efter var vi på hotellet, et skodhotel af rang, og viste det sig, i en skodby af rang. Vi gik rundt i gaderne, og det virkede som om vi var kommet tilbage til Kina. De spyttede og ”hærkede” så det langtfra var en fornøjelse. Vi endte med at spise mad på hotellet og efter frokostens oplevelser med gnavere, gik vi efter det sikre. Det fandtes bare ikke, men lidt ris med et afgnavet kyllingelår, 2 tallerkner pommes frites (vi forsøgte at bestille en tredje, men de var løbet tør) og en gang æggekage med stegt svinekød (stod der, men vi er ikke sikre). Dertil div. øl og sodavand. Det kostede 70 kroner og vi blev mætte, og det var ikke klamt.  Turen i morgen tilbage til Saigon tager 7 timer, så vi gik ud og provianterede. Derpå på værelset og så TV, voksenkanaler i dag, så børnene kan komme i seng i ordentlig tid.

20. august, Mekong, Johnny

 

Vi vågnede planmæssigt. Børnene var lette at få op, og vi gik ned og spiste morgenmad kl. 0630. Vi kunne vælge 4 slags morgenmad og 4 slags drikke. Vi tog alle sikre valg, troede vi. Brød med marmelade, smør og så is-kaffe til Kristina, is-the til Asbjørn og Sol og en sort kaffe uden noget til mig. Det viste sig, at det sikre valg, var den sorte kaffe til mig, idet de øvrige drikkevarer var fyldt med myrer, hvilket vi senere opdagede, at også sukkerskålen var. Jordbærmarmeladen smagte ok, men konsistensen var som vingummi, og det gjorde det svært at fordele den på det stykke baguette, vi også havde fået. Baguetten udmærkede sig ved at være lige så røv trist, som bagerbrød i DK er. Altså en hul skorpe.

Kl. 0700 gik vi ud af hoteldøren og efter guiden. Vi vidste ikke helt, hvad vi skulle, men det lød som om vi skulle på en muslimsk ø og til noget fiskeopdræt. Guidens engelsk var ikke forbedret, så vi var ikke sikre, men det viste sig, at være det vi skulle.

Vi sejlede i morgensolen ud mellem husene i en flydende by. En fin oplevelse. Vi talte lidt om, at det nok ikke var sådan en husbåd, som Mette vil have, idet den var opbygget på den måde, at man nærmest havde en kano. På den havde man monteret nogle stolper på tværs, som man holdt flydende med gamle olietønder og lignende. Oven på flydekonstruktionen, havde man så lagt gulv og bygget et hus. Vi antager, at Mettes husbåd nok skal være mere hightech.

Efter ca. 30 min sejlads, blev vi sat i land og skulle gå ad en landgangsbro, der var pilrådden. Vi var noget nervøse, for vi havde både den bærbare pc og kameraet med. Kristina tog for en sikkerhedsskyld pc-en, for hun er ca. 40 kg. lettere end mig, og det kan godt have noget at sige, selv om man ikke skulle tro det. Men vi kom tørskoede ind til en lille landsby. Den var bygget på piller, og det var en god ide, for på pillerne havde indbyggerne registreret vandstanden på forskellige tidspunkter, og næste hvert år, havde den været meget over det nuværende ”normal” niveau, og til tider 2,5 meter over normalniveauet.

Indbyggerne var muslimer, og kvinderne bar tørklæde, ligesom nogen af pigerne. Guiden forklarede på sit ubehjælpelige engelsk, at ”the girls can choose their own husband”. Det betyder nok, at der ikke var tvangsægteskaber, men det kan selvfølgelig også betyde, at hvis en ugift pige siger til en mand, at hun vil giftes med ham, så har han ikke en chance for at slippe.

Dernæst gik turen med båden igen til nogle flydende huse, hvorunder man opdrættede fisk. Vi fangede ikke helt, hvad det var for fisk, der var to slags. Nogen på størrelse med foreller og andre på samme længde, men så ca. 20 cm ”høje”.  Når man kastede foderet, der var nogle piller på størrelse med pebernødder, ned til dem kom der en del aktivitet, og hos de små fisk, der hed catfish, sprøjtede der simpelthen vand til alle sider, og fiskene lå ovenpå hinanden i overfladen og kappedes om maden. Asbjørn og Sol fik lov til at fodre, at det var en kanonoplevelse.

Kl. ca. 9 kørte vi videre mod Saigon. Vi havde 7 timers bustur foran os, så vi talte om, at 2-dages turen havde den fordel, at man slap for den langen transporttid, men omvendt, havde turens tredje dag også bragt med, at vi både fik set krokodillefarm og fiskeopdræt, og det var især børnene meget glade for, så den dag og de timer i bus, var nok godt givet ud.

Turen hjem gik fint, bortset fra en punktering. Børnene fik tiden til at gå fint, og pga. lidt færdselsuheld og nogle vandbøfler og løse hunde, gik tiden i bussen fint med diverse samtaleemner. Dertil kom de obligatoriske afklarende spørgsmål fra Asbjørn: ”Hvor stort er verdens mindste hus”, ”Hvad bruger verdens rigeste mand sine penge til”, ”Ved en computer ikke alt”.

Da vi kom tilbage til Saigon ved 17-tiden, var der totalt lavvande i floden og bunden i floden lignede sort tyktflydende tjære. Forureningen er helt uovertruffen her i Asien. Vi tog nogle billeder af floden, men de yder slet ikke den sorte flodbund, hvad den fortjener. Ren tjære var, hvad det var. Kristina spurgte vores guide, hvordan det kunne være, at Vietnameserne smed så meget skidt over alt. Hun svarede, at det var forurening. Kristina spurgte igen, hvorfor gør i det, hun svarede, at i vestlige lande, var der meget rent, og vietnameserne ville også være som i vesten. Jeg antager, at de vil gøre som os. Producere og forurene, og så rydde op efter sig i næste generation.

Vi blev herpå sat af ved rejsebureauet og fik en taxa til hotellet. Der spiste vi pizzaer, som jeg hentede i byen. Vi er begyndt at spise mere grøntsager, efter rotte-restaurant oplevelserne. Man ved aldrig, hvad småkød betyder. Det er nu ikke sikkert, at det grønne er meget bedre. Det vasker de vel i vandet fra Mekongfloden. Jeg har foreslået Kristina, at vi skal drikke mere alkohol, for at være sikre på at dræbe eventuelle bakterier i maven. Hun forstår ikke helt, hvad jeg mener, men her fredag aften, sluttede jeg alligevel af med et par øl.

I morgen skal vi forlade vores dejlige hotelsuite, værelse 702 på hotel Thien Thao, www.thienthaohotel.com.

I øvrigt måtte vi betale vores frokoster selv på turen, selv om det var angivet, at frokosterne på Mekong turen var inkluderet i prisen. De har fået den værste evaluering, man kan forestille sig, men det var en meget god oplevelse at sejle på – og se diverse seværdigheder på floden i de tre dage, vi opholdt os på og omkring den.

 

21. august, Saigon, Johnny

 

Op og spise morgenmad. Vi skulle tjekke ud inden kl. 1200, men Kristinas organisationsgen havde jo sørget for at der næsten var pakket, så Asbjørn tog et par timer ved PC-en og vi andre så en film på HBO. Kl. 1100 tjekkede vi ud. Hotelværten gav som afskedsgave Asbjørn pc-spillet, ”Age of Empires II”. Normalt spiller Asbjørn Y8.com games, men når hotelværten var der, gav han altid Asbjørn lov til at spille sit private Age om Empire II, så det medførte stor lykke, at han gav Asbjørn denne afskedsgave. Af flere årsager, kan vi varmt anbefale www.thienthaohotel.com, til der, der rejser til Saigon, men mest af alt pga. venligheden. Det var lidt med vemod vi forlod hotellet, men det havde ingen pool, og det næste hotel vi skulle bo på i Saigon, var mere centraltbeliggende og havde pool, og det var primært disse to årsager der gjorde, at vi havde booket det. Vi havde booket med 2 twinbeds via www.hotels.com, og kørte dertil med 7 personers taxa. Det tog ca. 10 minutter og trafikken set fra en bil er endnu værre, end den er fra fortovet. Der er knallerter over alt og de kommer mod forruden som fluer på en varm sommerdag. Vi betalte den vanvittige pris af ca. 10 kroner og gik ind for at tjekke ind. Dette hotel ligger nok i den lidt finere del af byen, og jeg skal love for, at receptionisterne og front desk manageren synes de var fine. De havde næsten ingen øjnekontakt, og selv om de kun var 1,6 meter høje, kunne de alligevel kigge hen over vores hoveder. Nå det er jo næste ligegyldigt i forhold til, at man kan bo på disse dejlige hoteller for ingen penge. Vi tjekkede ind vores bagage blev båret op på værelse 515, hvilket viste sig, at være et værelse med 2 enkeltsenge. Jeg gik ned for at forklare, at der var begået en fejl, idet vi havde bestilt to twinbeds mens Kristina sad på gangen på 5. sal og passede på tøjet. Jeg fik først at vide, at de ikke havde værelser med t twinbeds og de bad om dokumentation for, at jeg havde bestilt sådan, for det kunne ikke lade sig gøre. Da jeg viste dem reservationen, fortalte de nu, at de to enkeltsenge, der var på værelset, var to twinbeds. Ja, tingene ændrer sig, og da vi tidligere har foretaget samme bookninger på andre hoteller via Hotels.com, og der aldrig har været tvivl om, hvad to twinbeds var, så ringede jeg til hotels.coms servicenummer, ca. 100 gange, både fra min mobil og fra hotellets telefon, og da jeg ikke kunne komme igennem, bad jeg også front desk manageren om at ringe op. Hun kunne heller ikke komme igennem. Jeg fik tilbudt et værelse med en dobbeltseng (der plejer at have samme mål som 2 twinbeds) men for en merpris af 20 $. Da vi stod i Saigon med 50 kg. oppakning, var der ikke meget at gøre, så vi blev enige om at acceptere hotelværelset til merprisen og derpå klage til Hotels.com og som sædvanligt at sørge for at få det bedste ud af dagen som muligt. Ved 1330 – tiden skrev vi klagen til Hotels.com til den danske afdeling af Hotels.com og vi fik et par forskellige forklaringer, som vi ikke accepterede, og til sidst henviste de til at klage til hotellet, og hotellet henviste til at klage til Hotels.com. Vi har købt hotellet gennem Hotels.com, og det er helt utilstedeligt af Hotels.com, at de ikke står ved deres ansvar. Hotels.com har vi booket gennem i rigtig mange år, og der har aldrig tidligere været problemer eller fejl i deres bookninger, men første gang vi har problemer og deres site informationer er forkerte ,så tager de ikke akuttelefonen, og de afviser fuldstændig deres ansvar. Hotels.com røg ned fra den foretrukne til nødløsningen. Vi vil nu starte på booking.com, der også tidligere har leveret valide bookninger.

Derpå gik vi ud for at se på byen. Det regnede, så vi startede med noget frokost på en restaurant ved siden af hotellet. Strømmen var gået i hele bydelen, det sker en gang imellem, men de kunne godt lave varmt mad, så mon ikke, de enten have en generator kørende eller havde gaskøkken. Maden var god, og det var et hipt sted. Her var de rige vietnamesere. De sad med PC-ere og surfede og de børn, der var med, havde mobiltelefoner.

Derpå gik vi ca. 200 meter mere i regnvejret, får vi ramte en kaffebar, ”tous les jour”, der også var så fin, at man ikke måtte fotografere der inde. Priserne var også derefter. 2 cafe latte, 1 muffin, 1 stor kanelsnegl og 1 croissant, 30 kroner. Kanon priser og kvalitet. Og her 200 meter fra hotellet, var strømmen ikke gået. Da vi havde spist, gik vi tilbage mod hotellet for at bade. Det regnede stadig. Vi passerede en fotospecialforretning, og vi købte et UV-filter til kameraet. Jeg kan huske, at jeg for mange år siden har købt UV-filtre til andre kameraer i DK for 150 kroner og det er måske 10 år siden. Her gav jeg i dag 15 kroner.

På vej hjem så Kristina et teater, der reklamerede med aftnens forestilling. Det så helt vildt orientalsk ud, og jeg tænkte ikke nærmere over, at det kunne være sjovt at se, men Kristina havde straks set dette som en mulighed for en orientalsk oplevelse, som vi endnu ikke havde haft, så lidt efter stod vi med fire billetter til aftnens forestilling. Pris 120,- kroner. Godt set af Kristina.

Da vi gik forbi en tatovør, kom vi til at gå ind, og jeg spurgte, hvad den tatovering, jeg har ønsket mig i mange år, kostede. Den kostede 200 kroner. Helt vildt, så jeg fik den lavet med det samme. Af sikkerhedsmæssige årsager, er det en hemmelighed, hvad den forestiller, men den sidder mellem skulderbladene.

Vi badede i et par timer. Dvs. jeg må ikke bade før om ca. 7 dage, så jeg tog et par fadøl i poolbaren til 6 kroner stykket mens jeg tog tid på Kristina og Asbjørn, der svømmede længder på tid i poolen. Asbjørn er blevet rigtig god til at svømme. Sol måtte klare sig selv lidt mens de to konkurrencemennesker svømmede laps, men det klarede hun også rigtig godt. Hun er ret vandsikker, selv uden svømmevinger, og hun skal nok kunne svømme ordentligt før vi kommer til Danmark.

Vi spiste aftensmad, fire burgere, pepsi og pommes, 60 kroner på ”Lotteria”, der er den vietnamesiske udgave af McD. Der er ingen McD-ere herovre. Derpå i teater, og det var virkelig en god og anderledes orientalsk oplevelse. Vi sad på 4. Række og kunne se det hele tæt på. Skuespillerne var malet meget farverigt i ansigterne og deres tøj var prangende og skinnende. De talte meget højt og sang, så det var en fornøjelse. Musikken udgjordes af fire mand. En med keyboard, to med guitar og en med violin. Det lød som fyrre færdselsuheld på en gang og det stod på fra kl. 1930 – 2315 med en pause på ca. 10 min kl. 2130. Men sikke en oplevelse. Det var selvfølgelig et drama med en ond kejser (eller sådan noget) og nogle mennesker, der blev behandlet urimeligt, og noget med nogle børn, der vist nok måtte gemmes for kejseren for ikke at blive dræbt, men til sidst blev kejseren bekæmpet og det endte lykkeligt. Sol fulgte godt med og havde lejlighedsvis tårer i øjnene og Asbjørn havde teorier om, hvorvidt børnene blev dræbt rigtigt, men mente nu nok, at de kun lod som om, at de blev dræbt, og til sidst havde han teorien om, at de babyer, der blev dræbt kun var dukker. Det blev vi enige om. Men alle disse svær og spyd de tog virkelig kegler, selvfølgelig med en snak om, hvilke af sværene, der var rigtige svær og hvilke, der var attrapper. Alt i alt en kanonoplevelse, der medførte, at vi vil tage børnene med til teaterforestillinger i DK. Det må give lidt ekstra, at man kan forstå, hvad skuespillerne siger. Men ligeså malet og prangende, bliver det nok ikke, med mindre vi tager en opera, hvor overvægtige tenorer og sopraner er udklædt som riddere og jomfruer.

I øvrigt, var det meget tydeligt, at nogen af statisterne var de medrejsende rodies, idet de sommetider fik stillet sig på forkerte steder, og det meget tydeligt kunne ses på fægtekampene, når en af skuespillernes fægtedans resulterede i et sværhug oppe fra og ned mod højre, og statisten så stod med sit spyd på den modsatte side. En anden sjov ting var, at deres trådløse microfonbokse, som er på størrelse med en lille walkietalkie, blev båret synligt uden på tøjet. Men det tager man helt roligt her ovre, ligesom sådan noget som samtaler mellem tilskuerne er helt normalt. Bag os sad fx fire damer, og den enes telefon ringede under forestillingen, men det betød intet. Hun gennemførte samtalen, og det var der ingen, der havde bemærkninger til.

Asbjørn vi gerne ind og se et stykke igen, især hvis der kommer en ”2-er” af den forestilling vi så, men den slags er vist ikke slået igennem i teaterverdenen. Kunne man forestille sig 2-eren af ”Erasmus Montanus” eller ”Et dukkehjem”. Jeg tror det ikke.

Vi skypede lige putmor (Kristinas mor). Alt var i orden i DK, dejligt, at høre og dejligt at tale med svigermor. Hun har styr på tingene.

Kl. 2345 gik vi tilbage og i senge. Vi vaskede lige fødder. Fortovene er nemlig ikke helt plane, og når man rammer fliser, der ligger skævt, og der står regn under dem, sprøjter det op, og det var vi ude for et par gange, så fødderne var sorte.

 

22. august, Saigon, Johnny

 

Vi vågnede 0730 og gik hurtigt ned og spiste. Kristina var sulten. Morgenmaden var buffet, continental, american og oriental. Helt perfekt. Hotelstaben her til morgen var også helt anderledes. Det er faktisk også et kanonhotel, men personalet ved ankomsten og de fejlagtige oplysninger på Hotels.com var ved at fjerne fokus fuldstændig fra, at vi er her for at holde ferie og have det godt. Formålet med livet og rejsen er, at vi hver dag skal have så meget godt ud af dagen som muligt, og det får vi.

Vi slappede lidt af på hotellet og så et par film. Asbjørn spillede på pc-en og ved 1500 tiden forlod vi hotellet og gik downtown (der er ikke langt). Vi startede med en tur på ”Tous Les Jour” og fik en masse bagerbrød af dejlig kvalitet og nogle caffe latte. Kanonarrangement.

 Vi gik rundt og kiggede for at finde nogle gaver og en PC-taske til mig og en ny skoletaske til Kristina. Jeg har det sådan, at det er bedst at gå rundt i byen, hvis der er et formål, at det er svært at finde andre formål, end at købe et eller andet. Der var rigtig mange Samsonite og andre kendte mærker, men de var meget billige og kvaliteten lignede ikke helt. North Face mærket kunne jeg somme tider have syet bedre.

Vi brugte også en times til på det rekreative område ved Le Lon, hvor vi kiggede på fjerdboldfodbold. Asbjørn fik en af de gode fjerbolde af en vietnameser, og vi spillede et kvarters tid, og kom vel op på, at vi kunne holde den i gang i tre afleveringer.

Da vi ved 19-tiden ledte efter et sted at spise, så vi en ”krøbling” kravle rundt på kørebanen, der var drivvåd og havde pools i svingene. Han kravlede rundt og tiggede, og selvom vi plejer at være ret dygtige til at undgå at give penge til tiggere, er det umuligt for os her i Vietnam at være så kolde. Han fik 10.000,- dong, 3 kroner, hvilket er de samme som en ”robådssejler” på Mekongfloden får om dagen, men for pokker et usselt liv at have, at kravle rundt, slæbende på sine uvirksomme ben og fødder i vandpytter, for at få mad på bordet. Gad nok vide, hvor mange mennesker, man kunne give en god dag her i Vietnam for de beløb vi bruger på krigen i Afghanistan. En alm. SWOT analyse af, om vores penge gjorde mest gavn i Afghanistan, hvor de springer vores soldater i luften, eller her, hvor man i et fredeligt og venligtsindet land, kunne hjælpe uhindret, ville helt klart  falde ud til, at man ville kunne hjælpe langt flere mennesker her, end i Afghanistan.

Hvad tænker de dog på, dem der beslutter, hvordan vores skattepenge skal anvendes bedst. Det er godt de har fine ministerbiler og bløde taburetter, så hjernen har et blødt leje.

Aftensmaden blev indtaget på en restaurant, der var blevet rigget til på vejen ved markedet. Vejene omkring markedet, bliver nemlig anvendt til markeder og restauranter om aftnen, og det er jo en meget god anvendelse af infrastrukturen, når den om aftnen ellers står ubenyttet hen.

Efter en dag i regnvejr, og uden regntøj (vi har det med, men nægter at bruge det), tog vi en taxa hjem ved 2100 – tiden og havde haft en dejlig dag i Saigon.

 

23. august, Saigon, Johnny

 

Vi vågnede ved 8-tiden og gik ned og spiste i 1 time. Jeg taber mig absolut ikke her på hotel Metropole. Morgenmaden dækker fuldt ud mit kaloriebehov, og så spiser jeg selvfølgelig noget mere i løbet af dagen. Vi begynder også at trænge til at løbe en tur. Vi har talt om, at når vi kommer til Phu Quch, skal vi lave lidt strandløb.

Vi gik en tur ved 10 – tiden og lovede ungerne, at vi ville gå tilbage ved 15 – tiden og gå i poolen. Vores mål var at købe et par tasker og nogle gaver til sviger og børnene i DK.

Vi startede med at gå i den store park, nord for Le Loi. Der så vi nogle, der spillede fodbold på en kunststofbane og satte os i restauranten, der lå lige ved siden af at så på det i en halv times tid. Asbjørn og jeg kan sidde og se sport, enten live eller på TV i timer, uden at mærke, at tiden går. Vi fik to colaer og to kaffe med Bailey. Jeg tror ikke, der var meget kaffe i dem, men Baileyen var OK. Derpå gik vi forbi en biograf. De var desværre ikke nogen film for både voksne og børn, for ellers havde vi nok taget en tur i biffen. Det kostede den svimlende pris a kr. 10 pr. stk. Hvorfor er det lige, at de samme film skal koste 90 i DK?

Ved 13 – tiden var vi nede ved markedet. Det var simpelthen et regnvejr, så man tror, det er løgn. It rained big cats and big dogs. Vi gik rundt og kiggede inde på markedet, og fandt en del gaver til de forskellige. Man skulle prutte heftigt om prisen, for at få det til ordentlige penge, og det var ikke usædvanligt, at kunne få det ned i 1/3 af den angivne pris, men det er lidt træls, at de starte med at sige 25 $ og når man så vender sig og går med det samme, siger de straks 15 $. Det ville være noget lettere, at de bare var rimelige fra starten af.

I Vietnabank, forsøgte vi at anvende vores Mastercard til at få nogle kontanter. Det gik lige så dårligt som sidst. Det blev ikke godkendt, selvom vi både kan hæve i automater og bruge det i butikker. Det er ikke sjovt længere, idet vi jo er afhængige af skidtet og stadig skal bruge kontanter i en måneds tid. Jeg skrev en meget kortfattet og korrekt e-mail til min bank, om at sørge for at underrettet PBS om at det ikke var tilstrækkeligt, at de havde konstateret at det ikke var spærret, men at de måtte sørge for at rette fejlen i Vietnam, så vores kort kan fungere på tilfredsstillende og forskriftsmæssig måde.

Vi gik ind på en restaurant og spiste frokost ved 15 –tiden og så tog vi en taxa til det ”vestlige supermarked” ved Hotel Rex. Vi har tidligere købt en taske der til Kristina der, og den virkede god, så vi ville kigge efter PC taske og skoletaske til Kristina der.

Vi fandt ikke noget, men Asbjørn fik lokket en lille taske fra Kristina, og da vi skulle betale, beskyldte en af de ansatte Kristina for at have stjålet den taske, som vi havde købt i butikken for ca. 1 uge siden. Hun havde den om halsen og den var fyldt med private ting. Kristina benægtede selvfølgelig, men den ansatte påstod nu, at hun havde set Kristina tage den! Vi blev meget oprørte, og jeg kender jo lidt til den slags, så jeg bad dem meget højt om at tilkalde politiet, så vi kunne få afgjort sagen. Kristina fik fat i hende, der havde solgt hende tasken for en uges tid siden (Hvordan hun så kunne huske, hvem hun var) og mens jeg generede den falske anmeldere, fik Kristina bevidnet, at hun havde købt tasken. Jeg skældte ud, vi købte taske til Asbjørn, og da vi forlod forretningen, sagde Asbjørn, at hende den falske anmelder græd. Det havde hun også fortjent. Man skal altså ikke beskylde nogen for tyveri, uden man kan bevise det.

Vi tog en taxa hjem til hotellet og spiste aftensmad, som vi havde købt i supermarkedet i centret. Derpå så vi live fra gidseltagningen i Manilla af en Hong Kong turistbus.

 

25. august, Saigon – Phu Quoc, Johnny

 

Jeg vågnede kl. 0630 og gik ned og brugte et par timer på at få opdateret hjemmesiden med billeder. Jeg har fundet et sted, hvor man kan gå på nettet med LAN-kabel, og det har været helt umuligt, at opdatere billeder via WIFI pga. den lave båndbredde, der har været på div. hoteller her i Saigon. Kl. 0830 spiste vi morgenmad og kl. 0920 tjekkede vi ud og tog en taxa til lufthavnen. Det tog ca. 30 minutter og kostede 15 kroner. Chaufføren kørte som en dansker, og vi kom stortset ingen vegne. Heldigvis kørte vi efter taxameter og man betaler ikke for tiden, men kun for kilometerne, og da vi ikke havde travlt, gjorde det ikke noget. Vi fik tjekket ind uden problemer. Vi forsøgte at spille lidt fodbadminton afgangshallen, men en sikkerhedsvagt bad os holde op. Asbjørn mente godt nok, at han skulle blande sig uden om, men jeg besluttede, at vi hellere måtte gøre, som han sagde. Vi var det toldfrie område ved 11 –tiden og så TV og hyggede os til afgang til Ph Quoc, der skete planmæssigt kl. 1240 og landingen skete også planmæssigt i den Fokker, der fløj os til øen. Selv bagagen kom frem. Vi blev hjulpet til en taxa uden for ankomsthallen og kørte efter taxameter til www.beachclubvietnam.com, hvor vi skule bo i bungalow på stranden i 8 nætter og i en lejlighed 7 nætter, idet vi ikke kunne leje bongalowen længere pga. andres reservation af denne.

Vi var på vores destination kl. ca. 1400, fik noget at spise, frokost for os alle for ca. 50 kroner, hvorpå den stod på badetøj og solcreme.

Ved 1700 tiden gik vi en tur langs kysten mod nord. Der var en masse drivgods af alle slags på kysten og ved lidt henne af stranden, lå et stort hotel, der ikke var færdigbygget, og som sandsynligvis ikke bliver det. En skam.

Kl. 1900 stod den på aftensmad og kl. 2100 faldt vi i søvn.

 

26. august, Phu Quoc, Johnny

 

Vi vågnede ved 8-tiden. Det havde været en god nat og selv om der ikke var aircon på værelset, havde vi ikke svedt overvældende. Det skyldes sikkert den friske havluft og et par rotorblæsere på værelset. Det havde også regnet og været en vældig vind om natten.

Vi spiste morgenmad, badede og solbadede, spiste frokost, badede og solbadede, spiste aftensmad, spillede skak og Sol ”faldt i snak” med nogle japanske gæster (voksne) men de hyggede sig med også at spille skak efter Sols særlige regler.

Vi fik også læst hilsnerne i vores gæstebog endnu engang og tak til alle jer, der både følger os, og som giver os en hilsen. Det er meget dejligt at vide, at vi betyder noget for nogen af jer.

 

27. august, Phu Quoc, Johnny

 

Vi spiste morgenmad ved 9-tiden i restauranten, der ligger ca. 10 meter fra vores bungalow og 5 meter fra havet. Mens vi spiste fik vi housecleaning og på et tidspunkt skulle Sol hente et håndklæde til Asbjørn i vores hytte, og kom noget utilfreds tilbage, idet en af rengøringsdamerne, ”bare stod og snakkede. Hun lavede slet ikke noget, så hun skal ud”, sagde Sol.

Der var store bølger og en del ”fremmed-objekter” i havdet, men op ad dagen forsvandt de, og det blev atter smukt at se på havet.

Mette skal rejse til USA i dag. Vi er lidt kede af, at vi ikke kan være i lufthavnen og vink og få et farvelkys. Det forekommer helt underligt, at hun skal så langt væk. Det var noget lettere med Stine efter 9. Klasse, hvor hun tog et år på Gunslevholm Idrætsefterskole. Et år i Sunapee, New Hampshire, 2 timer fra Boston, er noget andet.

 

Op ved 9 -tiden. Vi skal ikke overholde nogle tidspunkter, idet vi spiser i restauranten, som vi har lyst til efter ala carte bestilling. Morgenmaden er beskeden. Vi tager for det meste omelet, brød og scrambled eggs. Dertil sort vietnamesisk kaffe. Stærk som bare pokker. Derpå stod den på badning. Vejret var ikke det bedste, men der var alligevel ca. 30 grader, skønt der var delvis overskyet. Der var høje bølger og det var lige noget for børnene. Vi tog nogle ordentlige ture og surfede ind i bredden. Vi skulle holde godt øje med børnene, men det gik også , selv om vi ind imellem ikke vidste, hovr de var i brændingen.

Frokost og aftensmad bestod af pasta og kødsovs og børnene fik en ny favoritret, kartoffelmos med Heinz.

Jeg fik fingre i en Dan Brown bog. Vores fantastiske bountyhotel har en stigereol fyldt med bøger, som turister har efterladt, og der var Iskoldt Bedrag på norksk. Det er dejligt, at læse norsk. De staver ligesom jeg selv gør.

29. august, Phu Quoc, Johnny

 

Asbjørn og jeg kørte efter den sædvanlige morgenmad til byen, der ligger 4 km. herfra, for at skaffe nogle penge. Det er lidt svært at skulle betale, og jeg er ret utilfreds med Mastercardet. Det nytter ikke, at have sat sin lid til et betalingmiddel, der ikke virker efter hensigten. Bankens forklaring er, at det må være midlertidige driftsforstyrrelser, og at jeg skal ringe til PBS. De driftsforstyrrelser er påfaldende godt placeret, hver gang vi er i en bank, hvor man kan hævee nogle store beløb, indtræder de,mens de er fraværende ved hævninger i automater, hvor vi skal betale 50 kr. pr hævning. Det er simpelthen ikke tilfredsstillende, og jeg skal nok brokke mig når vi kommer hjem. Men nu er vi på ferie, og det gælder om, at man hverdag får mest muligt godt ud af dagenen.

 

Turen var god, og vi foretog 5 hævninger, hvilket indbragte os 14.000.000,- Dong, ca. 4.200,- kroner. Vi skal bruge dem til at betale for vores 15 dage lange ophold på Phu Quoc. Vi skal altså endnu engang ind og hævte en bunke bananer og betale gebyrer på 50 hver gang. Det vil altså sige, at gebyrerne koste det samme som 1,5 dags hotelophold. Kanon Mastercard.

 

Vi var på knallert og byen var endnu mere primitiv, en hvad vi ellers har oplevet. Der var ikke meget trafik, men det der var, var knallerter.

 

Knallerter med høns på bagagebæreren og autoværksteder direkte på jorden var det mest iøjnefaldende bevis på udviklingsstadiet.

 

Vi fik købt en fødselsdagsgave til Kristina. Naturperler som ørenringe.

 

Vi kom hjem ved 13 tiden med vores øvrige indkøb. Fransk Rom, vietnamesisk rødvin og chips og slik. For 90 kroner.

 

Efter  en times svømning i de ca. 3 meter høje bølger, sppiste vi aftensmad og drak rom og cola og så gik aftnene ellers hurtigt.

 

30. august, Phu Quoc, Johnny

 

Dagen startede med morgenfødselsdagssang for Kristina, der i dag fylder år. Hun mener selv, at hun ikke bliver en dag over 29, så det gør hun nok ikke Jeg mener heller ikke, at hun minder om en, der nærmer sig pensionsalderen.

 

Derpå en gang morgenmad og så læste vi. Dan Brown thrilleren var rigti god, men jeg bliver altid lidt irriteret, når ganske utrænede mennesker, kan nedkæmpe en fuldt bevæbnet amerikansk elitestyrke. Der går det lidt galt for formanforfatterne. Almindelige mennekser, eller for den sags skyld, ualmindelige mennekser, ville ikke have en chance.

 

Nå, vi tog en tur i bølgerne. Det vejr, der fra morgenstunden af, havde været højt sol, skiftede til tropisk regn og overskyet. Asbjørn og jeg tog en tur i bølgerne, der i dag var lidt for brutale, til at det var forsvarligt, at tage Sol med ud.

 

Kl. 1500, her for lidt siden, stod den på lagkage og kaffe, og så lidt lektier. Og så var jeg så heldig at få min momsopgørelse, der ikke gjorde dagen væsentlig bedre. Heldigvis havde jeg penge på kontoen, men det svimlende beløb jeg skulle betale, gav mig slet ikke varme tanker om den danske regering eller det danske skattesystem. Hvis jeg har haft en snert af hjemve, forsvandt den øjeblikkeligt. Gad nok vide, hvad skatteministeren hedder for tiden, men de tidligere har været lige begejstrede for at opkræve skatter, moms og afgifter, uanset om de hed Kristian Jensen eller Ole Stavad. Når jeg bliver Statsminister, er der mange ting, der skal ændres. Skatteministerfunktionen skal fx. helt afskaffes, ligesom det aldrig bliver tilladt for licenskanaler, at genudsende tv-serier mere end 2 gange i en 25 års periode, ligesom Reimer Bo ikke må intereviewe kriminelle og få det udsendt via licenkanaler. Det minder mig om, at Licens også skal forbydes og det løser jo problemet. Så kan dem, der har lyst til det, betale for, at Reimer Bo interviewer kriminelle, som det fx gælder for BT, der har en ruffrisigtet på lønningslisten. Men det er dog læserne der er så dumme, at betale for hendes livsophold.

 

Aftensmaden bød i dagens anledning på tre retter og øl og ved. 2100 tiden lå vi i sengen efter en dejlig dag med fødselsdag, kage og god mad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31. august, Phu Quoc, Johnny

 

Det er sommerferie. Vi står op, spiser, bader, spiser og går i seng. Oven på gårdsdagens irriterende finansiering af regeringens overforbrug, er det dejligt at vågne og vide, at man er langt fra Christiansborg og de offenligt supporterede velnærede politikere.

 

Midt på dagen blæste det alvorligt op og det regnede så det er en fornøjelse. Asbjørn og Sol har fået en veninde fra Nürnberg, Cosma., Hun er 10 år og de hyggger sig med at bade, og især, når bølgerne er uoverskueligt høje og voldsomme. Cosma tager godt hånd om sol, der klæber sig til hendes ryg, når de kæmper sig gennem brændingen.

 

Hendes far, som var har talt med om Vietnam og forureningen forsikrede os om, at vi skulle være glade for niveauet her, fordi han havde rejst en del i Indien, og i forhold til Indien, var Vietnam et meget rent land!?

 

Kristina fandt heldigvis strømforsyningen til vores medbragte DVD, så børnene igen kan se lidt film. De hyggede sig om eftermiddagen med Shrek 3 sammen med Cosma. I mens de så film, kæmpede vi os igennem vores bøger, og mere ferie, kan det vist ikke blive.

 

Vi voksne sluttede af med en film, der var så uhyggelig, at jeg næsten ikke kunne sove, men ovenpå et par rom og cola, gik det alligevel. Sylvia, om digteren Sylvia Plath. Se den!

 

 

1. september, Phu Quoc, Johnny

 

Vi vågnede tidligt. Det vil sige, at jeg blev vækket af Asbjørn og Sol, der havde været over ved PC-en og nu berettede, at den ikke virkede. Jeg er hotellets PC-mand, og gik over og konstaterede, at kablerne til PC-en var klippet over. Personalet fortalte, at det var mus, der havde bidt dem over. Jeg splejsede dem, og det virkede igen. Derpå morgenmad og så ud og badede.

 

Vejret var ok, men det er regntid, og vejret er meget omskifteligt. Vi får ca. 2 timers sol hver dag, og dvs. at solen er dækket af et let lag af skyer og havluften gør, at vi ikke smelter væk. Det er dejligt, for så kan vi holde et aktivitetsniveau, der ikke er helt dødt. Morgenmanden består mest af yoghurt, æg og brød og naturligvis sort kaffe, evt. med mælk. Vi badede lidt om formiddagen og ved 15 tiden gik vi til byen. Det tog ca. 1 time, og selv om børnene egentlig ikke gad, så var de meget aktive og oplevede en masse på turen. Små fisk i vandet, store bølger og skyer, der havde spændende former.

 

I byen gik vi ind på Buddys, hvor vi fik isdesserter til frokost. Vi skulle også proviantere, men vi udskød det, til vi skulle hjem, hvilket viste sig være en dårlig ide, idet vi glemte det.

 

Vi fortsatte mod havnen og kom forbi en legetøjsforretning, hvor de solgte strandsager. Vi køber egentlig ikke meget her ovre, men tiden var inde til at shoppe og for 16 kroner fik vi et spand – og skovlsæt, som børnene påstod de ville bruge meget.

 

Havnen var lige rundt om hjørnet, og selv om lugten ikke var skøn, var det en sjov oplevelse. Deres fiskeflåde er udelukkende af træ, og bådedes vinkler og kurver er helt anderledes end vi er vant til. ”Thomas Tog”, kalder vi formerne. Indsejlingen til havnen, der er en anlagt mole på den ene side og en sandbanke på den anden, var blokeret af en fragtbåd, der var gået på grund, og der var opløb på kajen for at følge bugseringen. Vi stod der også et stykke tid, men nærmede os ikke faretruende, idet jeg fra min polititid kan huske, at trodser og wire kan sprænge, hvilket i flere tilfælde har medført døden for dem, der blev ramt.

 

I stedet gik vi på ”Night Marked”, hvor der blev solgt perler og figurer lavet af perler, perlemor, konkylier og muslinger i den ene ende, og i den anden var der restauranter.

 

Vi kiggede på samtlige restauranter, før vi besluttede os, og fandt en god, hvor vi spiste fisk. Der er ikke meget andet, end fisk her på øen, bortset fra hotellerne, der har varieret menukort. Det smagte dejligt. Vi fik kæmperejer og andet godt, et par øl og alt sammen til en pris a kr. 90,- Hjemturen var en taxa, der kørte os de 4 km for 10 kroner.

 

For mit besvær med at fikse PC-en, nu gennem flere dage, den har forskellige problemer, fik jeg en halv flaske Hanoi Vodka med gratis tilbehør (sodavand mv) og Kristina og jeg sluttede dagen med et par stykker, måske en enkelt for meget.

 

 

2. september, Phu Quoc, Johnny

 

Dagen startede på samme måde. Asbjørn kom slukøret fra restauranten, der i praksis er den bungalow, hvor man spiser og opholder sig, når man ikke er ved stranden. Musen havde været der igen. Jeg gik over og forsøgte at fikse det. Asbjørns dag er helt til rotterne, hvis der ikke kan være et par timer, hvor tiden går med www.y8.com, den foretrukne spilportal.

Jeg fiksede det, og det hele virkede, bortset fra, at der var en fejl på fjernserveren. Det kunne ikke klares lokalt og vi var nu definitivt uden internet. Jeg forklarede personalet, at de skulle kontakte udbyderen og tegnede og fortalte. De ringede et par gange, men det hjalp ikke. I løbet af dagen, vendte jeg tilbage for at se, om udbyderen af sig selv, havde rettet problemet, men det havde ”den” ikke.

Jeg skrev en manual til dem om, hvad de skulle fortælle udbyderen, med screendumps og engelske vendinger. Det skal laves!

Vi fik tiden til at gå ved at holde ferie, - bade, tegne, læse lektier, læse bøger og bade igen. Vejret var ligesom dansk efterårsvejr. Regn og blæst,  men 30 grader varmt, så det er meget sjovt at være her alligevel.

Ved 15 tiden var vejret atter godt, og vi gik mod byen Doung Dong, der er hovedstaden her på øen, hvor også det dejlige marked er. Asbjørn og Sol ville gerne spise på den samme restaurant igen, og den opsøgte vi. Først provianterede vi dog nogle chips, øl og sodavand, lidt slik og andre fornødenheder man ikke kan leve uden. Derpå en tur på havnen. Det forliste skib, der blokerede indsejlingen var fjernet og der lå ingen ”overskårne mennesker” på kajen, så det var nok forløbet i god ro og orden, og sikkert ved naturens primære hjælp, tidevand, for den veterankran, der holdt på kajen og trak i spillet, kunne efter mine bedste begreber, hverken gøre fra eller til.

Aftensmaden var eksperimentel. Asbjørn skulle smage underligt seafood. Så vi indledte med alm. mad, derpå stod den på forskellige muslinger, som han spiste. Han sagde selv, at de smagte godt. Jeg måtte også gøre ham selskab, og jeg var ikke helt så begejstret, men den knægt kan spise det, han sætter sig for.

Når han bliver stor vil han gerne lære at være kriger i junglen, og så er det jo meget praktisk, at man ikke er for sart. De triste museer fra krigens tid, har åbenbart ikke smittet af på ham, men hvis han vil være kriger, så er det jo bare at fortsætte med at lære at klare sig på små ressourcer, træne og da drengen er en sød dreng med et retfærdigt væsen, er han jo ikke den værste kriger, man kan forestille sig. Bare en skam, at krig altid er med livet som indsats.

Hjemturen var endnu engang i taxaen til en tier.

3. september, Phu Quoc, Johnny

 

Morgenen startede med, at Asbjørn og Sol strøg over for at se, om nettet var kommet tilbage. Det var det ikke. Vejret var det sædvanlige, men formiddagen gik som den plejede, dog uden badning. Cosma, vores tyske veninde var sløj og hun og hendes var skulle tjekke ud. De havde booket en ekstra uge, men der var desværre en nat, hvor de ikke kunne få et værelse, og det var i dag. Det var så uheldigt, at det faldt sammen med, at hun var syg, og overnatningen skulle foregå på plateauet i restauranten.

Over middag lejede vi et par knallerter og kørte tær over øen til Ham Ninh, der var en fiskerby. Vejen var for halvdelens vedkommende en grussti med kæmpe pytter. Jorden er rød som i Sahara, så det er et meget fremmed landskab vi bevæger os i.

Efter ca. 20 minutters kørsel kom vi til vandfaldet, Tranh Stream. Som altid, når vi ramme seværdigheder er det ved tilfældigheder, som da vi i USA ved et tilfælde stødte på Liberty Bell i Philadelphia. Vi gik ind til vandfaldet og på vej frygtede vi, at det var det ligesom vandfaldene på Bornholm, altså vandfald, hvor der er en gennemstrømning af vand på ca. 10 liter i timen.

På vej op til vandfaldet, var der flere små vandfald og på forskellige plateauer,  holdt vietnameserne picknik. De havde simpelthen slæbt 24 stk. papkasser med øl og sodavand, skaldyr, fisk og grill med, som de havde placeret på klippeplateauer i strømmen ved vandmasserne fra vandfaldet.

Vi kom efter ca. 15 minutters vandring ind til vandfaldet, der ikke var en dansk attraktion. Det var virkelig et vandfald, ikke Niagara Falls, men der var alligevel et fald på ca. 5 meter og en stor mængde vand kom fra faldets top. Vi kunne ikke modstå fristelsen, så Asbjørn, Sol og jeg gik ud i vandet og badede under vandfaldet. En helt fantastisk oplevelse. Selv om det var regnvand, føltes det ikke koldt og vi smagte på det, og det smagte dejligt. Det eneste ubehag det medførte var, at vi fik en stak mygstik, da vi kom op.

Derpå videre til Nam Ninh. Den sidste del af turen var på asfalt og tog ca. 10 minutter. På vejen passerede vil fritgående hunde, høns og køer, og da vi kom til Nam Ninh, førte en betonbro os ca. 1 kilometer ud i vandet, hvor der lå fortøjrede  fartøjer af forskellig art. Vi var blevet sultne, og kørte ind og spiste på en restaurant, der var anlagt på piller ude i vandet. Asbjørn havde bestemt vi skulle spise en haj, og det gjorde vi. Dertil fik vi ris og den sædvanlige salat, der minder om dansk græsplæne med ukrudt. Jaggi. Ikke engang Kristina, der er halvt kanin, kan lide det.

Hajen fiskede vi selv op og vi prøvede selv at holde den. Jeg tog først mod til mig, og Asbjørn prøvede det efter den havde mødt slagteren og sandsynligvis kun havde nervernes bevægelser tilbage, men vi holdt den. Den vejede 1,2 kilo og det var en rigtig haj. Så er det også prøvet.

Den smagte dejligt, og en vietnamesisk turist fra HCMC forklarede os på engelsk, hvordan vi skulle gøre. Den skulle pakkes i rispapir sammen med græsplanegrøntsagerne og spises. Vi prøvede det en gang, hvorpå vi droppede risen og grøntsagerne og bare spiste haj. Dette var en førsteklasses restaurant. Da vi var der, var der 7 kunder og sikkert 25 ansatte. Maden og drikkelse, rigeligt af det hele, kostede 140 kroner, og hajen alene kostede de 75.

Derpå gik turen hjem via Doung Dong, hvor vi købte lidt brød, som vi kørte hjem og spiste på hotellet. Børnene fik dog en pandekage med bananer og sukker.

Kl. 2100 lå vi i sengene og så lidt film og læste bøger og faldt kort efter i søvn efter endnu en dejlig feriedag med nye oplevelser i Vietnam.

 

 

Johnny med hajen, det er Sol til højre (ovenover)

 

 

 

 

4. september, Phu Quoc, Johnny

 

Internettet er kommet tilbage. Der havde været en supporter her i går, og han skulle efter sigende have lavet nettet. Han havde intet foretaget sig på PC-erne kunne jeg se, men han havde bildt dem ind, at han havde lavet det. Det mest sandsynlige er, at internetudbyderen har rettet fejlen. Men sådan er det også her ovre. Hvis man ikke har forstand på området, bliver man snydt. Den griske narrer den uvidende.

Vejret var som i går. Altså efterår med 30 grader. Bølgerne var 3 meter høje og det regnede lejlighedsvis. Når det regner, er det som man står under bruseren og har skruet så meget op for hanen, som man kan.

Dagen gik med at læse bøger og dase.

Ved 1730 tiden løb jeg en tur. Jeg har ikke løbet siden vi var hjemme, og jeg nøjedes med at løbe 15 minutter ud og så løbe lige hjem. 30 minutters løb var rigeligt. Da jeg kom hjem var det ved at være mørkt. Jeg tog en dukkert i de høje bølger og håbede, at jeg ville blive kølet ned. Det blev jeg nu ikke i særlig grad, idet vandet nok er 28 grader varmt.

Ved 19 tiden gik vi over og spiste i restauranten på hotellet. Jeg svedte stadig så det drev. Kl. 2030 lå vi alle i sengen og så Olsen Banden. Det er nu 2. Gang vi ser den. Der er stadig lige elendig, men meget hyggelig her i Vietnam.

 

 

5. september, Phu Quoc, Johnny

 

Her til morgen stod jeg op lidt i 6. Jeg strøg over i restauranten og opdagede heldigvis, at Mette var online på facebook. Jeg fik chattet lidt med hende. Hun er faldet rigtig godt til i USA og har fået både venner og et fodboldhold.

Senere sneg jeg mig ind for at hente kameraet. Solopgangen var smuk, og viste sig fra sin bedste side, idet den gav mig en regnbue i horisonten. Den blev foreviget, men naturligvis var billedet lang fra så godt som den virkelige oplevelse.

Familen var samlet i solen, for solen skinnede i dag kl. 0900. Morgenmaden var i mavesækken og vi badede og solbadede. Planen var egentlig at leje knallerter og køre ud at se på perlefabrikker, for senere at køre til byen og betale det næste hotel i Rach Gia. Det hele blev imidlertid droppet for at nyde solen. Bølgerne var enorme og det var som at bade i en rollercoaster.

Ved 16 tiden fik jeg fingre i dagens første vodka og lime. Kristina var ikke i nærheden, så jeg slap for at begrunde købet overfor hende.

På havet sejlede en kitesurfer. Han hoppede ind imellem 5 – 7 meter op, når både bølgerne gav ham det rette afsæt og kiten trak ordentligt. Jeg må have sådan en og gik på www.dba.dk, for at finde en jeg har råd til. Jeg spurgte på et par stykke, og håber jeg  kan få fingre i en. Det kunne være sjovt at have den med til La Santa med www.sclf.dk i uge 41.

Ved 17-tiden gik vi mod byen. Efter 5 minutters gang svedte vi som svin, men vi blev reddet af en taxa, der airconditioneret samlede os op og kørte os til byen. Western Union havde lukket, men vi købte chips, øl og sodavand og satte os ved havnen og drak og spiste jfr. Kostpyramidens øverste trekant. Dejligt og sundt.

Derpå gik vi mod hotellet og vores egentlige formål med at tage til byen, Hotel Saigon, der var et af de få 4 stjernede hoteller på Phu Quoc. Vi ville have fiskebuffet, og sprang fuldstænding vores budget, idet vi spiste og drak for 300,- for os alle. Asbjørn udfordrede endnu engang sine smagsløg med underlige fisk, muslinger og krabber. Det var ikke det hele, der smagte lige godt.

Kristina og jeg spiste en del frisk frugt. Man kunne hælde noget ”sweet dressing” over, og det gjorde vi. Det smagte kanon, men konsistensen var lidt som man forestiller sig arvesekretet fra tyre, så fornøjelsen i munden var ikke den samme som smagsoplevelsen.

Sol glimrede ved at misbruge sin mulighed for at spise sig mæt i forskellige retter. Hun spiste et stykke flutes, en halv tigerreje, som jeg møjsommeligt havde pillet.

Kl. 2100 lå vi i sengene og kort efter sov vi efter en dejlig feriedag i Vietnam.

 

6. september, Phu Quoc, Johnny

 

Jeg vågnede igen tidligt. Det stod ned i stænger. Kl. 1000 var der vand i vores hytte. Vandstanden var steget med noget i retning af en halv meter. Jeg havde ved 0930 tiden været ovre i hytten og fjerne vores bagage fra gulvet, men Kristina blev ved med at sætte spørgsmålstegn ved, om jeg havde gjort det godt nok, så jeg sendte hende igennem vandet, for at gøre ordentligt. Der må også have været plads til forbedringer, for hun blev i huset 5 – 10 minutter. Jeg fatter ikke, hvad det er hun mener, jeg manglede at sætte på plads.

Da  un kom tilbage viste det sig, at det ikke var forbedringer. Jeg havde åbenbart gjort det tilfredsstillende, men hun medbragte nogle bøger og andre aktiviteter, idet hun havde indset, at dagen kom til at gå med indendørs aktiviteter.

Dagen indtil nu, hvor klokken er 1005 er gået med at se film, læse lektier og læse bøger. Det er nu ret hyggeligt, men regnen må godt tage af. Der forestår personalet en kæmpeopgave med at gøre rent, når vandet har lagt sig. Regnen fortsatte til ved 14 tiden, og det var brusebad. Ikke alm. dansk regn. Da det ofte har regnet om natten, var jorden helt mættet og regnen kunne ikke synke ned. Oversvømmelsen var nået ind på vores værelser, og stod i ca. 5 – 10 centimeters højde. Ved 16 tiden var vandstanden faldet med ca. 15 cm, og rengøringspersonalet kunne begynde at gøre rent på værelserne. Dejligt, at det ikke er i ens eget hjem, der har været et besøg af regnvand iblandet jord og insekter.

I øvrigt havde regnen to sidegevinster. Dels synes børnene det var sjovt at gå rundt i, dels kom der mange af de skabninger, der lever i hullerne i terrænet op til overfladen. Firben, krabber, frøer og edderkopper. En af disse, en edderkop, der var i udstrakt størrelse ville være mellem 15 og 20 cm. Lang havde i øvrigt taget ophold ved vores seng. Jeg blev jaget ind for at slå den ihjel med en sandal. Jeg hader det kryb, eller rettere jeg ville hellere gå ind til en gal hund, en til en edderkop, men da jeg nu har prøvet det med gale hunde, tog jeg mod til mig og listede mig ind på udyret. Da jeg kom hen til den, løb den, og jeg svingede skoen så hårdt mod den, at den splattede fuldkommen ud på væggen. Derpå en serviet og fjernede den livløse krop. Men denne edderkop havde rigtig skelet og vejede et ikke uanseelige antal gram, så de edderkopper, vi har derhjemme, er det rene vand ved siden af disse ”marsians”, der er her. De er ligesom de aliens fra ”War of the Worlds”

Derpå kunne vi sove trygt og det gjorde vi efter en begivenhedsrig dag, der for det meste blev ”gennemført” af de voksne i restauranten og af børnene i den sø, der tidligere var haven. De fik set nogle dyr. Asbjørn og Cosma, den tyske pige fortalte, de havde set en slange, der svømmede i vandoverfladen oppe mod vejen, og det skal jo nok passe, for de kan jo heller ikke klare sig under vandet i længere tid ad gangen.

Robinson 2010 er startet. Vi stemmer bare ikke nogen hjem, en oplever en masse forskelligt.

7. september, Phu Quoc, Johnny

 

Vi stod op ved 0830 tiden. Over at spise og så tømme facebook. Vejret var mod syd solskin og mod nord overskyet. Bare nu det ikke gik som i den amerikanske borgerkrig, men at syd bankede nord, og i løbet af et par timer, var vores bønner hørt. Det blev solskin og stinkende varmt. Man kunne lugte jorden, der afgav div. fugtige dampe. Havet så ud til at være forholdsvis rent. I går, var der skyllet en masse fra haven, jord, planter og al muligt andet ned i den, men det så fint ud. Bølgerne havde lagt sig, og der var næsten havblik ved 9 tiden, men da vi gik i vandet, var der nogle bølger på ca. en halv meter. Vi klarede det dog ikke længe, idet der ved nærmere eftersyn var alt mulig skidt og ragelse i vandet. Drivtømmer i form af træstammer med en diameter på 30 cm., kokosnødder, der var udhulet og spiste, blade, træsmuld og nogle få plastikposer. Dem er vi ved at vende og til, men man bliver jo aldrig rigtig glad for at møde en flydende grøn, rød eller blå plasticpose i havet.

Vi gik op. Derpå stod den på solbadning, pc-games via internettet og en sjov facebookbesked fra Mette, der jo er flyttet til Sunapee, New Hampshire. Hun havde mødt Steven Taylor. Min første indskydelse var, at det var forsangeren fra Aerosmith, men jeg var straks klar over det latterlige i den antagelse. Hvem pokker var denne Steven Taylor. Han havde mødt hende på gaden og opsøgt hende, fordi han havde hørt der var en dansker i byen og da han lige havde givet koncert i Danmark, ville han gerne hilse på. Det var altså Steven Taylor fra Aerosmith, et af de få bands, der sælger CD-ere, eller hvad det efterhånden hedder i hele verden. Han havde også inviteret hende hjem, og hun havde set hans hus og det hele. Fantastisk. Man får nu oplevet noget, både ventet og uventet, når man begiver sig uden for døren.

Senere på eftermiddagen tog vi chancen i bølgerne igen. De var blevet lidt større, men vandet havde også renset sig selv. Gad nok vide, hvordan det gør det.

For et par dage siden havde jeg en sjov oplevelse med vores hotels ”strandrensere”. Der er et ægtepar her, hvor manden er ansat som ”Security”. Han har en alt for stor securityjakke på og for det meste mørke stofbukser. Sommetider sidder han på hug og klipper den smule græs der er her med en hækklipper, og sommetider ”fanger han kokosnødder”, som hans kone kører til byen med på knallerten godt læsset. De kan virkelig pakke en knallert. Jeg ved ikke rigtig, hvad hans securityopgaver består i, men det er nok mest det med, at det var ham, der satte en musefælde op i forbindelse med musen, der åd ledningerne til routeren.

Nå securitymandens kone og deres datter på ca. 8 år, er dem, der renser stranden om morgnen. De fejer den og fjerner det affald, som natten har skyllet op på vores strand, så vi rigmænd ikke skal generes af alt for mange plastikposer, eller i hvert fald, at de ikke kan ses på billederne. Datteren, der hjalp til, fandt en intakt flaske. Den smed hun ud i vandet, i stedet for at ”affaldsbehandle den”. Moren så det uden at bemærke det forkerte overfor datteren. Lidt efter skyllede den atter op på bredden, hvilket fik datteren til at handle lidt anderledes. Hun løb en til skellet mod naboen og kylede den lidt længere ud, også dette med moderen billigelse. Sjovt forhold de har til naturen her i Vietnam.

Aftenen gik med god mad på hotellet, og Kristina har fået sin smukke brune hudfarve tilbage. Den forsvinder efter et par dage med storm og oversvømmelse, helt ulig min hud, der har samme glød uanset vejret. Det kommer der af, at gå i fritidstøj og holde sig i skyggen, når solen er fremme. Det bliver helt sikker ikke mig, der får hudkræft. Dertil har hverken sol eller cancer-grills haft fingre i mig.

Vi lagde børnene ved 20 –tiden. Der er de trætte og forsøgte så at se 2012 færdig. En skodfilm, men vi kan ikke klare Olsen Banden igen.

 

 

8. september, Phu Quoc, Johnny

 

Jeg vågnede igen tidligt og opdaterede hjemmesiden og foretog en del handlinger på facebook. Vi spiste morgenmad og lejede et par knallerter, hvorpå vi ved 10 tiden begav oms om Sao Beach, der ligger på sydvestkysten, ca. 15 kilometer herfra. Men da vejene minder om en grusgrav, er det ikke bare lige sådan at køre dertil. Man må sno sig. Kristina med Sol bagpå og mig med Asbjørn. Senere blev det omvendt, og det gjorde dagen til Asbjørns bedste nogensinde.

Efter 10 mnutters kørsel var vi ved Phu Quoc Pearls, hvor Kristina gerne ville holde ind. På vej ind, opdagede børnene en lille abe, der sad på et hegn. Vi gik derhen og erfarede, at den havde snor på, så den var spændt fast til perlebutikken i halsen. Den lignede aben fra ”Manden med den gule hat”.

Den hoppede glad mod os, men blev standset af halskæden og røg tilbage, og for ikke at gøre skaden for stor, gik jeg helt hen til den, hvorpå den hoppede op på min arm. Den kravlede rundt på mig. Ejeren kom og fortalte, at den ikke bed!! Det var jeg glad for at høre, men på den anden side, så var det nok for sent, og hvis den havde bidt, havde den nok ikke siddet så tilgængeligt.

Oplysningen gav jeg videre til ungerne. Sol kom først hen og prøvede at holde aben. Asbjørn tog lidt tilløb, og så holdt han den også. Den kvitterede for Asbjørns tillid ved at rive ham i håret. Sol skulle prøve igen, og så fik hun også rykket rottehalerne af en abe. Jeg tog også en tur mere som klatrestativ for aben, og den skyndte sig op på mit hoved og begyndte systematisk at lede i mit hår efter lus. Jeg havde fået mig en ny kone.

Vi kørte videre efter abeturen. Langs østkysten var der huse, hvis beliggenhed får vores til at blegne totalt. Husenes kvalitet var dog ikke imponerende. De bedste var lavet af galvaniserede plader, resten af det, der lige kunne findes af presenninger, palmeblade og sække.

Der var køer på vejen, ikke som på sydmotorvejen, men som langs den jyske hede og efter en times knallertkørsel nåede vi målet. Vi svedte som svin, det var varmt i dag.

Her var der virkelig bountyland. Vandet helt stille, men var ikke krystalklart, men sigtbarheden under vandet var dog et par meter. Her hvor vi bor, er sigtbarheden ca. 30 cm, og der er altid bølger.

Vi drak en sodavand, hvorpå badeturen begyndte. Sandet var så fint, så det mindede om cement og nærmere var støv end sandkorn. Vanddybden var som ved Gilleleje. Man skulle ca. 50 meter ud, før man fik vand på knæene. Vores tøj og bagage, havde vi efterladt på en sandbanke, og det var i god sikkerhed. Men efter en times badning opdagede vi, at banken var ved at blive til en undervandssandbanke, og vi fik med nøde og næppe reddet vores ting. Kun få ting var blevet våde.

Derpå spiste vi frokost. Her var det det endnu billigere end det plejede at være. Sodavand og øl kostede 2 kroner pr. stk, og vi spiste og drak hvad vi lystede for en halvtresser, hvorpå turen gik hjem. Vi havde knallertene til kl. 1500 max. Det begyndte selvfølgelig at regne, dvs. det stod ned i stænger. Vi aftalte, at Kristina skulle køre forrest, så vi var sikre på, at jeg ikke gav den for meget gas, så hun blev usikker. kristina og Sol passerede p et tidspunkt en mand, der lå og nød livet i en hængekøje. Sol sagde lige så upårvirket til Kristina "se en abe i en hængekøje", og således fandt vi ud af, at hendes syn var på linje med Line Baun Danielsens. Hun kunne lige så godt havde sagt, der ligger går en ko på vejen, det virkede åbenbart helt naturligt for pigen, at der ksulle ligge en abe i en hængekøje. De opholder sig også meget i hængekøjer. Fx når der er indtaget et godt måltid mad og man er halvvissen, så lægger mændene sig i hængekøjer og konerne går tur. Her kunne vi virkelig lære noget i Danmark.

Kl. 1450 var vi næsten hjemme. På et tidspunkt havde jeg overhalet hende, og nu var hun væk. Asbjørn og jeg vendte om, og efter et minuts kørsel, så vi Kristina og Sol komme i mod os. Sol sad foran og holdt på styret, og så skulle Asbjørn selvfølgelig også prøve at køre. Han kørte herpå knallerten hjem til vores grusvej, uden at jeg holdt fast på styret. Det havde været hans bedste dag nogensinde.

Jeg troede det, var det med at holde en abe, men det var altså at køre knallert med sin far bagpå, der gjorde udslaget.

9. september, Phu Quoc, Johnny

 

Vi blev vækket ved 0730 tiden af Sol og Asbjørn, der kom sure tilbage til vores hytte. De havde været ovre på restauranten og tjeneren Ou, eller Uo, udtales ”U” havde drillet. De kan ikke holde fingrene fra ungerne, og de synes det er ret irriterende. ”Man kan ikke tegne”, ”Man kan ikke spille”. De driller hele tiden.

Vi har talt meget om, hvordan hotellerne får stjerner, men her på Beachclub er det som om vi er en del af familien, og det får ingen stjerner i hotelstandardiseringssystemet. Men selv om ungerne lige ny synes det er irriterende, er det helt fantastisk at være et sted, hvor man ikke føler sig betjent, men nærmere føler sig hjemme.

Vi skal rejse til Rach Gia i dag med flyveren kl. 1455. Den ene ansatte, der nærmest er manager, Cung, har bestilt hotellet for os via telefonen, idet det ikke lykkedes på den traditionelle måde via internettet.

 

 

9. september, Phu Quoc –
Rach Gia, Johnny

 

Vi blev vækket ved 0730 tiden af Sol og Asbjørn, der kom sure tilbage til vores hytte. De havde været ovre på restauranten og tjeneren Ou, eller Uo, udtales ”U” havde drillet. De kan ikke holde fingrene fra ungerne, og de synes det er ret irriterende. ”Man kan ikke tegne”, ”Man kan ikke spille”. De driller hele tiden.

Vi har talt meget om, hvordan hotellerne får stjerner, men her på Beachclub er det som om vi er en del af familien, og det får ingen stjerner i hotelstandardiseringssystemet. Men selv om ungerne lige ny synes det er irriterende, er det helt fantastisk at være et sted, hvor man ikke føler sig betjent, men nærmere føler sig hjemme.

Vi skal rejse til Rach Gia i dag med flyveren kl. 1455. Den ene ansatte, der nærmest er manager, Cung, har bestilt hotellet for os via telefonen, idet det ikke lykkedes på den traditionelle måde via internettet. Dagen gik til afgang gik med småpakning, læsning og lidt fjerdfodbold. Taxaen var der præcis kl. 1330 og kl. 1355 tjekkede vi ind uden besvær. Vi er oppe på 73 kg. bagage ogmå have 80 med fra Bangkok til København om et par uger. Det skal nok gå, for vi kan evt pakke om og have 4 x 7 kg. håndbagage, så vi kan endnu købe gaver og tøj for ca. 20 kg. Ingen problem.

Flyet afgik og ankom naturligvis til tiden. Det var et Fokker tilhørende Cambodia – Ankor Airways. Meget lækkert og nyt. Plads til 80 passagerer, vi var nok 10. Ikke den store overskudsforretning, når man tænker på, at vi betalte ca. 100 kroner pr. billet. Det er vildt billigt at flyve domestic i Vietnam. Noget andet er, hvis man kryder grænsen. En billet til Siem Reap koster fra Saigon ca. 5000,- og det er også en flyvetur på ca. 1 time.

Bagagen kom også straks efter landing. Ikke som Kastrup, hvor man venter en halv time før man kommer videre. Ud i en taxa. Uniformerede chauffører var der nok af fra Mailinh Express selskabet, der er virkelig pålideligt og reelt. Der var også en platugle, der forsøgte at få fingre i os, men vi har lært at kende dem, der er uldne i kanten.

Turen til centrum, hvor vores hotel var, tog ca. 25 minutter og kostede 45 kroner. Hotelværelset var OK, to queensizebeds, aircon, badeværelse med brus, køleskab og for første gang i 15 dage så vi TV. Sport og HBO, dejligt at være i en by igen.

Receptionisten var virkelig sød. Hun fortalte os, hvor vi skulle købe billet for at komme til Ha Tien, vores sidste destination i Vietnam. Vi gik over på busstationen og købte 4 billetter til turen i bus. Turen er på ca. 90 kilometer og tager 2 timer. Man kan ikke køre meget mere end 50 km/t i gennemsnit i Vietnam, idet vejene er små asfalterede veje med en masse uventet trafik af knallerter, cykler og gående trafik. Billetterne blev sikret for 60 kroner i alt. Afrejse i morgen den 10. Kl. 1030. Vi bliver hentet ved hotellet af en taxa. Det er inkluderet i prisen.

Vi gik en tur og forsøgte at finde en restaurant, hvor man kunne købe noget mad. Vi fik os bænket og for første gang på turen glemte vi at spørge efter ”menu”, før vi satte os, og det viste sig også at være en fejl, for man kunne kun købe morgenmad og diverse drikkelse. Vi rejste os, men nu vidste vi da, hvor vi skulle købe morgenmaden.

Vi forlod stedet og gik rundt og ledte efter en restaurant uden held. Efter ca. 15 minutter proklamerede Asbjørn og Sol, at de var ved at dø af sult, så vi købte 4 baguette som vi spiste mens vi gik videre og ledte. I denne by, Rach Gia, har de helt sikkert aldrig tidligere set to hvidhårede børn, for vi blev begloet så man tror det er løgn, og ol skældte flere personer ud for at røre ved hende. Hun kan ikke have det.

Vi gik forbi en madvogn, hvor konen lavede baguette med svinekød og salat. Det så godt ud, så vi købte 5 stk. som vi spiste med velbehag i indgangen til hendes hjem, hvor der var stillet to parkbænke og et plastikbord op til formålet. Inkl. 5 sodavand betalte vi 20 kroner for dette pragtfulde måltid.

Derpå gik vi tilbage til kaffebaren, købte iskaffe og 7up. Ved 19 – tiden var vi tilbage på hotellet og surfede lidt efter hoteller i Ha Tien, men det var ikke helt simpelt, så vi tog tripadvisor og ringede til et. ”Har i ledige værelser” jæjæjæ, det evige svar. Rørte blev lagt på. Jeg ringede igen og vi fik en reservation via telefonen. Nu håber vi, den er der, når vi når frem.

Dejligt igen at falde i søvn til TV. Asbjørn og Kristina holdt sig vågen og så filmen færdig. Sol og jeg sov efter 20 minutters film.

 

10. september, Rach Gia – Ha Tien, Johnny

 

Jeg vågnede ved 6 tiden og gik ned og tømte mails. Kom videre med min bog. Der er en masse stof. Jeg har besluttet mig for at skrive alle historierne og så sortere senere. Jeg har min tråd og kender skelettet, starten og slutningen, så det er ikke svært at skrive, det er bare ikke alle historierne, der er lige egnede til at underbygge handlingen, men sorteringen vil jeg kaste mig over ved senere gennemskrivninger og samme med en ”redigeringsperson”, jeg vil hyre ind senere.

 

Vi gik på kaffebar ved 0830 – tiden. Den stod på kaffe, mælk, brød, pølse og spejlæg. Det mest vestlige føde vi kan få på disse breddegrader. Det smagte dejligt. Den sorte kaffe jeg bestilte, var ren afføringsmiddel, men den røg ned. Pris for det hel 24 kroner.

 

På værelset surfede vi lidt efter hoteller i Cambodia, men opdateringerne var ikke helt skarpe. Vi vil gerne til Ankor War, der vel nærmest er Asiens svar på pyramiderne i Ægypten, men turen dertil kan godt blive en udfordring. Vi skal være i Bangkok den 19. Og har nu kun 9 dage tilbage med ”frit program”. Vi besluttede os for, at der nok ville komme en løsning når vi er kommet til Cambodia.

 

Vi pakkede og tjekkede ud. 120 for hotelværelset og således kostede vores ophold i Rach Gia os ca. 170 kroner hvis man fraregner transport. Ikke dyrt.

 

Taxaen hentede os 1045 og vi sad i bussen, der var en 15 personers, kl. 1100 og satte kursen ud af byen. Trafikken var helt åndsvag. Chaufføren kørte, når han kørte hurtigst, 80 km/t og det kun for at bremse op kort efter. Jeg fatter ikke, det går godt, men vi har endnu ikke set de helt alvorlige uheld. Kun knallertsammenstød.

 

Ved 13 – tiden ankom vi til en busstation lidt uden for byen. Der var stinkende varmt. Ved tæt på 40 grader. Vi fik chaufføren til at skaffe os en taxa. Den første der kom, kunne ikke have vores bagage. Det var en Kia på størrelse med min ene sko. Han ringede efter en rigtig bil, 7 sæder. Vi opdagede også at vi havde glemt vores gave og souvenir kuffert i bussen. Jeg blev jaget hen efter den og heldigvis var vores bus ikke kørt retur til Rach Gia, så jeg fik fikset den. Kort efter sad vi i taxaen til hotellet.

 

Bookingen var i orden og Kristina kiggede på værelser sammen med børnene. De fandt et egnet, TV, dobbeltsenge, bad og toilet, aircon. 80 kroner for en overnatning. Derpå ud i byen og lede efter en restaurant. Og undersøge, hvordan man kommer videre til Siem Reap, der er den by man bor i, vor at besøge Ankor Wat, Man kunne tage en bus, få lavet visum og det hele fra Ha Tien til Siem Reap for omkring 270 dollars for hele familien. Det var inklusive sovebus fra kl. 2000 - 0600. Vi synes det lød dyrt, og gik hjem og tænkte over det. Vi droppede tanken og ville tage chancen med en taxa til grænsen mellem Vietnam og Cambodia og derfor skaffe en taxa, der ifølge Lonley Planet ville oste ca. 40 dollars for at komme til den nærmeste civiliserede by i Cambodia, Kampot.

 

Vi fik lige hævet 300 dollars i Vietcombank, og for første gang virkede mit Mastercard efter hensigten. Jeg måtte bare lige gå en ekstratur til hotellet for at hente vores pas, for i denne afdeling af Vietcombank, ville de ikke acceptere mit kørekort som legitimation. Det har de ellers gjort andre steder, og det er jo meget praktisk, når man altid bliver bedt om at aflevere passene på hotellet.

 

Vi fandt en restaurant ved rejsebureaet og spiste lidt ris og pommes frites. Vi ville ellers have bestilt forskellige eksotiske retter, men når vi bad om det, sagde tjeneren noget, der formentlig betød ”desværre” og rystede på hovedet. Derpå gik vi tilbage til værelset og slappede lidt af. Dejligt med aircon, når man er i en så varm by og man ikke kan bade. Ved 1630 tiden gik jeg ud for at blive klippet. Barbermaskinen kan ikke klare det mere. Jeg prøve et par steder, men der var kø. Det gad jeg ikke at vente på, så jeg strøg ind i noget, de mindede om byens modefrisør. Jeg forklarede de, at jeg skulle barberes og klippes. De forstod ikke det med, at jeg skulle klippes for mit hår var kun 4 mm. Men jeg overbeviste dem. Det tog en time. I den timer blev jeg klippet og barberet fik vasket ”hår”, skalp, masseret i ansiget, nakke og skuldre og fik renset huden i ansigtet af to personer. En mand og en dame. Intet frækt. Jeg var nervøs for om jeg havde penge nok, og overvejede at hvis det var helt galt, måtte jeg give dem mit ur i pant mens jeg hentede flere penge.Jeg havde kun 100.000,- dong med, 30 kroner. Da jeg skulle betale gav jeg hende pengene og kort efter kom hun tilbage med 50.000,-. Klipning og barbering alt inklusive, 15 kroner.

 

Jeg hentede familien og vi ledte efter en restaurant igen. Det var ikke lettere om aftnen. Vi endte med at få lavet 5 sandwich, som vi spiste på hotelværelset med stor fornøjelse. Det er ikke restauranter, der går op i her i sydvestvietnam. Før vi nåede værelset gik vi dog forbi rejsebureauet og spurgte på prisen igen. Vi kunne få den rigtige i morgen.

 

Vi tog en film i TV at sove på.

 

11. september, Ha Tien – Siem Reap, Johnny

 

Vi forlod hotellet ved 8 tiden og gik hen mod rejsebureauet. På torvet var der en slangetæmmer, der underholdte tilskuerne med at få en stor slange til at ryge cigaretter eller snarere at indhallere hans tobaksrøg, når han udånede. Han puttede slangen ind i sin mund og fyldte den med røg. Klamt. På rejsebureauet fik vi  oplyst prisen til 235 dollars. Viseringen alene koster 100 dollars for os alle under alle omstændigheder, så det er vel OK. Vi spiste western breaktfast, for 18 dollars. Vi købte turen og skulle vende tilbage kl. 1300 for at afvente afgangen. Alt gik efter planen. Vi betalte med en blanding af dollars og dong og fik på den måde brugt vores sidste vietnamesiske penge. Vi tjekkede ud 1145 og slæbte vores bagage ca. 500 meter gennem byen. Det gik også OK. Derpå satte vi os hos rejsebureauet og drak kaffe og hyggede os. Børnene anvendte et par af stedets online PC-ere til at forlyste sig med Y8.com. Klokken 1430 startede vores tur i en 10 personers Toyota Hi Ace lookalike. Ud over os var en chauffør, turleder, der skulle sørge for passene og en tysk kvinder, der tidligere havde klaget sin nød til rejsebureauet over bilen. Hun havde købt rejsen til Kampot under den forudsætning at det var en turistbus og ikke en lille 10 personers bus. Men da vi kun var 5 passagerer, synes Kristina og jeg at det var OK, hvad skulle vi dog med en kæmpe bus.

 

Vi var ved grænsen 15 minutter senere og så var balladen der. Der var ingen problemer med Kristinas, Sols og mit pas, men Asbjørn rejste efter den vietnamesiske ambassades anvisninger på Kristinas pas, og havde derfor intet visum i sit eget pas. Idet de ved indrejsen til Vietnam også havde stemplet Asbjørns pas, var der nu et problem, idet han således teknisk var indrejst på to dokumenter, og det ene var ugyldigt idet det ikke havde et visum og som sådan var der et meget alvorligt teknisk / administrativt problem. Vi forklarede frem og tilbage. Den ene højre herre efter den anden blev hidkaldt og de ringede heftigt i telefonen. Efter ca. en halvtime forlod den engelsktalnede grænsebetjent os og sagde thirty minutes. Vi ventede. Han kom tilbage og satte sig til at skrive rapport. De øvrige betjente smilte til os og vi var ikke i tvivl om at det nok skule lykkes at komme videre. Efter ca.30 minutter kaldte vore rejeleder mig hen og sagde, at ”nogen af betjentene havde bedt ham sige til os, at vi gerne måtte give dem nogle penge til morgenmad og kaffe”. Det var intet problem. Vi havde tidligere tilbudt at købe et visum til Asbjørns såkaldt ugyldige pas, så hvorfor ikke stikke betjentene nogle penge til kaffe. Jeg spurgte, hvor meget, han sagde, at det måtte vi selv om, og da vi havde 106 dollars, besluttede vi at de kunne få 5 dollars.

 

Der gik yderligere en halv time mens den engelsktalende betjent skrev rapport, Halvanden side, så han gjorde det garanteret meget korrekt, for han skrev med 10 fingre og det så ganske fornuftigt ud.

 

Vi fik vores pas og var meget glade for, at de havde truffet en beslutning om at skrive en rapport om uregelmæssigheder i stedet for at sende os tilbage til Vietnam og vente til mandag for at købe et Visum. Det kunne selvfølgelig heller ikke lade sig gøre, for passet var jo så og sige ugyldigt, og Asbjørn opholdt sig i deres øjen i Vietnam på engang både illegalt og legalt. Et meget prekært juridisk anliggende.

 

Jeg tilbød den flinke men korrekte betjent 5 dollars, og sagde mange tak for hjælpen og bad ham købe noget kaffe og morgenmad til drengene. Han afviste og sagde, at det skulle man ikke betale for. Dejligt med mennesker, der ikke er til fals eller tager i mod bestikkelse, men blot opføerer sig ordentligt, skønt jeg er sikker på, at jeg i min tid med indrejsekontrol, slet ikke ville have gjort en sag ud af de, men det er også i Danmark. Her i Vietnam er det sikkert forbundet med stor risiko for ens job, hvis man undlader at behandle personer med illegalt ophold korrekt og ser stort på reglerne.

 

Vi forlod Vietnam ved 17 tiden lokal tid og spadserede som man skal gennem ingenmandsland. Her i ingenmandsland var der placeret en del boder og casinoer. Gad nok vide, hvilken lov, der hersker på de ca. 200 meter mellem udrejse fra Vietnam og indrejse til Cambodia. Vi kom forbi sundhedsofficeren, hvor vi udfyldte formularer ang. vores aktuelle heldbredstilstand  og fik taget vores temperatur. Vi var raske og fik lov at fortsætte mod immigration. Her fik vi viseringerne uden problemer og kom ind i Hi Acen, der ikke kunne starte. Chaufføren havde brugt sin ventetid på dejlig kinesisk musik og ladet sin telefon op. Til gengæld, havde han afladet bilens batteri totalt. Vi skubbede den i gang, og det gik fint. Vi kørte til byen, hvor vi skulle vent på vores natbus i tre kvarter, før den kom. Den kom først kl. 2030, hvorpå turen gik over stok og stenne til Siem Reap i Camobida via Phnom Phen.

 

Jeg vil ikke anbefale turen til nogen, for jeg havde en meget dårlig fornemelslse af kørslen og sikkerheden, men da først vi var ombord, var der ligesom ingen vej tilbage. Vi ankom da også til Siem Reap i god behold i dag kl. 0600, hvor der stod en tuktuk og ventede på os. Den tog os til hotellet for 2 dollars. Det er valutaen i Cambodia

 

Fortsættes på Cambodiasiden, klik her

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Billedet herover»

Indrejsekontrolbygningen til Vietnam kl. ca. 2300
den 21. juli 2010

 

 

 

<- Sådan kan en ventesal i Kina også
se ud og der var fisk som
Asbjørn og Sol fik

lov til at fodre

 

                                        

                                       

 

<- Kristina måtte have et billede af

alle disse mænd i uniform

 

 

 

<- Den dejlige mad i toget, leveret og

tilrettet for ca. 15 kroner

 

 

<- Indrejse - kontrol - bygningen

set fra toget kl. ca. 2300 ved

indrejsen til Vietnam

 

 

En dejlig fransk restaurant, hvor

man køber 4 retters 5 stjernet mad for 

60 kr. kuvert inkl. vin

 

 

En af hallerne ved Confusius Universitet

 

<- Udsigten fra verandaen ud for vore værels

 

 

 

Festklædt vietnameser på gangbro ved

Sword Lake

 

 

<- De dejlige is fonduer, ca. 50,- kroner pr. stk

En er rigelig til en alm. familie

 

 

Asbjørn i hotelsengen lige ved vores

ankomst

 

<- Det franske kvarter med operaen, der

er det enste franske arkitektur, der er

tilbage og som ikke blev bombet under

krigen

 

 

 

<- Hilton og operaen i Hanois

franske kvarter

 

 

Fod - fjerbold, både på banen til højre

og Asbjørn og vore ene guide ovenfor

 

<- Nogen af de meget interessante

bygninger på Etnografimuseet

 

v- Nogen af gaderne er indrettet som

en blanding af restuaranter og

knallertværksted. Specielt!

 

 

Vi købte spisepinde og andet hånd-

værk i dag, og havde det ikke været

for transporten, var det også bleget

til et par billeder. Der er meget flotte

malerier her i Hanoi og til god pris.

 

<- Et flot insekt i frilandsmuseet,

skolelæreren siger, "det er en larve"

 

 

Asbjørn med frisk kokusnød - kanon

 

 

<- Huset, som sol vil have til Guldborg

 

 

De fantastiske e-installationer

 

<- Gaden, der både er kantine,

restaurant og smedeværksted og

nedenunder ses, hvorfra emhætter

kommer. Den laver man selv!

 

 

Det så ud som om, de også havde

masseret Asbjørns hår!

 

<- Anders And og Andersine på knallert

 

 

Kristina i en rød kreation. Hun så

knaldgodt ud i den. Hun endte med

at købe en sort, der var ligeså flot

 

<- Gæt et erhverv. Det er ikke svært

at blive selvstændig i Hanoi

 

<- Bussen, der kørtre os til Halong Bay

og guiden Lucky

 

 

Virvaret på haven i Halong City

 

<- Båden, der tog os til luxusbåden

 

<- Billede af restaurante med

bodet dækket til 18 gæster

 

 

Kahytten med silke og det hele

 

<- Asbjørn i forgrunden af de smukke

pukkeløer, Halong Bay er fuld af

 

<- Pukkelø igen. Når vi kommer hjem

skal vi se "The man with the golden gun"

der er meget af filmen, der er optaget

her.

 

 

 

Indgangen til grotten

 

 

 

 

Asbjørn i vores kajak på tur i den

flydende landsby

 

<- Asbjørn og Sol på dækket af Christina

på Halong Bay

 

<- Busstationen på havnen ved ankomst

til øen Cat Ba

 

 

Babysharks (svære at se i basinet)

 

 

Kristina, Asbjørn og Sol on trach

 

<- Kristina og Asbjørn på toppen efter

1 times strabadser. Det var ikke for

småbørn, og alligevel klarede vi alle den

og efterfølgende skovask

 

 

 

Forsiden af hotellet i Cat Ba City

 

 

Ankomst til og badning på

Monkey Island 

 

 

<- Udsigten ud over bugten fra vores

vindue i Cat Ba City

 

 

Asbjørn på båden på vej tilbage

til fastlandet

 

<- Sol og hende veninde Emma

 

Tribute to Halong Bay herunder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<- Hotelplaceringen i Hue                        

 

 

Farvel til det stolte hotel Holidays i Hanoi

 

<- den ubehjælpelige agentmedhjælper og

Kristina med rygsæk og røg ud af ørerne

 

 

Asbjørn slapper af i en stol i ventesalen

i Hanoi efter vi har fået styr på

billetterne

 

<- Asbjørn og Sol i VIP kupeen. VIP betyder

i Asien "Vælter I Pis"

 

 

Gangen ved VIP kupeen

 

<- Asbjørn og Sol ser DVD og vores

amerikanske veninde sidder pænt

 

<- En vandbøffel med en "bøffelfugl på

ryggen, fotograferet fra toget med 50 km/t.

 

 

Endnu et billede af VIP kupeen. Vi havde

bestilt en luxuskupe, og denne her påstod

agenten var langt bedre og skulle koste

ca 600 $ pr. seng! Det ville have været

billigere at tage en taxa hver, end at over-

natte og lade sig befordre i denne kupe!

 

<- Morgenmadsstedet "Bloom" i Hue

og Asbjørn og Sol ved Pearl River i

ca. 39 graders varme. Det er godt no HOT

 

 

Portien, der også hentede os ved toget. Her

på sin knallert foran hotellet Holiday i Ho

 

<- Kristina og Asbjørn på værelset i Hue.

Bemærk rosenbladene på sengen

 

<- Oplyst bro på Parfumefloden i Hue   

 

 

<- Tur - bådene ved Parfumefloden

 

 

Huda Beer, Danida - Tuborg - Hue pils.

Den er kedelig, men den har bragt

aktiviteter og arbejdspladser til byen

 

<-  Første del af museet ved Ben Hai Floden

 

<- Forladt amerikansk kampvogn ved

det amerikanske kontrolpunkg A2

 

 

Den genopførte "originale" bro, der

førte over Ben Hai Floden, der i

praksis var grænsen mellem Nord - og

Syd Vietnam frem til 1975

 

<- Hul efter borebombe. Det var ca. 3 m

i diameter ved overfladen og nok

10 meter dybt

 

 

<- Vores guide foran oversigtstavle

over dette tunnelsystem, en under-

jordisk landsby

 

<- Figur af en familie i et af "husene"

i den underjordiske landsby. Ikke

meget plads, men de overlevede

 

 

Statue af Ho Chi Ming, der omtales

som vores gode onkel af mange

vietnaesere,og det lyder som om de

mener, at han var en god mand

 

<- Asbjørn og Sol foran et udvalg af

bomber

 

 

 

 

<- Johnny i en af gangene, der var ikke

meget plads til en voksen mand

 

 

En af indgangene til den

underjordiske landsby

 

 

<- Efterladenskaber efter en vietnamesisk

familie havde spist på restauranten i DMZ

 

 

 

 

 

Asbjørn og Sol foran et bombekrater.
Området var simpelthen tæppebombet

og der var huller som disse over alt

på jordoverfladen. Ca 8 meter i

diameter og et par meter dybe i centrum

 

 

Træskæren i Hue, der lavede os

en Buddha

 

<- Johnny, Sol, Kristina og Asbjørn på

restuarnt

 

 

<- Indgangen til "Den forbudte

By" i Hue. Også på UNESCOs liste

 

<- Fisk i solen. Det dufter bare dejligt


 

Kristina og Asbjørn med kunstneren

 

<- Hund dræber rotte uden for hotellet

 

 

 

Sol fik sig en solhat

 

<- Familien "Knallert og Hjelm"

 

 

<- Asbjørn med sin dejlige styrthjelm

 

<- Hotelplaceringen i Hoi An

 

 

Kristina som insekt i Den forbudte by

 

<- Fødselsdagsgæster og afskedskom-

mite på hotellet i Hue

 

<- Den smukke natur, der vanskeligt

lader sig forevige

 

Bryllupskage, blomst og rødvin og

så er Kristina endog godt gift tillige

 

<- Fransk udsigtspost fra før 1954 fra

toppen af bjergpasset

 

 

 

Sol, 5 år den 1. august 2010 i Hue

 

<- Et lille udvalg af skulpturer

 

<- Kristina, Buddha og Sol, det er Buddha

i midten

 

 

 

 

Larver i alle aldre, disse avles for at

få Silkepupper, der kan give silketråde

 

<- 15 silketråde fra 15 pupper bliver til

en silketråd, ganske let og så kan man

blandt andet lave flotte lamper

 

 

<- Asbjørn især, kan se på håndværkere

i timevis. Sidste år så vi i Østrig på

asfaltarbejdere, der lagde asfalt manuelt

med spande, i år ser vi på træskærere.

Det er også imponerende, hvad nogen

kan udrette med hænderne (og hvad

andre kan ødelægge med hænderne)

 

<- "Køkkenet", hvor vi for ca. 32 kroner

spiste os mætte i pasta, svinekød og drak

sodavand og øl

 

 

 

 

Vores flotte hotelværelse

 

 

Kristina, der ser lækker ud

 

<- Sol med badhætte og vandskyende

vat i ørene

 

<- Det var så det, vi så til Asbjørn

den dag

 

 

Den gamle bydel i Hoi An

 

<- Formanden for "Die Schone Bierfrauen"
og "Drinking Divas"

 

 

 

Bond-baben Ursula Andrews

 

<-  En af supersælgerne og underneden

må det jo være selveste James Bond!

 

 

<- Billeder fra den smukke by, Hoi An

 

<- Billeder af de to mongoler, vi mødte

på en bar. Sol fotograferede, men

blev sur, fordi de var så grimme og ikke

ville sige "appelsin"

 

En lampeudstilling, vi har købet lamper,

så vi kan starte en hel karateklub

 

<- En bar, hvor vi købte rigeligt med drinks

og pandekager. Det løb alligevel op i 30 kr.

 

 

<- Johnny by the pool

 

 

Asbjørn på restaurant surmule, han

gør nu hvad han kan for at smile

 

<- Sol på samme restaurant

 

 

 

 

En knallert og personfærge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En af de flotte gader. Det ligner måske noget gammelt lort, men hernede er det meget flot at se på og meget anderledes end i DK

 

<- Børnene dovner og ser TV

 

 

 

<- Sol forsøger at fange firben

 

 

 

 

De søde børn

<- En smuk aften i Hoi An

 

<- Dejlig aftensmad                           

 

 

 

 

Kristina får taget mål til vinterjakken

 

<- Dessert til frokost og nedenunder     

middagen på vores ynglingsrestuarnt

 

 

 

Det trækker op til storm i Hoy An

 

 

En af de flotte gader i Hoi An

 

 

Toget og banegården i Da Nang

<- Livet i ventesalen, togvognen, 1.klasse

 

 

Sol bader i Nha Trang

 

 

Stranden i Nha Trang

 

 

 

 

Hotel bookningen skete telefonisk og

også det virkede perfekt. Det lader til

at vietnameserne overholder

deres aftaler

 

 

Hotel Paloma

 

<- Her ordnes lige lidt fisk på gaden

 

 

 

Værelseshygge

 

 

Her sælges krabber i rundkørslen,

som om der ikke var nok at holde

øje med i trafikken

 

<- En af ruchebanerne. Kristina tabte

bikinibukserne, da den standsed.

Desværre var hun fra langt fra mig

og kameraet til at få et godt billede

 

 

 

Asbjørn på Vinpearl

 

 

 

Og til dyreshow

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Man kan tage utrolig mange smukke

bileder, men man kan også tage ´

billeder af skraldespanden, der er lige

uden for synsvidden

 

 

Her er vejens venstre side brugt

som skraldespand! synd at

et så smukt land bliver svinet

sådan til

 

 

 

<- Afgangshallen i Nha Trang             

 

 

 

Hotel beliggenhed og booking i Saigon

 

<- Oversvømmelsen. Det var en mark

og en asfaltvej, men det kunne man

ikke se

 

 

Kuppen og den pæne dame, der

tørrede fingre i gardinet

 

<- Vores dejlige suite på Hotellet      

 

 

Warcrime museet

 

<- Orientalsk stemning og forfriskninger

 

 

 

Asbjørn og div. isenkræm

 

Nogle af de fangebure, som

vietnamesiske krigsfanger

blev holdt i.  Der var tre mennesker 

i hvert bur, og her var der altså plads

til 6 stk. De stod ude i solen om dagen 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De fristende kager og pandekage

restauranten

 

 

<- Notre Dame indvendigt              

 

 

Det smukke postkontor, der både

er postkontor og markedshal

(Matematiknørder:

Find forsvindingspunktet!)

 

 

Notre Dame i Saigon

 

 

 

Sådan ser vi ud efterhånden

 

 

<-  Titlen på vores rejse skule vist være

"Med Matematikken Som Blind Passager"

 

 

Man kan sove til middag over alt.

Her i en hobbyforretning

 

<- Hvor er hønsegården. Her i

Vietnam hedder det hønsegaden

 

<- Hvor mange må man være på

en knallert? - Så mange, der er

plads til

 

 

Ud at sejle på Mekong. Det brune "kaffe

med mælk" er floden!

 

<- Færge og færgemand

 

 

<- Der er både krokodiller og

"uhyrer" påop til måske 10 meter i

floden. Vi så dem desværre ikke

 

 

<- En bolchefabrik, det får Svaneke

Bolcher på torvet i Svaneke til at

ligne Toms Fabrikker i Ballerup

 

 

(Det er stadig billeder af "fabrikken")

Her der det dælme håndlavet

(og fodlavet og hønelavet) ISO 9001 ;-)

 

 

Her købte vi så noget. Trods

produktionsformen og de med-

hjælpende høns, smagte det kanon

 

<- Pakkeriet på fabrikken               

 

 

 

 

      

<- Dragefrugt. Køddet er hvid med 

små bløde sorte kerner. Smager 

lidt neutralt

   

 

Kanoen med kanodamen, der tjente

3 kroner om dagen. Men så har hun

også gode arbejdsforhold. Se selv

en dejlig stol hun sidder på. Den hedder

vist lav hugsiddende skovskidder stol

 

 

 

 

Her er det så biavl og honning, også

en fabrik! Den ligende den anden

 

<- og så som altid, pytonslangen i et

bur, lavet af tyndt hønsetråd!

 

Jeg var selvfølgelig nød til at prøve at

holde den. For første gang i 45 år, har

jeg holdt en slange, og så en Pyton.

Jeg tænkte på Monty Python hele tiden

og jeg holdt godt fast. Den er stærkere

end jeg troede, og jeg var ikke godt til at

give den friheden til selv at bestemme

hvordan den skulle opholde sig på mig

 

 

 

Er der plads til svigermor?,

Ja, i bagagerummet!

 

Rottebyen. Der er jo pænt om aftenen

 

 

Klokken er 0700 og der gøres gymnastik

og der leves simpelthen på floden, som

om det var en ganske almindelig vej,

der er jo også nærmest byer på den

 

 

Køb bananaer, køb bananer, Kim Larsen

 

 

 

<- Tøjvask og madtilberedning på floden

 

 

Så blev der lavet vietnamesisk

legetøj, vindmølle af palmeblade

og fagot af sugerør. Kanonoplevelse

for børnene

 

<- Her laves riskager, der tørrer i solen

og senere skæres til nudler,

det her er også en fabrik!

 

 

Sol med en kokosnød

 

 

 

 

<- En masse "Waterladies", kaldte

australierne disse grønne planter, der

flød overalt i floden. Det hvide er

madbakker af flamingo, der også flød

over alt i floden. Jeg frygter, at

Vietnam og Asien står overfor et for-

ureningsproblem, der vil give dem

meget svære livsbetingelser om få år

 

 

Bemærk, en portion rotte, kun

15 kroner. Så er der ingen vej

uden om.

 

<- En munk, der allernådigst fik

lov til at hilse på Sol

 

 

Markedsplads, stadig på Mekong-turen

 

<- Fisk på markedet. Godt, der ikke er

lugt på billedet og så nogle

dejlige villaer på floden

 

 

 

 

Her tørres fisk

 

 

Muslimsk handelskvinde i landsbyen

ved Mekong floden

 

<- Sådan ser det ud, når små fisk slås

om foderet

 

 

Og her er det de store catfish. Til

venstre ses fodermestren

 

 

Værtsparret på hotel Thien Thao med

Svaneke bryg i baggrunden. En gave

fra en gæst, der kommer igen og

igen til hotelet. Ikke underligt.

 

 

 

Udsigten fra Fokkeren til Phu Quoc,

der er ca. halv så stor som Bornholm

 

 

Ren Bountyland. Asbjørn forsøger at

nedlægge en kokosnød. Det hjalp

ikke meget, da Kristina hjalp. Man skal

op i træet og hente dem.

 

 

 

Solnedgang over Phu Quoc,

vildt smukt.

 

 

 

 

Så bliver naturen vist ikke meget smukkere.

Bemærk en vietnameser på havet til venstre.

Han sejler i det, de kalder en kokosnød-

båd. Den ligener en halv kokosnød og sejles

med en åre af roeren, der sidder foran i den.

 

Den kommer bemærkelsesværdigt hurtigt

og sødygtigt frem, selv i bølger.

 

 

 

 

Billeder af den smukke natur på Phu Quoc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fødselsdag og lidt lektier

 

 

 

 

 

 

Windy, Kristina is wavesurfing

 

 

Vi blæser fra hinanden (billederne er taget

med dykkerbrillekameraet)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du ser sgu godt ud du gamle

- Jeg giver en vogn

 

 

Sol og Cosma

 

 

Gåtur til byen

<- Asbjørns underlige madvalg

 

 

 

 

<- Sol laver også lektier,
måske flere end Asbjørn

 

 

<- Vandfald, 2 søde børn og en flodhest

i underhylere, kønt syn

 

 

Vandpytter eller små søer?

<- Hajen, halv afskellet og den som

Asbjørn prøvede at holde

 

 

<- Var der nogen, der sagde Mad Max?

 

 

Vietnamesisk bro ;-)

<- Kristina køber gaver. En lykkelig

bitiksindehaver skimtes i baggrunden

 

 

Asfalt koger !

<- *Asbjørn med hel grillet fisk og

blæksprutte

 

 

Sol er hellereller ikke

uinteresseret i shopping

 

<- Oversvømmelse så fik vi set, hvad

regntid er. Det betyder, at det regner

 

 

 

 

Oversvømmelse og som altid

en smuk solnedgang

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Restaurant i vandkanten. Let at holde

øje med ungerne i vandet

 

Vores ven, tjeneren Ut/ "U"

 

 

 

<- En tosse med en slange

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grænseovergangen, udrejser fra

Vietnam, ikke uden problemer

 

 

Asbjørn og Sol fangede en

sommerfugl, der sad på højre ben

 

 

Indrejsekontro, med temperaturmåling

<-  i øret                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Casino i ingenmandsland bag restauranterne, der ses i forgrunden  dem med palmer og blik)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som altid, skrald ( til højre)

 

 

Sovebussen, vi voksne sov ikke

så godt, men børnen klarede det fint

 

<- High quality sovebus, bemærk

alfabetet, noget anderledes her

i Cambodia

 

 

 Udstoppede rokodiller, heldigvis

 

 

<- De søde børn!